fbpx

Nu får utlandsgrekerna rösträtt

Nu ska greker som bor utanför Grekland få rösta i Greklands parlamentsval. Det gäller inte minst de nära en halv miljon greker som har lämnat landet sedan krisen bröt ut för tio år sedan.

Det grekiska parlamentet röstade på måndagskvällen igenom ett antal förändringar i grundlagen. Den vikigaste var att greker bosatta utanför Grekland skulle kunna rösta i parlamentsvalet. Det har  varit en lång debatt om detta, framför allt har det förra regeringspartiet, vänsterkoalitionen Syriza, satt sig på tvären. Men till slut fanns det ett förslag som alla kunde enas om.

Det räcker inte att vara född i Grekland eller att ha grekiskt medborgarskap för att kunna rösta i det grekiska parlamentsvalet. Här är de regler som kommer att gälla vid nästa val:

  • Man måste kunna bevisa att man har bott i Grekland i minst två år av de senaste 35 åren
  • Man måste ha ett grekiskt skatttenummer (AFM)
  • Röstningen äger bara rum på ambassader eller konsulat
  • Utlandsgrekerna får en lista med 15 parlamentsplatser att välja mellan.

Exakt hur många som på detta sätt är inte känt. Men enligt EU:s officiella statistik emigrerarde drygt 900 000 människor frå Grekland mellan 2008 och 2018. Hur många som bor kvar utomlands är osäkert, enligt dden grekiska centralbanken rör det sig om omkring 450 000 personer.

För att kunna ändra den grekiska grundlagen måste minst tre femtedelar av parlamentets ledamöter (181 av 300) rösta ja. Därför har varje ändring föregåtts av förhandlingar mellan partierna. Den grekiska grundlagen skrevs 1975, efter militärjuntans fall. Den har sedan ändrats tre gånger, senast 2008.

I den här artikeln berättar Grekland All Exclusive om de övriga ändringarna i den grekiska grundlagen.

One thought on “Nu får utlandsgrekerna rösträtt

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: