fbpx

Skandinaviska Greklandsälskare gillar grekiskt rökförbud

Loading...
Loading...

Inledning

Rökförbudet i Grekland har funnits sedan 2010. Kampanjen för att för att det ska efterlevas inleddes av regeringen i slutet av 2019. Detta har gett upphov till hetsiga diskussioner inte bara i Grekland utan också bland de mest hängivna Greklandsresenärerna. Grekland All Exclusive har frågat läsarna vad de tycker om förbudet. 24 timmar efter utgivningen hade 317 personer svarat.

Resultaten visar på ett överväldigande stöd för lagen och kampanjen för att verkställa den

Resultat

I undersökningen svarade 76% att de instämmer i påståendet ”Jag tycker det är bra att det är förbjudet att röka på publika platser inomhus i Grekland”. Mindre än 20 procent höll inte med. Resultatet är i princip  detsamma som för det grekiska folket. En undersökning i november, som Pulse gjorde för TV-kanalen Skai, visade att 75 procent av de grekiska väljarna stödjer lagen och regeringens kampanj. Läs mer om detta här.

Michailis får fler turister till Colombo nu när det ä rökfritt i matsalen. Foto: John Göransson.

I Greklands all Exclusives undersökning instämde  65% i påståendet ”Jag undviker platser med för mycket rök”. Bara 24% höll inte med, medan 11% var tveksamma. Det visar att Grekland har mycket att vinna på att börja följa lagen. Rök i baren, inga turister. Rökfritt: turister och inkomster.

Instämmer du i följande påstående: ”Jag undviker platser inomhus med mycket rök”?

Resultatet visar att de mest frekventa Greklandsresenärerna från Sverige och Norge vill ha en rökfri miljö när de går ut för en äta, ta en drink eller en kopp kaffe i Grekland. Det visar också att många turister undviker rökiga platser. Resultatet blir att turisterna hänger på sina ställen och grekerna på sina. Det är ganska sorgligt, om man tänker lite på saken.

Rökare är kraftigt överrepresenterade

Är du rökare?

Av de svarande var 59% icke-rökare, 25% rökte dagligen, 3% rökte minst en gång i veckan och 11% rökte sällan. Det innebär att andelen rökare bland de svarande ligger långt över genomsnittet. I Sverige röker 11% av befolkningen dagligen, i Norge 12%. Frekventa resenärer till Grekland röker alltså ungefär lika mycket som grekerna. Läs mer om detta här.

Man kan fråga sig varför så många greklandsälskare är rökare. Reser de till Grekland för att de vill komma till ett land som är mer tolerant mot rökning, eller är det något annat som ligger bakom?

Syftet med undersökningen

Grekland All Exclusive står neutral i frågan om rökning. Vi reser till Grekland för att umgås med greker. Vi har tillbringat hundratals kvällar i rökiga barer och restauranger, man får ta det onda med det goda, helt enkelt. Men visst vill vi, precis som en stor majoritet i undersökningen, helst slippa röken.

Däremot är det viktigt att vi som reser till Grekland respekterar lagstiftning, seder och bruk i landet.

Hur ofta besöker du Grekland?

Det är också viktigt att de greker vi möter vet och vad vi tycker och vice versa. Många kommentarer vittnar om att det inte är så. En vanlig kommentar: ”I Grekland röker alla, de kommer aldrig att sluta röka i barer och på caféer”. Det är fel. Grekerna är lika irriterade som svenskar och norrmän på all rök, de vill slippa den lika mycket som vi. Sedan i november har det skett en dramatisk förändring.

De allra flesta kommentarerna uttrycker stöd för regeringens insatser mot rökning. En del vill gå längre och förbjuda rökning även på stränder, uteserveringar, hotellbalkonger… Undersökningen handlade bara om lagen och i Grekland får man röka överallt utomhus, utom i lekparker.

Grekland är en demokrati. Rökförbudet har inte tvingats på medborgarna mot deras vilja. Tre fjärdedelar av dem vill ha det, tre fjärdedelar av de svenskar och norrmän som älskar Grekland allra mest vill också ha det. Du kan tycka att lagen är fel. Men det ger dig inte rätten att strunta i den. På samma sätt bör vi nog undvika att bråka med folk som röker där det faktiskt är tillåtet att röka.

Om undersökningen

Undersökningen publicerades på webbplatsen www.greklandallexclusive.com 19 januari 2020. En länk till webbsidan delades i flera Facebook-grupper för Greklandsälskare. Greker och människor som bor i Grekland ombads att inte delta, för att undesökningen skulle få fokus på turister. Det är omöjligt att kontrollera detta, men beräknat utifrån trafikdata till hemsidan var cirka 80% av de svarande svenskar och 20% norrmän. Undersökningen stängdes efter ett dygn, då hade 317 personer svarat. Med tanke på den begränsade målgruppen är det ett mycket bra resultat.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: