fbpx

Turisterna och spriten

Loading...
Loading...

Nuförtiden ser man inte så många fulla tyskar i Grekland. Skälet är förmodligen enkelt:  Priserna på alkohol ligger i Tyskland 15 procent under genomsnittet i EU, medan de bara ligger 23 procent under genomsnittet i Grekland. Om tyskarna ska hitta billig sprit så får de bege sig till länder i Östeuropa, som Ungern eller Serbien.

De som tjänar mest på att semestra Grekland är norrmännen. En matkasse som kostar 1 000 kronor i Grekland kostar drygt 1 500 kronor i Norge. När Ole Norman köper alkohol för en tusenlapp i Grekland så tjänar han nästan 1 500 kronor, jämfört med i Norge.

Vi svenskar hamnar någonstans mittemellan. Matkassen hade kostat 200 kronor mer, alkoholen drygt 300 kronor mer. (augusti 2019)

Men det är långt ifrån bara prisskillnaden som avgör hur vi dricker när vi kommer till Grekland. Det handlar också om kulturskillnader. I länder där helgsupandet fortfarande är utbrett – som i Storbritannien, Sverige, Finland, USA och Norge, är det fler som dricker sig fulla ofta på semestern. spanjorer, italienare, fransmän och greker dricker när det faller dem in och de reagerar också annorlunda på alkohol. Förr sade man att när en svensk blev full så ville han slåss, när en grek blev full så ville han dansa och när en italienare blev full så ville han sjunga opera. Numera vill inte så många svenskar slåss när de blir fulla, vilket märks tydligt i statistiken över våldsbrott. Det vill däremot många britter och amerikaner fortfarande göra. De gånger jag har sett slagsmål på stan i Grekland har det alltid varit britter eller amerikaner inblandade.

Brittiska och amerikanska ungdomar har en sedvänja som kallas ”binge drinking”, vilket väl motsvarar vårt begrepp ”hårdkröka”. Ofta ägnar man sig åt detta på skollov, det är en tradition lika gammal som begreppet ungdomskultur. Medan amerikanerna oftast stannar i USA eller Mexiko när de ska festa loss ordentligt i några dagar flockas brittiska ungdomar gärna i länder vid Medelhavet. De orter som har drabbas av deras framfart förlorar snabbt de flesta av de vanliga turisterna – förutom AI-turisterna i sina självvalda fängelser långt från stan. Till slut tröttnar lokalbefolkningen och hotellägarna vägrar ta emot ungdomarna. I Malia på Kreta blev tiotusentals britter nekade rum sommaren 2017, när den en gång idylliska fiskebyn satte ner foten. Så här skrev brittiska The Guardian (min översättning) om detta:

”Det är rätt åt oss. En vecka av solbränt supande på klamydiastinna skumparties (följda nästa morgon av en dos dagen-efter-piller och en oätlig variant på English Breakfast) har blivit en slags initiationsrit för unga britter som behöver lätta på trycket efter examen.”

Britterna rörde sig till andra ställen i Grekland när de blev utkastade från Malia. Det tog bara några månader så var det Kavos på Korfu som fick nog. Undra på det.

Förnedrings-TV

TV och kvällspress i Storbritannien har älskat att göra reportage om ungdomarnas beteende utomlands, en slags förnedringsjournalistik där vuxengenerationen ska förfasa sig över tonåringarnas beteende. Här är ett reportage från Kavos,

Problemet är att det inte bara är ungdomar som beter sig illa i Grekland. Jag ser ofta packade vuxna som behandlar barpersonalen som lägre stående varelser och beter sig allmänt illa. Tyvärr är de oftast britter. Jag har inga fördomar mot vare sig britter eller andra, men grundat på mina egna erfarenheter efter 40 års resande runtom i världen kan jag konstatera att britter är bäst på att bli illa omtyckta. Detta bekräftas av en undersökning som Hotels.com gjorde härom året.  Bara kineserna ansågs värre och de har inte hunnit bli så många ännu i Grekland. De många trevliga britterna jobbar ständigt i motvind, eftersom deras mindre trevliga landsmän förstör deras varumärke.

Vi reste under många år till Nisyros och ofta tvingades vi stanna en natt i byn Kardamena på Kos innan vi kunde fortsätta med båten. Det var inte roligt, orten hade kidnppats av researrangören 18-30, som bara brittier mellan 18 och 30 fick resa med.

Partyt pågick dygnet runt och när vi åt frukost i hotellets cafeteria kom det in fulla britter för att stoppa i sig snabbmat och dricka mer alkoläsk. Det var oftast ett helvetes liv. På väg till båten kryssade vi mellan spyor, krossat glas och utslagna människor som sov på parkbänkar eller direkt på trottoaren. En del vandrade omkring som zombies. Vi kallade dem polkagrisarna, eftersom deras hud nästan alltid var illröd med kritvita inslag.

De flesta av barägarna såg ut som gangsters eller gamla knarkare, tjejerna som jobbade där verkade inte ha fått jobbet på andra kvalifikationer än sitt utseende, mängden makeup och hur lite kläder de kunde tänka sig att ha på sig på jobbet. En gång när vi väntade på eftermiddagsbåten beställde vi varsin ouzo av en tjej av obestämt östeuropeiskt ursprung i en av barerna vid hamnen. Vi serverades varsin Ursus (slånbärsvodka).

Så småningom blev Club 18–30 utkastade från Kardamena och drog vidare till nästa ö. Så kommer de att fortsätta, även om ägaren Thomas Cook lade ner Club 18-30 efter säsongen 2018. Vingresors Club 33 gick i graven för 30 år sedan, då hade de svenska ungdomarna sedan länge tappat intresset för halsband av hajtänder, paraplydrinkar, diskotek och klamydia. Hur länge traditionen kommer att bestå i Storbritannien? Det vi vet är att det numera är Östeuropa som drar de stora horderna. På Sunny Beach i Bulgarien kostar en öl under tio kronor, orten kallas ”det nya Magaluf”. Club 18-30 har ersatts av lågprisflyg.

Party Hard Travel

Men många lockas fotfarande av Grekland. Nu är det framför allt Laganas på Zakyntos och Kavos på Korfo du ska undvika om du vill ha en lugn semester.

Nu är det ”Party Hard Travel” som står för ruljansen. De säljer ”Event Packages” på populära partydestinationer som Kavos på Korfu. ”Ultimate Package” ingår åtta events.

Spritkryssning, Champagnespray-party vid poolen, Baywatchfest med fri bar… Tre av åtta blöta events från Party Hard Travel.

Några ur lokalbefolkningen på Korfu bestämde sig för att visa vad britterna håller på med och startade Facebooksidan Turns out Kavos was ready for you som de fyllde med bilder på utslagna ungdomar. Det dröjde inte länge förrän de fick hjälp av ungdomarna själva, som stolt delade med sig av sina egna fyllebilder.

Resultatet av den här verksamheten är ganska lätt att räkna ut. Orten förvandlas till ett träsk, där det är nästan omöjligt att hitta ett vettigt ställe att få en matbit eller en drink. Barer och restauranger tas över av kriminella och annat löst folk som bara är ute efter att snabbt krama så mycket pengar som möjligt ur så många ungdomar som möjligt, innan hela cirkusen drar vidare någon annanstans. Knarkhandlare, ficktjuvar, bedragare och prostituerade surrar som flugor kring en sockerbit.

Farsor och morsor på stan

Tack och lov får Grekland allt färre turister av den här sorten, så de är ganska lätta att undvika. Den bästa boten mot problemet är att blanda ungdomar med vuxna på resmålen. De flesta är rätt vettiga så länge de inte hamnar i den där masspsykosen som lätt uppstår när de enda vuxna som finns omkring den är de som lever på att hälla i dem alkohol. Några vuxna ur lokalbefolkningen kanske kan agera ”Farsor och morsor på Stan”? De kan gå runt i barkvarteren och sälla tre frågor: ”Varför beter ni er så här?” ”Gör ni det hemma också?” ”Är vi värda mindre respekt än era landsmän?”

Det är givetvis inte bara unga britter som super och beter sig dumt i Grekland. En god vän som är läkare jobbade en säsong på akutmottagningen i Chania. Så här beskrev han sitt jobb: ”Det är mest fulla ryssar som har halkat i badrummet. Kakelgolvet och glaset i duschkabinen gör att de blir rätt illa tilltygade. Tyvärr pratar de aldrig ett ord engelska, så det är svårt att kommunicera med dem.”

Grekerna själva då? Jodå, visst dricker många greker ganska mycket. Men jag har väldigt sällan sett greker bli aggressiva eller utslagna. Visst, ibland kan det komma in packade ungdomar i en bar och säga otrevliga saker om utlänningar. Då är det bara att stänga av grekiskan och hålla sig på sin kant. De kan vara arga unga män från Gyllene Gryning eller våldsamma anarkister och dem ska man inte leka med. Emellanåt ryker fraktioner från de där gängen ihop med varandra, ibland så våldsamt att någon dör.

Slutligen några ord om militären. På Akrotirihalvön och i Soudabukten utanför Chania finns tusentals militärer, främst från USA och Grekland, men även från andra Natoländer. De är inte bara där för att öva. Första gången vi var på Kreta hade Irak nyss ockuperat Kuwait. Sen kom Invasionen av Irak, sen vad det dags för Syrien. Kretas läge placerar det inom flyg- eller hangarfartygsavstånd från oroshärdarna. Många av de krigande flygs med jämna mellanrum ut på permission till Kreta och de är inte att leka med. Direkt från kriget till baren. De har oftast sina egna ställen. Gå inte dit!

Hur Grekerna uppfattar oss svenskar ska jag berätta om seare. Jag ska fråga några till först.

4 reaktioner till “Turisterna och spriten

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: