fbpx

Hur du undviker grekiska turistfällor och hittar bra mat i Grekland

Loading...
Loading...

Jag har rest ganska mycket genom åren. Ibland till turisttäta platser, som Mallorca, Kanarieöarna, Rom och Venedig. Så jag vet att överallt där det finns gott om turister finns också turistfällor. Grekland är inget undantag.

Däremot är det ganska ovanligt med turistfällor i Grekland. Den grekiska gästfriheten vinner oftast över cynismen. Det är viktigt att tjäna pengar, men det egna anseendet och omsorgen om gästen är minst lika viktigt.

Annars är turistfällan lika gammal som civilisationen. Värdshus för resande serverade ofta dålig mat till höga priser. Affärsidén är enkel: Ge dem så lite som möjligt för så mycket pengar som möjligt; de kommer ändå aldrig tillbaka.

Turistfällorna kom med massturismen

Den stora boomen för turistfällorna kom med massturismen. Människor med dåliga språkkunskaper och liten resvana, som kanske knappt hade varit på krogen tidigare ens i hemlandet, skulle nu gå ut för att äta och roa sig varje dag. Charterhotellens påtvingade halvpensionsmat satte märket; de flesta kom inte ens upp i skolbespisningsnivå.

Extra mottagliga för grekiska turistfällor var svenskar, norrmän och finländare (med britter strax bakom), av fyra skäl:

 1. Vår egen restaurang- och matkultur gjorde att många av oss aldrig hade ätit god mat på restaurang.
 2. Våra höga priser gjorde att vi inte fattade när vi blev skinnade. Det var fortfarande mycket billigare än hemma.
 3. Det kärva tilltalet på våra uteställen fick oss att känna oss välkomna och utvalda när vi gick på krogen i Grekland. Vi var vana vid att bli illa behandlade av servicepersonal.
 4. Gratisdrinkar var och är ett såväl okänt som olagligt koncept i Sverige. I Grekland är det en självklarhet.

Så känner du igen en grekisk turistfälla

Här är tio sätt att upptäcka turistfällor. Listan handlar bara om restauranger. Barer kan du läsa om i inlägget ”Turisterna och spriten”:

 1. Inkastare. Restauranger med inkastare är alltid turistfällor. End of story. Om de inte vore turistfällor skulle de inte behöva inkastare.
 2. Läget. Ju fler turister, desto fler turistfällor. Men eftersom grekerna också vill äta på platser som venetianska hamnen i Chania, Mandrakihamnen i Rhodos stad, Plaka i Aten och Oia på Santorini så finns det även där ställen som inte är turistfällor.
 3. Klädstilen. Slitna svarta syntetbyxor och vit syntetskjorta är turistfällornas yrkesuniform. Det finns förstås bra ställen som har samma klädkod för de anställda. Det är däremot ovanligt med turistfällor som inte har det.
 4. Inredningen. Smaklösa inredningar som försöker få stället att se elegant ut utan att lyckas är ofta turistfällor.
 5. Menyns utseende. Här finns flera nivåer:
  • Ingen meny alls. Olagligt. Gå bara vidare.
  • Meny utan priser. Olagligt. Gå bara vidare
  • Meny med urblekta fotografier av maten. Troligen turistfälla, men behöver inte vara det
 6. Menyns innehåll. Även här finns olika nivåer.
  • Oklara rätter. Om menyn mest består av ”House special”, ”Mixed Grill”, ”House salad” och andra generiska saker kan de lätt bli resans minst trevliga överraskning.
  • Väldigt många rätter.  Menyer med ett mischmasch av olika sorters mat; grekiskt, pasta, kött, pizza, snabbmat… Har oftast ambitionen att det ska finnas något för alla. Det slutar oftast med att det inte finns något för någon.
 7. Gästernas sammansättning. Turistfällorna byter gäster vartefter resvanan och matkulturen ökar i omvärlden. Om du mest hör östeuropeiska språk talas av gästerna är det just nu stor risk.
 8. Gästernas humör. Om gästerna verkar trivas har de en bra upplevelse. Om de sitter tysta och stirrar rak fram, grälar med varandra eller med personalen så är det starka varningssignaler.
 9. Klistermärken på dörren. Kom ihåg att klistermärken från charterföretag inte har ett dugg med restaurangens kvalitet att göra. I synnerhet inte om de är gamla och urblekta. För mig är de en varningssignal. Strunta allmänt i rekommendationer från reseledare, de vill vara ifred på sina favoritställen.
 10. Erbjudanden. Restauranger som annonserar om fria drinkar, glass till barnen eller annat ska man vara mycket skeptisk till. Du kommer ofta att bli bjuden på något på bra grekiska restauranger, men då är det för att krögaren vill visa sin uppskattning, inte för att locka in dig.

Om du använder listan ovan, tillsammans med lite sunt förnuft, kan du oftast undvika turistfällor. Givetvis finns risken att du missar ett bra ställe för att personalen hade fel kläder, gästerna pratade fel språk eller för att det satt ett klistermärke från Ving på dörren. Men med åren har jag lärt mig att en riktigt dålig restaurangupplevelse kan förstöra mer än en bra restaurangupplevelse kan tillföra, så det kan det vara värt.

Så hittar du bra restauranger i Grekland

Tyvärr är det väldigt mycket svårare att känna igen en bra restaurang än en dålig. Du kan förstås läsa recensioner på nätet. Problemet är de är extremt opålitliga. Jag har själv skrivit många recensioner på TripAdvisor, även om det var länge sedan. Här är mina fem bästa knep för att läsa krogrecensioner med källkritiska glasögon:

 1. Lär dig först varför man skriver falska recensioner. Här är de vanligaste skälen till falska positiva recensioner:
  1. Man äger stället eller har en relation till ägaren.
  2. Man får betalt för att skriva recensioner
  3. Man är ett nättroll
 2. Här är de vanligaste skälen till att man skriver falska negativa recensioner
  1. Man är konkurrent eller skriver på uppdrag av en konkurrent
  2. Man har haft en dålig upplevelse, och vill hämnas. Recensenten kanske blev dubbelbokad och fick aldrig något bord? På bra restauranger har anmärkningsvärt många av de sämsta recensionerna skrivits av människor som aldrig har ätit på dem.
  3. Man är ett nättroll
 3. Försök förstå recensentens preferenser och hu bra de stämmer med dina egna. En bra träningsmetod är att välja ett ställer som du själv hade gett högsta betyg och ett som du hade gett lägsta betyg. Läs sedan recensioner av dem som tycker precis tvärtom.
 4. Recensenter som bor på orten och som bara har skrivit en eller två recensioner är oftast parter i målet och således helt opålitliga. Var över huvud taget vaksam på recensenter som har gjort väldigt få inlägg
 5. Recensenter som pratar mer om hur trevlig personalen var än om hur maten smakade är som regel inte särskilt intresserade av mat. Nästan alla greker är trevliga, medan väldigt många restauranger serverar medioker eller dålig mat.

Bestäm vad och var du vill äta

Det bästa sättet att hitta en bra restaurang är annars att i förväg bestämma var och vad du vill äta. Om du till vill äta traditionell grekisk mat i gamla stan i Chania ska du spana efter ställen i gamla stan som bara serverar traditionell grekisk mat. Ställen som därutöver har pepparstek, schnitzel och hamburgare (om det inte är grekiska bifteki) är oftast inte så bra på att laga mat. Men kom ihåg att spaghetti med köttfärssås (makaronia me kima) och pasta carbonara är traditionell grekisk mat.

Korta menyer är oftast ett kvalitetstecken, långa är oftast motsatsen. Med vinlistan är det tvärtom. Mycket vin och öl på menyn betyder att det finns ambitioner och det är en kvalitetssignal, även om du inte är vinintresserad.

Välbesökta ställen, där de flesta av gästerna är greker äldre än 30, serverar oftast bra mat.

Använd ögonen, näsan och öronen! Ser personalen trött och ointresserad ut så lär maten vara trött och ointressant. Luktar det gammalt matos eller frityrolja så kommer maten troligen att hålla gatuköks-standard. Om du irriterar dig på musiken eller om det hänger en stor teveapparat som visar sport på väggen går gästerna inte hit för matens skull och personalen kanske bryr sig mer om matchen än om dig. Vi har för vana att aldrig äta på ställen som har teven på (utom i byarna, där nästan alla sällen har det) och det har visat sig vara ett vinnande koncept.

En Plo – Greklands värsta turistfälla

Jag ska avsluta med en berättelse om vad som sannolikt är Greklands värsta turistfälla. Stället heter En Plo och ligger i gamla stan i Chania, inte långt från vårt hus. Det har funnits där i många år, vilket är obegripligt med tanke på den mängd lagar och regler de konstant bryter mot, De tre viktigaste:

 • Inkastarna får inte ta i människor som går förbi
 • Det måste finnas en meny med tydligt angivna priser
 • Alla grekiska restauranger måste acceptera kreditkort, oavsett notans storlek

Jag sitter ofta på det utmärkta lilla caféet Ela, som ligger granne med En Plo. Där är vi stammisar och behandlas som sådana. Från den positionen kan jag studera det tragiska skådespelet och förundras över att det finns människor som låter sig luras av den obehagliga inkastaren. Eller så vågar de inte säga nej, han kan vara väldigt påstridig och han är stor.

Ett säkert vårtecken är att En Plo öppnar för säsongen, några dagar senare brukar recensionerna börja droppa in på TripAdvisor och Google. En Plo har lägst snittbetyg av alla restauranger i Chania och har haft det i många år. Edit: De är nu uppflyttade av Kariatis nere i hamnen. På tredje sista plats ligger Ndomates, som har samma ägare som En Plo.

Recensioner av En Plo i urval

Jag har roat mig med att översätta några av de betyg som har dykt upp i maj 2019 (du kan läsa fler här):

”En surrealistisk upplevelse. Vår värd var uppenbart berusad, han fortsatte att röka hela tiden, skrikande order till unga servitörer. ”

”Efter att ha väntat mer än en timme kom en servitör med en liten tsatsiki, som ”han lyckades hitta åt oss.

”Vinet var gammalt och dåligt; maten var hemsk och dyr.”

”Rätterna presenterades utan pris (olagligt); när vi frågade föreslog de fat med kött och fisk för två. Varje fat kostade 46 Euro (kött) och 47 Euro (fisk). Därtill dåligt vin (24 euro) en sallad, en risrulle, zucchinibollar och notan slutade på 161 Euro.”

”Platsen ligger på en mycket trevlig plats i gamla stan, så vi tänkte inte på att kolla recensionerna. Ett naivt misstag. ”

”Killen som välkomnade oss, som hade hållit med att dricka med gästerna, insisterade på att dricka med männen i vårt sällskap. Vi tackade artigt nej och svarade att vi var tvungna att köra. Efter två försök frågade han damerna. De svarade att de också körde och då hånade värden dem och frågade om de åkte på hästar.”

”En olycklig slut på en mycket olycklig middag.”

”Vi klagade över räkningen, där det odrickbara dåligt vinet också var tillagt. Vi lyckades få dem att ta bort vinet), men vi blev fortfarande ombedda att betala 150 euro!”

”Den värsta restaurangen jag någonsin har varit på! Det är extremt dyrt, med kvalitet och kvantitet långt under genomsnittet.

”Det värsta var att de inte hade någon kortterminal, så de bad mig att leta reda på en bankomat för att få pengar att betala dem med!” (olagligt)

”Oacceptabelt, allt handlar om vinst, ingenting om kvalitet. Dessa människor förstör bilden av vårt land, och ger utlänningar bilden av greker som listiga rovdjur.”

”Riktigt dålig mat, obegripligt hög nota, en timmes väntan …. undvik absolut!!”

”Dyra, dålig kvalitet, servitörens reaktion på våra klagomål på segt kött (som han tidigare hade pratat om som sin egen favorit) var nedlåtande och okunnigt. För första gången på 10 dagar fick vi inget vatten, trots att vi bad om det, inte heller vinäger och olja. Att räkningen var cirka 50% högre än vanligt var pricken över i. Gå någon annanstans!”

En gäst från Finland gick mot strömmen och gav En Plo tre stjärnor. Han och hans sällskap hade tydligen trevligt, trots att köttet beskrivs som torrt och det var dyrt. Gratis raki tycks ha bidragit. Det verkar faktiskt som om vi har hittat de där gästerna som beskrivs ovan, de som ägaren drack sprit med:

”Raki fördes till bordet flera gånger, vi drack den tillsammans med servitören.”

”Maten var ok. Grilltallriken innehöll 5 olika köttstycken, men de flesta var torra. Men magen blev full. Den enda stora minus var notan, priserna var dubbla jämfört med andra restauranger”.

4 reaktioner till “Hur du undviker grekiska turistfällor och hittar bra mat i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: