fbpx

Dansk ”Fetaost” är fake cheese! Nu stämmer EU danska staten

Loading...
Loading...

Nu har EU-kommissionen tröttnat på att Danmark säljer ost under namnet Feta, trots att namnet är skyddat sedan 2002 och bara får användas för ost tillverkad i Grekland. På onsdagen meddelade kommissionen att den stämmer den danska staten inför EU-domstolen.

Trots förbudet har danska företag fortsatt sälja ost under namnet ”Feta”. Eftersom det är den danska statens ansvar att se till att EU:s lagstiftning följs dras nu landet alltså inför EU-domstolen.

I ett uttalande skriver kommissionen att den redan i januari 2018 hotade Damnark med stämning om inte åtgärder vidtogs. Eftersom ingenting har hänt sedan dess kommer ärendet nu att avgöras i domstol.

Namnskyddet från 2002 stipulerar att Fetaost måste vara tillverkad i Grekland. Dessutom måste den bestå av av enbart fårmjölk eller fårmjölk med högst 30 procent getmjölk iblandad. Den danska varianten är gjord på komjölk, så Danmark bryter mot båda reglerna.

Detta blir kanske det sista kapitlet i en strid mellan länderna som har pågått i minst 25 år. Grekland har hela tiden haft stöd i sin uppfattning från EU, men flera danska producenter har envist fortsatt kalla sin egen produkt för Feta.

Grekland har har många namnskyddade livsmedel, av dem är flera ostar. Exempel är Graviera, Manouri och Kefalograviera. Andra kända namnskyddade produkter är Retsina, Kalamataoliver, Tsikoudia, Tsiporo, Ouzo och Mastiha. I Sverige har vi färre namnskyddade livsmedel, bland annat Falukorv, Hushållsost, Kalixlöjrom, Spettekaka och Svecia.

Grekisk ostbricka, serverad i saluhallen i Thessaloniki. Foto: John Göransson.

Reglerna finns till av tre orsaker:

  1. Att hjälpa producenter att marknadsföra produkter som är kopplade till en viss geografisk region
  2. Att konsumenterna ska kunna lita på vad produkten innehåller (för laktosintoleranta är det till exempel möjligt att äta ost gjord på får- och getmjölk, men inte på komjölk)
  3. Att upprätthålla respekten för ”intellektuell egendom”, precis som med rättigheter till konstnärliga verk (konst, film, musik…)

Danmark har hela tiden hävdat att det är orättvist att de inte får kalla sin ost för Feta, eftersom de anser att namnet är alltför allmänt för att kunna namnskyddas (ungefär som Winerschnitzel eller Hamburgare) En av deras lobbyister undrade 2006 vad de i annat fall skulle kalla osten. Ett förslag från Grekland All Exclusive, som ligger rätt nära ursprunget: Fejkost (Fake cheese).

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: