fbpx

Undersökning: Grekerna gillar lag och ordning

Loading...

Grekerna vill att förbudet mot rökning på offentliga platser ska börja fungera. De flesta är dessutom positiva till att regeringen har upphävt den så kallade asyllagen, som förbjöd polisen att gå in på universitet. Det visar en opinionsundersöknng som presenterades i fredags, genomförd av opinionsinstitutet Pulse på uppdrag av TV-stationen Skai.

Av de tillfrågade svarade tre fjärdedelar att de är positiva till åtgärderna för att stoppa rökandet på offentliga platser inomhus. Även bland de som röker var det en majoritet som helt eller delvis instämde i att åtgärderna är bra. Läs mer om offensiven mot rökandet här.

Syrizas motstånd kostar väljare

Två tredjedelar tyckte det var rätt att avskaffa asyllagen, så det råder ingen tvekan om att väljarna står bakom regeringen i dessa frågor, även om bara 40 procent av dem som sympatiserar med vänsterkoalitionen Syriza tycker att det var ett bra beslut. Läs mer om asyllagen här.

Regeringens offensiv mot laglösheten i landet stöds av grekerna. Foto: John Göransson.

Det går inte att notera några större förändringar i partisympatierna jämfört med valet i juli. De enda siffran som sticker ut är det fortsatta tappet för det förra regeringspartiet Syriza. Det kan sannolikt spåras i partiets motstånd mot uppenbart populära åtgärder för att öka tryggheten och laglydnaden i landet.

Omritad karta

Det kan också vara intressant att titta på hur den politiska kartan i Grekland har ritats de senaste tio åren. I Tabellen nedan finns valresulaten för de partier som i dag sitter i parlamentet från valen i oktober 2009, januari 2015 och juli 2019, samt den senaste opinionsmätnngen.

PartiVal okt 2009Val jan 2015Val jul 2019Nov 2019
Ny Demokrati33,5%33,5%40%43,5%
Syriza4,6%36,3%31,5%27,5%
Pasok/Kinal 43,9% 4,7%8,1%7%
KKE 7,5%5,5%5,3%6%
Grekisk lösning 3,7%4,5%
Mera25 3,5%4%

Sammanfattningsvis: Vänsterkoalitionen Syriza kom från ingenstans och blev största parti 2015, för att nu ha tappat mer än 12 procent av väljarna. Socialdemokratiska Pasok gick från att vara Greklands största parti till att vara i stort sett utraderat. Pasok är bara ett parti av flera i koalitionen Kinal, som betecknar sig som ”centristiskt”. Det innebär att det inte längre finns något socialdemokratiskt parti i Grekland. Liberalkonservativa Ny Demokrati är nu tillbaka på samma nivå som innan krisen bröt ut 2008.

2 thoughts on “Undersökning: Grekerna gillar lag och ordning

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: