fbpx

Var är alla turister i Grekland? Och var är de inte?

Loading...
Loading...

Vart ska jag åka om jag vill träffa andra turister? Och vart ska jag åka om jag vill slippa göra det? Finns det något att se och göra i Greklands glömda delar? Grekland All Exclusive har med egna erfarenheter och statistik från den grekiska turistmyndigheten INSETE tagit reda på detta. Alla siffror är från 2018 och kommer att uppdateras när det kommer ny statistik. Kryssningspassagerare är inte inräknade.

Du kanske tror att det är enkelt: De flesta turisterna kommer till öarna, färre kommer till fastlandet. Så är det inte riktigt. Faktum är att ungefär hälften av besökarna besöker fastlandet, medan den andra hälften besöker öarna.

Fem regioner tar emot 80 procent av turisterna. Diagram: John Göransson. Källa: INSETE.

Det finns fantastiska öar som bara har några tusen utländska besökare om året. På fastlandet finns också gott om upplevelser i de minst besökta delarna.

Topplistan

Strand i Halkidiki i maj. Foto: John Göransson.

Tusisterna har en förmåga att tränga ihop sig. En del av förklaringen till det finns i historien om hur massturismen kom till Grekland. Fem av Greklands tretton regioner tar emot drygt 80 procent av alla besökare. Om du gillar att hänga med andra turister ska då åka hit:

 1. Centrala Makedionen (22,5%). Här finns Greklands näst största stad Thessaloniki och de många fina stränderna på Halikdiki, som lockar horder av turister från Tyskland och Östeuropa. Det var framför allt järnnridåns fall i slutet av 80-talet som satte bollen i rullning, innan dess var det mest greker som åkte hit.
 2. Södra Egeiska öarna (19%). Här finns Kykladerna, med de i högsäsong gravt överbefolkade öarna Mykonos och Santorini Med sitt blåa hav och sina klippöar med blåvita hus är det öluffarnas Mekka. Här finns också Dodekaneserna, med charterfavoriterna Rhodos och Kos.
 3. Attica (16,6%). Det är förstås Aten som drar flest besökare. Många stannar till här på väg någon annanstans eller besöker staden i jobbet. Det märks på att andelen övernattningar är lägre än andelen besökare. Här finns också populära öar som Hydra, Aegina, Poros och Spetses.
 4. Kreta (15,5%). Detta är sedan 80-talet charterresenärernas eldorado. I väster skandinaver, i öster tyskar, britter och östeuropeer. Resten sprider ut sig över ön. Här stannar besökarna i genomsnitt i åtta dagar, alltså drygt en chartervecka.
 5. Joniska öarna (9,1%) Här hittar vi charteröarna Korfu, Zakyntos, Kefalonia och Lefkas. En väldigt stor del av besökarna, nära en miljon 2018, var partysugna brittiska charterturister. Vi har aldrig varit där och kommer inte att åka dit under högsäsong.

Bottenligan

De övriga Grekland får dela på resten av besökarna. Det är hit du ska bege dig om du vill lära känna Grekland och grekerna på riktigt. Detta är de fyra minst besökta regionerna, som tillsammans bara tar emot drygt fem procent av alla besökare:

Utsikt från ett tåg i Centrala Grekland. Foto: John Göransson.
 1. De bergiga trakterna i Västra Makedonien (1%) är Greklands minst besökta. Det är synd, här finns det mycket att se. På vintern kan man åka till någon av skidorterna, på sommaren finns det sjöar och genuina byar och städer att besöka.
 2. Norra Egeiska öarna (1%). Om du vill besöka fantastiska öar utan att trängas med andra turister ska du bege dig till Samos, Chios eller Lesbos. Samos tar emot flest besökare av dem.
 3. Centrala Grekland (1,6%). Atticas norra grannregion för en undanskymd tillvaro, trots att Greklands näst största ö, Evia, ligger i regionen. Det har bara blivit en dagsutflykt och ett par genomresor med tåg. En tågluff i denna trakt, som har 16 järnvägsstationer, ligger högt på önskelistan.
 4. Thessalien (1,9%). Denna vackra trakt förtjänar fler turister. Här finns badorter, skidorter, vackra städer och byar, god mat… Här finns också öar som Skiathos och Skopelos och längst i norr de berömda klippklostren i Meteora. Om du vill resa till Grekland som det var innan massturismen, res till Thessalien!

Mittfältet

Kloster i Tzoumerka, Epirus, Foto: John Göransson.

Detta är de fem regioner som placerar sig i mellan topplistan och bottenligan. De tar tillsammans emot 12.5 procent av de utländska besökarna.

 • Östra Makedinien och Trakien (5,5%). Tre fjärdedelar av alla besökare till denna vilda trakt är weekendturister från grannländerna Turkiet och Bulgarien samt Bulgariens grannland Rumänien. Det avspeglas i att regionen bara står för 2,1% av de totala intäkterna från turism. Vi har inte varit där.
 • Peloponnesos (2,5%). Denna jordbruksbygd, känd bland annat för Kalamataoliver och goda viner, lockar märkligt få besökare. Här finns, precis som i Thessalien, stränder, skidorter och allt däremellan. Vi har inte varit där. Jag känner faktiskt rätt många geker som inte heller har varit där.
 • Epirus (2,4%) längst i nordöst är Greklands vackraste. Här finns vilda bergstrakter, vackra bergsbyar, Greklands längsta ravin (som alltså inte är Samariaravinen, den vackra staden Ioannina och mycket annat. Dessutom finns det badorter vid kusten. Hit kommer många greker.
 • Västra Grekland (2%) Det är främst staden Patras med sin hamn och sin karneval som drar den rännil av besökare som tar sig hit. De flesta stannar inte särskilt länge. Den största andelen utländska besökare är Albaner på helgutflykt. Vi har aldrig varit där.

Det riktiga Grekland finns kvar

Det finns många som tror att det är fullt med turister överallt i Grekland. Så är det alltså inte. Många tror också att de delar av Grekland som inte lockar så många turister inte har så mycket att locka med. Inget kunde vara mer fel!

Koncentrationen av utländska turister till ett fåtal av Greklands regioner började under militärjuntans dagar. Då byggdes massturismen upp, först på Rhodos och ”Atens Riviera”, för att följas av Kos, Kreta och Korfu på 80-talet och Halikdiki på 90-talet. Aten har förstås alltid lockat besökare med sina hisoriska landmärken och sin status som Greklands huvudstad.

Kala Nera, Thessalien. En strand i ”det riktiga Grekland”. Foto: John Göransson.

Det ”riktiga Grekland” är inte försvunnet! Men det riktiga Grekland är inte Grekland från en 60-talsfilm eller tonårens tågluffande, lika lite som Skansen i Stockholm eller Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är det riktiga Sverige. Det är ett Greklad med mikrobryggerier, goda viner, god mat och entreprenörer. Den vackra naturen och de gästfria människorna får du på köpet!

Givetvis finns det riktiga Grekland även i de mest turisttäta delarna, utom i hotellförorterna. Ofta behöver du bara gå några meter från turiststråken för att hitta det.

En reaktion till “Var är alla turister i Grekland? Och var är de inte?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: