fbpx

Bra och mindre bra nyheter från Grekland

Loading...

Det har varit en händelserik vecka i Grekland. Vi har valt ut några av de viktigaste händelserna från den senaste veckan. Vi börjar med goda nyheter:


En kvinnlig president

Grekland har fått en kvinnlig president. Den 66-åriga juristen Katerina Sakellaropoulou nominerades av premiärminister Kyrikakos Mitsotakis. De största oppositionspartierna, Syriza och Kinal, ställde sig bakom, så saken var klar.
Det är Greklands första kvinnliga president. Hon kommer att vara en av 30 kvinnor i världen som har det jobbet. Presidenten i Grekland saknar helt maktbefogenheter, så Sakellaropoulou hade mer att säga till om som högt uppsatt domare än hon får nu.

Höjt kreditbetyg

Kreditvärderingsinstitutet Fitch har höjt Greklands kreditbetyg från BB- till BB. Det innebär att det kommer att bli lättare för landet att låna pengar och att fler kommer att vilja investera i Grekland. Nationalekonomerna tror att Grekland kan komma upp i samma kreditvärdering som resten av EU under första halvåret 2020.

Höjda pensioner

Pensionerna höjs i Grekland, retroaktivt från 1 november 2019. Det blir höjningar på mellan 12 och 196 Euro per månad. Beslutet fattades av parlamentet förra torsdagen, långivarna har godkänt åtgärderna.

Turismen räddad

Konkursen i Thomas Cook förra hösten kommer inte att påverka säsongen 2020, enligt en rapport från Greklands Centralbank. Hotellen har hittat nya partners och den individuella turismen väntas fortsätta öka. Förra året ökade antalet turister betydligt mindre än intäkterna. Den utvecklingen får gärna fortsätta.

Protester mot flyktingarna

Tyvärr är det inte bara goda nyheter som når oss från Grekland. Flyktingsituationen, i synnerhet på norra Egeiska öarna, blir alltmer ansträngd. På Lesbos, Samos och Chios gick de boende ut och demonstrerade med slagorden ”Vi vill ha tillbaka våra öar! Vi vill ha tillbaka våra liv!” Det mesta tyder nu på att Grekland närmar sig den ”tipping point” där främlingsfientliga krafter får luft under vingarna. I dag finns omkring 50 000 flyktingar från 80 länder på de tre öarna. Drygt 21 000 finns i det ökända lägret Moria, som är byggt för 3 000 människor. Migrationsminister Notis Mitarkis kallade protesterna ”berättigade” och menar att EU måste visa solidaritet med Grekland.

Spänt läge gentemot Turkiet

Turkiet fortsätter att öka spänningarna gentemot EU, i synnerhet Grekland och Cypern. Just nu handlar konflikten om var Turkiets havsgräns mot andra länder ska dras. EU har ställt sig på Grekland sida och förbereder nya sanktioner mot Turkiet, som svarar med att släppa på flyktingströmmen till Grekland. Frankrike har skickat ett hangarfartyg till området, åter är en väpnad konflikt nära förestående. Samtidigt tror man att den tragiska jordbävningskatastrofen i östra Turkiet kan mjuka upp spänningarna. Det har skett tidigare när något av länderna har drabbats av svåra naturkatastrofer.

Fortsatta oroligheter i Aten

Exarchia. Foto: John Göransson.

Kriget mellan polis och kriminella i Aten fortsätter med i princip dagliga razzior i Exarchia, bilar som sätts i brand och andra oroligheter. Bara på en vecka brann över 40 bilar runtom i Aten, polisen grep nio personer misstänka för att ligga bakom bränderna. Veckan innan hölls en demonstration i Exarchia, där de boende krävde slut på kriminaliteten.

Karkbeslag och cannabismässa

Ett rekordstort kokainbeslag, över ett ton, gjordes i Grekland i förra veckan. Beslaget gjordes i hamnstaden Astakos västra Grekland. Den misstänkta ligaledaren är spanjor, resten är albaner. Tidigare i månaden Hölls för första gången Cannabismässa i Aten, där utställarna visade upp läkemedel, kosmetika, kläder och andra produkter tillverkade av cannabisväxten. Cannabis är legaliserat i Grekland, men den substans som framkallar ruset, HTC, är fortfarande olaglig.

Logga för Atens första Cannabismässa.

One thought on “Bra och mindre bra nyheter från Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: