fbpx

Dags för slutstriden mot det grekiska rökandet

Loading...
Loading...

Texten uppdaterad 29 november 2019.

I medierna har vi den senaste veckan tiden kunnat läsa att Greklands regering har förbjudit rökning på offentliga platser inomhus. Det har den inte, det har nämligen varit förbjudet i tio år. Vad regeringen har gjort är att utlova att se till att lagen efterlevs. Det är viktigt att påpeka att en stor majoritet av grekerna stödjer åtgärderna. För premiärminister Kyriakos Mitsotakis är det delvis personligt. Hans farfar dog i lungcancer för 40 år sedan.

På en månad har 45 böteslappar delats ut på sammanlagt 40 000 euro, skriver Ekathimerini.

De nya åtgärderna i korthet

 • Fler och tätare kontroller
 • Obligatoriska böter för alla överträdelser, inga eftergifter ska tillåtas
 • 100 Euro i böter, en fördubbling mot tidigare, för den som ertappas med att röka där det är förbjudet
 • 200 euro i böter för den som röker där det finns barn, exempelvis i lekparker och på sportarenor
 • 1 500 euro i böter för den som röker i en bil där det finns barn under 12 år
 • Ägare till offentliga lokaler får böta mellan 500 och 6 000 euro, beroende på lokalens storlek. Vid femte överträdelsen ryker tillståndet. Samma gäller om man inte har en skylt som talar om att det råder rökförbud i lokalen.
 • Ett särskilt telefonnummer, 1142, har lanserats, dit man kan ringa och rapportera överträdelser

En artikel om grekernas inställnng till rökning kan du läsa här.

Kontrollerna kommer att genomföras av den statliga polisen, lokalpolisen och lokala myndigheter. De inkasserade böterna ska fördelas mellan hälsoministeriet, inrikesministeriet, ministeriet för skydd av medborgarna och turistministeriet.

Efter en månad har inespektörerna gjort drygt 600 kontroller runtom i Grekland. Totalt bötfälldes 34 företag och elva privatpersoner och totalt inkasserades 39 600 euro i böter. Bötesbeloppet för företagen hamnade på i genomsnitt drygt 1 100 euro.

Den viktigaste punkten i de nya reglerna är att det inte får göras eftergifter. Det har annars varit mycket vanligt att öveträdelser har bestraffats med en varning och ett höjt pekfinger, som har besvarats med ett långfinger så snart kontrollanterna har lämnat lokalen.

Den 21 november öppnade den rykande heta telefonlinjen 1142. Redan första veckan kom det 2 575 samtal. Av dem var det 828 som hade frågor om de nya reglerna, 796 som rapporterade om överträdelser och 260 som ville ha hjälp att sluta röka.

Regeringen har också lanserat en kampanj riktad mot unga, under devisen ”Rökning är inte coolt”.

På en presskonferens 21 november angav regeringen fyra hörnpelare i kampen mot rökandet:

 1. Bättre folkhälsa genom minskat rökande, med udden riktad särskilt mot unga
 2. Slå vakt om ickerökares rättighet att slippa andas in tobaksrök. I synnerhet gäller det det att slå vakt om de anställdas rättigheter till en rökfri arbetsmiljö
 3. De som vill sluta röka ska få aktiv hjälp att göra det
 4. Nya tobaksprodukter, som e-cigaretter, ska utvärderas och regleras

Det finns en annan viktig strid att vinna för Mitsotakis regering. Det handlar om att stärka rättsstaten och visa att regeringen faktiskt kan styra landet.

På presskonferensen påminde premiärminister Kyrikakos om en undersöknng som visar att 87 proent av befolkningen anser att landers oförmåga att upprätthålla antiröklagen är tecken på ett kulturellt förfall och att 76 procent är arga över detta. En helt ny undersöknkng visar att 75 procent av grekerna stödjer de nya åtgärderna.

Han redovisade också statistik som visade att rökning dödar uppskattningsvis 20 000 människor om året i Grekland. Mitsotakis farfar dog av lungcancer 1979. ”När han låg för döden kallade han in mig på sitt rum och sade ’Vi visste inget om röknignens skadliga effekter. Men du vet.’ ”, berättade Mitsotakis.

I ett land där den vice hälsoministern (från den gamla Syrizaregeringen) kan bryta mot rökförbudet på en direktsänd presskonferens och slippa oroa sig, eftersom ministrar fortfarande har åtalsimmunitet, är det uppenbart att rättstaten är svag.

5 reaktioner till “Dags för slutstriden mot det grekiska rökandet

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: