fbpx

Det grekiska rökandet

Loading...

Grekerna röker näst mest i hela världen. 37 procent av alla vuxna greker röker (25 procent röker dagligen), att jämföra med 26 procent i genomsnitt i EU. I Sverige är det 13 procent. Som en självklar konsekvens är rökrelaterade sjukdomar och död ett utbrett problem i Grekland. Rökningen dödar dubbelt så många greker som svenskar.

Hittills har den grekiska staten bara gjort två saker för att hantera problemet: De har – under tvång från EU –  infört rökförbud inomhus i princip överallt utom i hemmen. Och de har – på grund av krisen – flera gånger höjt tobaksskatten.

Det är inte bara rökförbud och ökade skatter som gör att många av mina grekiska vänner, mest i den yngre generationen, har slutat eller kämpar med att sluta, utan för att de vet att det inte är nyttigt. Och för att det är ofräscht att röka. Hälsotrenden har nått Grekland också, som vanligt är det tjejerna som går i bräschen. Det är nog därför rökförbudet har börjat spridas på de där chica kaféerna som serverar läckra bakverk och kaffe latte ur höga koppar.

De rökande Grekerna fortsätter att trotsa förbudet från 2009 på bred front. De ser det som en mänsklig rättighet att röka överallt, hela tiden. Så var det i Sverige fram till slutet av 80-talet. Bli inte förvånad om en grek tänder en cigg mitt i varmrätten och bråka inte, om du inte är ute efter att förstöra stämningen för alla inblandade. De flesta människor är känsliga för att utstå kritik offentligt, greker är inget undantag från den regeln. Tänk dig en liknande situation, där någon offentligt säger åt dig att du tydligen inte bryr dig om allergiker, eftersom du har en droppe cologne bakom örat. Om du ska diskutera det du anser vara människors dåliga vanor ska du inte göra det inför publik.

14s10kapnisma-thumb-large-1-1068x665
Märklig men vanlig syn på grekiska barer.

Vi har två val här: stå ut eller gå ut. Jag och Hustrun har valt att stå ut, trots obehaget och att kläderna luktar apa dagen efter. Vi värderar umgänget med greker högre, helt enkelt. Alternativet är att sitta på uteserveringen och bara prata med varandra, eller på den rökfria restaurangen, där det bara sitter andra turister. Vi har absolut inget emot turister. Men en av många poänger med att umgås med lokalbefolkningen är att de är kvar när vi kommer tillbaka, så att vi kan återuppta den diskussion vi aldrig avslutade innan vi reste hem förra gången. Det är värt obehaget av tobaksröken.

På senare år har jag börjat prata med greker om rökning på krogen. Jag har nämligen börjat inse att rökandet leder till ökad segregering mellan grekerna och turisterna. Jag hör ofta turister säga att de inte går till ställen där det är för mycket rök. För mycket rök kan vara allt från ”kräver avancerad mätutrustning att upptäcka” till ”vi har ringt brandkåren”. Eller så sitter de på barens uteservering och missar chansen att lära känna människorna runt bardisken. Jag kan ärligt säga att de allra flesta människor jag känner i Grekland har jag träffat vid en bardisk. Antingen har de varit gäster eller så har de jobbat bakom disken.

Grekerna har börjat tröttna på röken

Det finns nya undersökningar som visar att en majoritet av grekerna tycker att rökförbudet borde respekteras, så det är inte bara utlänningar som är av den uppfattningen, vilket många rökare tycks tro.

Eftersom detta är en ganska känslig fråga för grekerna – det är trots allt olagligt att röka på krogen – så är rökarna ganska tränade i att svara på frågor om detta. Svaren varierar beroende på vem du frågar, men detta är de vanligaste:

”Vi måste välja. Grekerna går inte till ställen där man inte får röka inomhus”. Detta är det vanligaste argumentet bland bar- och restaurangägare. Min invändning att det faktiskt är olagligt att röka inomhus överallt faller platt. Bryt mot lagen eller lägg ner, helt enkelt.

”Det är väl inte så farligt. Det är bara lite rök, det märks knappt.” Det är omöjligt att förklara för en person som röker 30 cigaretter om dagen och ständigt befinner sig i rökiga miljöer hur det känns för den som inte röker själv och kommer från ett land där rökning inomhus har varit förbjuden i tjugo år. Ett land där till och med ensamstående går ut på balkongen för att röka, även om det är tio grader kallt och de är ensamma hemma.

”Man kan inte förbjuda mig att röka, det är min rättighet!” Att det skulle kunna vara min rättighet att slippa rök är tydligen inte ett giltigt argument. ”Du kan ju gå någon annanstans om du inte står ut!” ”Men du kan också gå någon annanstans. Du kan gå ut och röka”, invänder jag. ”Det är inte jag som har problem med att jag röker. Det är du som har problem med att jag röker!” (En helt autentisk dialog mellan mig och en god vän vid ett restaurangbord.)

Förbud sedan 2009

Vad säger då lagen? Enkelt: Det är förbjudet att röka inomhus på alla platser i Grekland som allmänheten har tillträde till. Förbudet gäller även arbetsplatser. Det har gällt sedan 2008. Fortfarande röker många av Greklands parlamentsledamöter inne i parlamentsbyggnaden. Tänk dig om Sveriges hälsominister skulle tända en cigarett mitt i en presskonferens. Det var precis vad Greklands vice hälsominister Pavlos Polakis gjorde 2017.

Polakis-smoked
Vice hälsoministern tar sig ett bloss på presskonferensen.

Greker i gemen tyckte tidigare att rökförbudet var något EU (eller tyskarna, som många greker säger) hade tvingat på grekerna. Ännu en gång var tyskarna de hopplösa föräldrarna och grekerna deras obstinata tonårsbarn. Det var inte ett synsätt som förde handlingen framåt.

Uppdatering september 2019: Den nya regeringen säger att den tänker ta itu med hårdhandskarna för att lagen ska efterlevas. Vi får se hur det går med den saken. Jag kan efter mina senaste besök konstatera att det är flera restauranger och barer som har börjar leva efter lagen.

Från närodlat till hemrullat

Grekland producerade i många år egen tobak. Den var av undermålig kvalitet och när EU tvingade bort de stora skattesubventionerna tog det inte många år innan den grekiska tobaksindustrin var bortsopad. Först ersattes den av importerade cigaretter, ofta insmugglade. Sedan tog rulltobaken alltmer över.

I dag är greker och holländare Europas främsta cigarettrullare. För holländarna hänger bruket sannolikt samman med deras liberala inställning till cannabis. I Grekland är plockandet med tobakspaketet, papperet, filtret, tändaren och cigaretten ett sätt att slippa hålla händerna still. Cigarettrullandet har också blivit kvinnornas svar på männens radband, komboloin. När jag hänger med kvinnliga grekiska vänner kan jag se hur deras händer ständigt är i arbete med att tillverka, tända eller röka cigaretter.

Många grekiska kvinnor älskar accessoarer och cigarettrullandet ger dem en anledning att komplettera handväskan, plånboken, portmonnän och nyckelringen med en snygg tobakspung. De finns i massor av varianter och mina kompisar har alltid en väldigt snygg, som passar deras stil och personlighet. Jag kallar dem ”smokn’ roll-girls”

Tobakspung 2
Tobakspungen. Ett måste för rökn’rull-tjejerna.

Vad händer om man bryter mot lagen? En krogägare som ertappas med att låta folk röka kan få dryga böter och det händer faktiskt. Men inspektörerna verkar inrikta sig på de stora barerna och klubbarna, som har stor omsättning och har råd att betala böterna. Vid upprepade överträdelser kan stället tillfälligt bli av med serveringstillståndet. Det kanske har hänt någon gång, men jag har aldrig hört talas om det.

Hållhakar

En sommar upptäckte jag att ingen rökte inomhus i en av Chanias trendigaste och mest populära barer. Jag frågade en av ägarna om det var deras beslut eller polisens. ”Låt oss säga att det var ett gemensamt beslut”, svarade han med trött blick och ett litet leende. Min rökande kompis suckade och sade ”I vinter kommer allt att vara som vanligt igen”. Han fick rätt. Som vanligt.

Förbud som inte efterlevs och bara delvis beivras skapar en speciell marknad, där valutan inte är pengar utan hållhakar. I det grekiska samhället fyller hållhakar en viktig funktion. Tjänster och gentjänster. Det är svårt att kräva likhet inför lagen när du själv bryter mot den. När grannen har expanderat uteserveringen långt utanför det tillåtna så är det svårt att klaga, eftersom din granne vet att du låter folk röka i baren. Terrorbalansen är uppnådd med hjälp av ömsesidiga hållhakar. Greker är experter på att hantera denna valuta.

Det har blivit bättre

Det har ändå blivit bättre. År 2009, när Grekland gick in i krisen, rökte 42 procent av de vuxna grekerna dagligen. Nu är siffran 37 procent det att det går nästan två icke-rökare på varje rökare. När jag berättar det för mina rökande kompisar tror de att jag ljuger. ”Nästan alla röker i Grekland. Se dig omkring!” Förmågan att bara tro på det man vill tro på och avfärda resten var stark i Grekland långt innan den spred sig till Västeuropa och USA.

1200px-Nosmokingtray
Hittad i en hytt på en grekisk färja. Jag stal den, men gav tyvärr bort den.

Smartphones tar över

Dessutom har tjejerna fått en ny pryl som kan ersätta cigaretterna. Som de kan pilla med och köpa accessoarer till: sina smartphones. Ingen annanstans har jag sett så många unga tjejer som är helt absorberade av sina smartphones. De pillar på dem hela tiden, ofta interagerar de mer via mobilerna än de pratar med sina sällskap vid cafébordet. De köper piffiga fodral, smycken och snoddar till sina mobiler. Det handlar inte bara om tonårstjejer, utan även om vuxna kvinnor.

Låt oss hoppas att de nya icke-rökarna snart kommer att ifrågasätta att ständigt utsättas för passiv rökning. Annars kommer trenden mot alltmer segregerade mötesplatser att tillta, till dess rökande greker sitter för sig i ett moln av rök, medan turisterna sitter för sig i turistrestaurangens rökfria miljöer och de icke-rökande tjejerna sitter på kafé och stirrar in i sina smartphones.

2 reaktioner till “Det grekiska rökandet

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: