Lagar, regler och normer i Grekland

När du är i Grekland är du delvis också i Sverige. Många lagar och regler gäller på EU-nivå och om du är från Sverige eller ett annat EU-land så omfattas du av dessa lagar och regler, i vilket EU-land du än befinner dig.

Däremot kan lagarna tillämpas väldigt olika. Under dem finns ett system av normer och de skiljer sig en hel del från vad vi är vana vid.

Många lagar och regler stiftas fortfarande på nationell nivå och vad som är tillåtet i ett EU-land kan vara förbjudet i ett annat, och vice versa. Vad gäller Grekland är det ändå rätt praktiskt att utgå från att lagarna ser ut på ungefär samma sätt som hemma. Är det förbjudet i Sverige, utgå från att det är förbjudet även i Grekland. Det som är tillåtet i Sverige är som regel också tillåtet i Grekland (undantagen kommer senare).

Här kommer de vanligaste frågorna, och svaren på dem:

Pass

Om du är medborgare i Sverige eller ett annat Schengenland behöver du inget pass för att resa in i Grekland. Däremot måste du kunna styrka din identitet för att komma ombord på planet och passet är en giltig identitetshandling i hela Schengen. Det nationella ID-kortet, som också utfärdas av polismyndigheten, fungerar också som ID-handling i hela Schengen. Jag brukar ta med båda och förvara passet hemma, ifall jag skulle bli av med mitt ID-kort. Jag har också fotograferat av mitt ID-kort och har bilden sparad i min mobil, samt i molnet. Förklaringen finns i nästa stycke.

nationelltid
Med ett sådant här klarar du dig i Grekland.

Om du blir av med ditt pass eller ID-kort i Grekland ska du vända dig till polisen och göra en anmälan. En kopia av den anmälan kan du använda för att ta dig ombord på planet när du ska hem. Men du måste kunna visa någonting med ditt namn och ditt fotografi på vid incheckning och ombordstigning. Här kommer den sparade bilden i mobiltelefonen till användning. Detta är en väldigt dyrköpt kunskap för mig. Jag tappade en gång mitt ID-kort på Kreta, vilket ledde till att jag blev kvar ett dygn extra och tvingades köpa en ny flygbiljett med två mellanlandningar, varav sex timmar i Düsseldorf på trettondag jul.

Vad händer om jag blir sjuk i Grekland?

Om du råkar ut för ett olycksfall eller blir akut sjuk ska du ringa 112, det numret fungerar i Hela Europa och är alltid gratis.

Du tar med dig din svenska sjukförsäkring till Grekland, så du har rätt till vård på samma villkor som grekerna. Det är viktigt att du har med dig ditt svenska sjukförsäkringskort, som du beställer från Försäkringskassan. Har du inget så kan du beställa det här. Om du inte har det finns risken att du måste betala på plats för att begära ersättning från Försäkringskassan när du kommer hem. Det kan bli väldigt dyrt.

De grekiska reglerna skiljer sig från de svenska, men det är oftast inte dyrare. Tänk på att sjukvården i Grekland, efter tio år av kris, är körd i botten, så förvänta dig inte att vården håller samma standard som hemma. Men alla kommer att göra sitt bästa, även med de begränsade resurser de har.

eu-kort-sjukforsakring
Ha alltid ett sådant här i plånboken.

Läs mer om att bli sjuk inom EU här.

Kan jag få ut min receptbelagda medicin i Grekland?

Om du inte ska vara borta länge så rekommenderar jag att du tar med dig medicin så att du klarar dig hela resan. Om du säger till din läkare så brukar hen kunna skriva ut så att det räcker. Annars har du rätt att ta ut din receptbelagda medicin i Grekland. Men det förutsätter att den säljs i Grekland och det är inte säkert. Prata med din läkare innan du åker. Och tänk på att du ska ha med dig ett recept på papper, eftersom Grekland inte har samma system för e-recept som vi. Mer information kan du hitta här.

Vad är receptfritt i Grekland

Huvudregeln är att sådant som är receptfritt i Sverige också är det i Grekland.

Det vanligaste vi köper på apoteket i Grekland är värktabletter, medel mot solbränna, myggbett (förebyggande och lindrande) och mot diarré. Grekiska apotekare pratar nästan alltid engelska och ger bra service. Tänk på att det finns apotekare som tror på naturmedicin och annat. Själv fick jag en gång nässpray som innehöll honung. Den var helt verkningslös. Honung, yoghurt, olivolja och ouzo botar inte alla sjukdomar, trots att många greker tycks tro det.

SAMSUNG CSC
Det är sällan långt till Apoteket. Foto: John Göransson.

 

Är mitt körkort giltigt i Grekland?

Ja, ditt svenska körkort är lika giltigt i Grekland som i Sverige. Om du inte tänker bosätta dig i Grekland så behöver du inte bekymra dig.

Kan jag ta med mig min bil till Grekland?

Ja, visst kan du det. Men jag råder dig att ta dem med dig hem. Om du vill sälja bilen i Grekland eller tänker registrera den i Grekland så blir det genast väldigt krångligt. Tänk också på att det inte finns någon EU-standard för försäkringsvillkoren, så kolla med ditt försäkringsbolag innan du bilar till Grekland.

Mer om körkort och bilar i EU kan du läsa här.

Vilka konsumentreättigheter har jag i Grekland?

Konsumentskyddet är reglerat i EU-direktiv, så du har samma rättigheter om du köper exempelvis en mobiltelefon i Grekland som i Sverige. Men det kan bli krångligare, förstås.

Om du lämnar butiken utan kvitto kan du dömas till böter, ectersom det anses främja skatteflykt. Du kan också få böta om du köper piratkopierade produkter. Här kan du läsa mer om dina rättigheter som konsument i EU.

Vilka alkohoregler gäller i Grekland?

Grekiska regler för bruk och försäljning av alkohol är väldigt liberala. Ta den svenska alkoholreglerna och vänd dem uppochner, så får du de grekiska. Några exempel:

  • Alla som är över 18 år får köpa alkohol och i realiteten är det väldigt lätt att få tag på alkohol även för den som är yngre. På senare år har detta tyvärr lett till att fulla ungdomar, ofta mycket unga, har blivit en vanlig syn.
  • I princip vem som helst kan få tillstånd att sälja alkohol, i princip när som helst. Vill du ha tag på en flaska vin klockan fyra på morgonen är det som regel inga problem. Det finns alltid en öppen bar, om du inte är i en liten by.
  • Ägare och personal på grekiska barer tar ofta en drink med gästerna. Du kan bjuda din bartender på en drink, hen bjuder ofta gästerna på drinkar. Detta är totalt förbjudet i Sverige.
  • Om du tyckte vinet var gott på restaurangen så kan du köpa med dig en flaska, oftast få du rabatt. Också förbjudet i Sverige.
  • Gränsen för rattonykterhet går vid 0,5 promille. Tyvärr är det nästan ingen som bryr sig, vilket är huvudorsaken till de många dödsfallen i trafiken. Räkna med att de flesta du möter på vägarna efter midnatt är påverkade av alkohol eller något annat.

Hur du hanterar denna frihet är upp till dig. Till skillnad mot i Sverige är det ingen som moraliserar över dina alkoholvanor, de är din ensak så länge du sköter dig och betalar för dig. Alkoholism är nog ungefär lika vanligt som i Sverige, men det är både lättare, billigare och roligare att vara alkoholist i Grekland, så länge du inte beter dig illa.

dav
Huset bjuder på en omgång shots. Foto: John Göransson.

Narkotika

Om narkotikabruk ingår i din livsstil så råder jag dig att vara extremt försiktig i Grekland. Lagstiftningen är stenhård, liksom straffen. Nyligen passerade en lag i parlamentet som tillåter cannabis för medicinskt bruk. Men eftersom Sverige inte har någon sådan lag så lär du knappast ha med dig ett recept från din svenska läkare.

Den som blir tagen av polisen med en mindre kvantitet cannabis ”för personligt bruk” slipper straff, eftersom det har avkriminaliserats. Att något är avkriminaliserat innebär att det fortfarande är olagligt men att det finns en uttalad praxis som gör att man inte blir åtalad eller dömd. Den som ertappas med större kvantiteter eller tyngre narkotika kan däremot räkna med ett långt fängelsestraff.

I realiteten är narkotikabruk, i synnerhet cannabis, ganska utbrett i Grekland. Cannabis har odlats och använts i landet sedan antiken. De etniska greker som kom från Turkiet efter första världskriget tog med sig vanan att röka cannabis och sedan dess har bruket varit djupt rotat i det grekiska samhället.

Sex och sexualitet

Grekland har fortfarande en väldigt konservativ syn på sex, även om den har luckrats upp en del på senare år. Det finns lagar mot diskriminering på grund av kön och sexuell läggning och de lagarna används.

Att ragga och bli uppraggad

Könsrollerna är ofta traditionella och tjejer som har många tillfälliga förbindelser stämplas lätt som ”lösaktiga”. För män är det däremot meriterande att förföra många kvinnor (utom någons dotter, syster eller mamma, det ska du passa dig väldigt noga för). På landsbygden finns fortfarande inslag av hederskultur och arrangerade äktenskap.

Men huvudregeln i Grekland är den samma som i Sverige: vuxna människor har rätt att bestämma över sitt eget sexliv. Så vill du träffa någon, för en semesterflirt eller en livslång relation – lycka till!

Prostitution

Prostitution är lagligt och i viss mån reglerat i Grekland. Är man över 18 har man rätt att prostituera sig och det finns ingen sexköpslag. Den reglerade prostitutionen bedrivs i statligt ägda bordeller, som kallas studios. Kvinnorna som arbetar där måste vara över 18, får inte ha några sexuellt överförda sjukdomar, inte missbruka droger och vara mentalt friska. Bordellerna drivs ofta av före detta prostituerade.

Krisen har gjort att många desperata kvinnor säljer sina kroppar och från de ännu fattigare grannländerna strömmar det in ännu fler som lever på prostitution. Man räknar med att det finns omkring 1 000 ”reglerade” prostituerade och minst 20 000 ”oreglerade” prostituerade i Grekland.

Kan man vara gay i Grekland?

Den ortodoxa kyrkans starka ställning i Grekland innebär att homofobi fortfarande är en folksjukdom. Om du är äldre, minns hur det var i Sverige i slutet på 70-talet, då Diana Ross sjöng ”I’m Coming Out” och After Dark gjorde sin första show i Stockholm. Om du inte var det kan du läsa Jonas Gardells bok ”Torka aldrig tårar utan hanskar”.

Många homosexuella i Grekland är kvar i garderoben och även om enkönade par numera kan registrera partnerskap och ta emot fosterbarn så är det en lång resa kvar. Men resan pågår och nu går det fort. Prideparader genomförs sedan några år i fyra städer i Grekland (Aten, Thessaloniki, Patras och Heraklion) och 2020 hålls Europride i Thessaloniki. Sedan i mars 2018 är det också lagligt att byta juridiskt kön i Grekland, utan kirurgisk könskorrigering. Men även om lagstiftningen är bra, så innebär det inte att attityderna hos gemene man har hängt med i utvecklingen.

Det finns förstås gaybarer i Grekland. I Chania, där vi har vårt hus, är vi stammisar på en mycket trevlig gaybar. Aten, särskilt stadsdelen Gazi, Thessaloniki och flera av öarna, särskilt Mykonos och Lesbos, har mycket aktiva gayscener.

Mitt råd till homosexuella som reser i Grekland är (tyvärr) att ta det försiktigt med kärleksbetygelser på offentliga platser, om du befinner dig utanför nyss nämnda platser. Du vet förmodligen redan att det finns listor över ”Gay Friendly” hotell på Internet. Här är en av dem. Tråkigt nog tycker jag att det kan vara bra att kolla på den här listan innan du bokar. Om du är gay tycker jag absolut att du ska resa All Exclusive och skippa charterresan. Risken finns att familjen som äger hotellet är religiös och anser att homosexualitet är en synd. Det finns rätt gott om fördomar bland svenska charterturister också.

Rånad eller bestulen i Grekland

Om du blir rånad eller bestulen i Grekland ska du anmäla till polisen och till ditt försäkringsbolag. Glöm sedan alltihop och gå vidare. Precis som i Sverige är chansen att gärningsmannen grips och du får tillbaka det stulna väldigt liten. Du kan trösta dig med att risken att bli rånad eller bestulen i Grekland är mycket mindre än i Sverige.

Utsatt för vålds- eller sexualbrott i Grekland

Om du mot alla odds blir utsatt för misshandel eller våldtäkt i Grekland ska du givetvis polisanmäla det. Du kan vara säker på att både polisen och allmänheten kommer att göra allt för att gärningsmannen ska gripas. En klen tröst är att risken att bli utsatt är mindre än hemma. Åtminstone vid samma berusningsnivå som hemma. Att ramla runt på stan ensam och packad är lika farligt i Grekland som i Sverige. Om man gör det på Omonia i Aten kan man vara rätt säker på att råka illa ut.

Tyvärr finns det människor som drar sig till de turistorter dit unga människor reser för att festa. i avsikt att begå brott. Ytterligare ett skäl att resa All Exclusive – då är det lätt att undvika sådana resmål. Vilka det är har jag berättat i inlägget ”Turisterna och spriten”.

Parkering

Greker är ett notoriskt felparkerande folk. På de flesta håll finns inga parkeringsvakter utan det är polisen som hanterar detta och poliser har annat att göra. Om du åker dit kan det bli dyrt. Du kan dessutom få bilen bortbogserad.

Ibland får jag för mig att ta kameran och fotografera de värsta parkeringssyndarna. Efter tre minuter och tio foton brukar jag – eller min fru om hon är med – tröttna. Korsningar, trottoarer, rondeller, gågator, portvalv… ingenting är heligt.

dav
Två bilar på gågatan. Foto: John Göransson.

Med lite omdöme och sunt förnuft klarar man sig oftast bra i Grekland. Jag har just kommit hem från min femtionde Greklandsresa och jag har ännu inte råkat ut för något som inte hade kunnat hända i Sverige. Trevlig resa!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.