fbpx

Det grekiska nyhetsåret 2019

Det är dags att sammanfatta år 2019 i Grekland med en Årskrönika, som är indelad i fem delar: HotellenVädretNyheterna, Ekonomin och Grekland All Exclusive. Du kan också se tillbaka på året med en bildkavalkad.


Det var ett dramatiskt nyhetsår i Grekland 2019, präglat av stora inrikespolitiska, utrikespolitiska och ekonomiska händelser. Grekland All Exclusive har bläddrat i tidingarna. Vi kastar oss rakt in i nyhetsflödet.

December

December har bara börjat när detta skrivs. Men en sak kan nämnas, som kunde ha nämnts varje månad: De försämrade relationerna med Turkiet. Turkiets borrningar efter olja och gas i Egeiska havet, flyktingkrisen, kränkningar av luftrum och vatten, dispyter om Cypern och territorialvatten… Alla strängar är spända till bristnigsgränsen och det finns anleddning till oro.

Villkoren för de tusentals flyktingarna i ett flyktingläger på Lesbos uppmärksammas internationellt. Tre flyktingar drunknar utanför Samos.

Booking.com

November

Exarchia. Foto: John Göransson.

Greklands parlament röstar igenom en ny asyllag som är betydligt hårdare än den tidigare. Samtidigt beslutas att flera av de beryktade flyktinglägren på öarna ska stängas och att flyktingarna ska låsas in i nybyggda låsta mottagningscentra. En av förläggningarna, på Samos, är byggd för 640 personer men det bor 3 745 flyktingar i det, rapporterar The Guardian.

Det blev en ovanligt lugn 17 november

, eftersom polisen hade punktmarkerat de anarkister och vänsterextremister som brukar härja på minnesdagen av massakern på Atens tekniska högskola 1973.

Offensiven mot det illegala rökandet inleds på allvar.

Stora oväder drar fram över Grekland och skapar förödelse.

Och så måste man se den här videon, som visar hur en grekisk nyhetsrepoter blir uppvaktad av en kärlekskrank gris:

Kärleksbett?

Oktober

Grekland oroas för att Turkiets offensiv mot Syrien ska leda till en ny flyktingvåg, av samma omfattning som 2015. Det finns mer än 3 miljoner flyktingar i läger i Turkiet och Grekland anklagar med rätta Erdogan för att använda dem som påtryckningsmedel på EU. Det är uppenbart att grekernas tålamod börjar tryta.

September

Flyktingkrisen eslakerar igen när tusentals flyktingar anländer till Grekland från Turkiet. Regeringen börjar tala om att skärpa asylreglerna, något som blir verklighet ett par månader senare.

Thomas Cook går i konkurs och tiotusentals turister är strandade i Grekland. Efter bara ett dygn meddelas att den nordiska verksamheten i Ving kommer att drivas vidare.

Konkursbeskedet.

En pojke med DNA från tre föräldrar föds på ett sjukhus i Grekland. Det är första gången den omdiskuterade tekniken har använts för att hjäpla par med svårigheter att få barn.

Grekland kunde för första gången låna pengar till minusränta på den internationella finansmarknaden och det syntes flera tecken på ekonomisk återhämting.

Augusti

Nu börjar Mitsotakis varva upp efter valsegern. Skatter ska sänkas och den lag som hindrar poliser för att gå in på universitetsområden ska avskaffas. Med hjälp av sin parlamentsmajoritet driver han igenom flera lagändringar, eftersom han har beordrat ledamöterna att ställa in semestrarna.

De sista resterna av valutarestriktionerna avskaffas och nu är det fritt fram att skicka pengar från Grekland, efter fyra år av restriktioner.

Den grekiska polisen genomför razzior mot ockuperade byggnader i Exarchia.

Atenarna skakas om av en jordbävning som uppmätte 5,3 på Richterskalan. Ingen kommer till skada men atenarna och turisterna blir rejält uppskrämda.

Juli

En plötslig storm på Halkidiki dödar sju personer.

En amerikansk kvinnlig forskare försvinner på Kreta och hittas mördad efter några dagar. Mördaren kan snart gripas, det visar sig vara en ung famlijefar från trakten.

Mördaren på Kreta.

Kyrikakos Mitsotakis vinner en jordskredsseger i nyvalet och får egen majoritet i parlamentet. Gladare nyhet: Nynasistiska Gyllene Gryning åker ut.

Juni

Ett larm om dödsfall i nilfeber sprids över världen och skapar storm oro i inledningen av turistsäsongen. Femtio personer hade dött 2018 och nu manades turisterna att undvika att bli myggbitnma. Att ingen av dem som dött var turist eller hade befunnit sig på en turistort glömde man att rapportera. Från Kreta rapporterades ett fall av sjukdomen. En flykting i Rethymnon smittades, men tillfrisknade snabbt. De flesta drabbade fanns i norra Grekland.

Valrörelse i Grekland. Foto: John Göransson.

Premiärminister Alexis Tsipras utlyser nyval efter nederlaget i EU-parlamenstvalet.

Maj

Månaden inleds med en 24-timmarsstrejk som stoppar tåg och färjor en dag när många greker vill lämna städerna. Månaden slutar med att regeringspartiet Syriza lider ett svårt nederlag i EU-parlamentsvalet. Syriza förlorade mot Ny Demokrati med nära 10 procentenheter – det största nederlaget i EU:s historia.

Samma dag som EU-parlamentsvalet väljs nya borgmästare i Greklands städer och det blir maktskifte i många, bland annat Aten, Thessaloniki och Chania. Atens nya borgmästare Kostas Bakoyannis är den yngsta borgmästaren hittills i Aten, Han är ingift i den mäktiga Mitsotakisfamiljen och hans farbror ska bara ett par månader senare bli Greklands premiärminister.

Yiannis Boutaris, avgående borgmästare i Thessaloniki. Foto; John Göransson.

April

En opinionsundersökning visar att grekerna är mer oroade för den stora emigrationen än för immigrationen. Krisen har tvingat hundratusentals greker att lämna landet och befolkningen minskar nu snabbt.

Mars

Månaden börjar med karnevalsfirande. Grekland kan för första gången på 10 år låna penar på den reguljära finansmarknaden genom att sälja obligationer för 2,5 miljarder euro. Nu är finanskrisen över, eller har tagit paus åtminstone.

Den grekiska staten trotsar kyrkan genom att tillkännage planer på att bhygga landets första krematorium.

EU hävdar att flyktingkrisen nu är över, vilket väcker protester i Grekland, där tiotusentals flyktingar är strandade på olika öar.

En brand i en flyktingförläggning på Lesbos dödar en person och leder till stor oro, inte bara bland flyktingar på Lesbos utan i hela Grekland.

Februari

De grekiska bönderna rullar ut med traktorerna runtom i landet för att protestera mot göga skatter och andra pålagor. Det svåra ovädret på Kreta ställer till stor skada och i Aten är det sammandrabbningar mellan polis och anarkister. Nordmakedonien byter formellt namn. Den grekiska filmen ”Miraklet i Sargassohavet” väcker upseende på Berlins filmfestival. Den kommer på DVD i Sverige i januari 2020.

Januari

Marknaden i Skopje, huvudstad i Nordmakedonien. Foto: John Göransson.

Året började med skattehöjningar och sänkta pensioner för många. Men den stora händelsen i januari var att avlatet mellan Grekland och Nordmakedonien blev klart, efter 29 års konflikt. Nu gick namnbytet igenom och äntligen ska Nordmakedonien heta inte FYROM utan Nordmakedioen i Grekland. Strax därefter ansökte regeringen i Skopje om medlemskap i Nato och EU. Arga nationalister i Grekland protesterar.

2 reaktioner till “Det grekiska nyhetsåret 2019

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: