fbpx

Alla ändringar i den grekiska grundlagen

Loading...
Loading...

På måndagskvällen röstade det grekiska parlamentet igenom ett antal ändringar i den grekiska grundlagen. Vi har redan berättat om den viktigaste, som ger utlandsgreker rösträtt. Här är de övriga viktiga ändringarna.

Hittills har grekiska parlamentsledamöter haft immunitet från alla former av åtal. Det ändras nu så att parlamentsledamöter kan åtalas om de bryter mot lagen.

Grekland kommer att införa existensminimum för familjer. Reformen har funnits på försök sedan 2014 men nu permanentas och utökas den. Regeringen räknar med att omkring 800 000 greker kommer att vara berättigade till bidrag och att reformen kommer att kosta runt en miljard euro årligen. Jämfört med existensminimum i Sverige, som ligger på knapppt 5 000 kronor per vuxen, handlar det om väldigt låga belopp.

En ny lag om medborgarinflytande röstades också igenom. Grekiska medborgare kommer attt få rätt att tvinga parlamentet att behandla högst två förslag per år. I praktiken kommer det att bli glest mellan förslagen, eftersom det krävs 500 000 namnunderskrifter för att lyckas. Förslagen får dessutom inte handla om skatter, utrikespolitik eller försvarsfrågor.

Om parlamentet misslyckas med att välja en ny president ska det inte längre leda till att parlamentet upplöses och Grekland tvingas gå till nyval. Det var just vad som inträffade 2014 och som ledde till att Syriza kom till makten. Nästa år, 2020, är det dags för ettt nytt presidental.

Totalt röstade parlamentet igenom nio ändringar i grundlagen, av de 49 förslag som hade lämnats av partierna. Bland de förslag som fick avslag var att skilja kyrkan från staten, som blockerades av Ny Demokrati och att tillåta privata universitet, som stoppades av Syriza och kommunistpartiet KKE. Alla ändringar i grundlagen kräver ”absolut majortitet” och måste ha stöd av minst 181 av parlamentets 300 ledamöter.

3 reaktioner till “Alla ändringar i den grekiska grundlagen

 • 26 november, 2019 kl. 20:32
  Permalink

  Nyfiken på summan för existens minimum. Undrar också över vad lägsta pensionen är idag.

  Svar
  • 27 november, 2019 kl. 08:02
   Permalink

   Det är lite svårt att svara på, men det rör sig om drygt 200 euro per månad och person. Någon lägsta pension vet jag inte om det finns i dag, Grekland har flera olika pensionssystem. Men det finns pensionärer som tigger på gatorna och rotar i soptunnor.

   Svar
 • Pingback: Nu får utlandsgrekerna rösträtt - Grekland All Exclusive

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: