fbpx

Den enfaldige mördaren bland de skandinaviska turisterna

Loading...
Loading...

Den här artikeln handlar om ett mord på Kreta som kom att bli en världsnyhet och som skakade en av världens turisttätaste orter, där det just då fanns fler svenskar än greker. Dessutom är dettta förhoppningsvis historien om en seriemördare som åkte fast redan efter sitt första mord och därmed blev en enfaldig seriemördare. Enligt lokala medier har minst tre kvinnor nu trätt fram och vittnat om att de har blivit attackerade av samma man, men att de lyckades komma undan.

Uppdatering: Den 13 oktober 2020 dömdes Yannis Paraskakis till livstids fängelse för mordet på Susanne Eaton, 13 års fängelse för att ha våldtagit henne och ytterligare fyra månader för olaga vapeninnehav.


Den 5 juli, bara två dagar innan det grekiska valet, började sociala och traditionella medier på Kreta skriva om den amerikanska mikrobiologen Suzanne Eaton. Hon hade då varit försvunnen i tre dagar och anmälts försvunnen till polisen på morgonen 4 juli. Nu bad de allmänheten om hjälp att hitta henne. I Grekland finns en rutin som kallas ”Silver Alert” en slags statlig version av Missing People.

Anmäld försvunnen

Polisens Silver Alert.

Eaton, Suzanne, 60 år gammal. Saknas från Kolymbari, Chania, Kreta sedan 2 juli 2019. Bruna ögon, 1,72 meter lång. Dagen hon försvann bar hon troligen en rosa T-shirt, vita shorts och löparskor. Hennes liv är i fara.

På konferens

Suzanne Eaton befann sig på en konferens vid den Ortodoxa Akademin, ett universitet som drivs av kyrkan och ligger i utkanten av Kolymbari, en kustby ett par mil väster om Chania. Vi hade inte hört talas om denna institution förrän tre år tidigare, då ortodoxa ledare från hela världen (utom Ryssland, som drog sig ur i sista ögonblicket) samlades där till ”Den stora och heliga Synoden”.

Det ortodoxa seminariet utanför Kolymbari. Här spelade Suzanne Eaton piano innan hon sprang ut och mötte sin mördare. Foto; John Göransson.

Eaton var en återkommande gäst på Ortodoxa Akademin och hon förberedde, innan hon gav sig ut på sin sista joggingtur, en föreläsning om de senaste rönen inom hennes forskningsfält. Hon ledde en forskargrupp vid institutionen för Cellbiologi och genetik vid det ansedda Max Planck-institutet i München och föreläste vid universitetet i Dresden. Det var hennes fjärde besök på Ortodoxa Akademin.

Största sökoperationen på Kreta

Dagen efter flög hennes make och två vuxna barn från hemmet i Oakland, Kalifornien till Kreta för att delta i sökandet, som snabbt utvecklades till den största sökoperation som någonsin genomförts på kreta. Polis, brandkår, militär, flygvapen och hundratals frivilliga deltog i sökandet. Dykare finkammade vattnet utanför kusten, övervakningskamerabilder studerades människor togs in till förhör. Suzanne Eaton måste hittas snabbt och om ett brott hade begåtts måste gärningsmannen/männen snabbt gripas.

En vanlig dag i juli landar uppemot 40 plan fullastade med turister på Chanias flygplats. De allra flesta beger sig de turistorter som sträcker ut sig längs kusten västerut mellan Chania och Kolymbari. Majoriteten av dem är skandinaver, i synnerhet svenskar och norrmän.

Under säsong är det fler Skandinaver än kretensare i Chaniaområdet. Foto: John Göransson.

När det blivit känt att en framgångsrik amerikansk kvinna verksam i Tyskland hade försvunnit under mystiska omständigheter skulle amerikanska och tyska medier snabbt rapportera om saken. Blotta misstanken om att en mördare gick lös bland alla turister kunde innebära svåra avbräck för en region som är helt beroende av den sju månader långa turistsäsongen.

Mystiska omständigheter

Omständigheterna kring Suzanne Eatons försvinnande var definitivt mystiska. Hennes mobil, plånbok och andra personliga tillhörigheter fanns kvar på hennes rum. Hon var en van löpare och vandrare, hon hade svart bälte i taekwondo. Hon hade senast setts spela piano i lobbyn till akademins hotell. Allt tydde på att hon hade gett sig ut på en kort löprunda. När hon inte hade återvänt två dagar senare kontaktades polis.

Till en början försökte myndigheterna avleda allmänheten från den mest självklara slutsatsen, att hon hade blivit utsatt för ett brott. Hon kunde ha drabbats av utmattning i den svåra värme som rådde och fallit på en svårtillgänglig plats. Hon kunde ha sökt skydd undan hettan och tuppat av någonstans. Hon kunde ha bestämt sig för att svalka sig i havet och drunknat.

Myndigheterna trodde knappast på sina egna teorier. Allmänheten, åtminstone den vi känner på Kreta, gjorde det inte. Det var rätt uppenbart att hon hade utsatts för ett brott. När Max Planck-institutet utlyste en belöning på drygt en halv miljon kronor till den som kunde hjälpa till att hitta henne började spekulationerna på allvar. En försvunnen amerikansk forskare? Kunde det vara israelerna? Kineserna? Ryssarna? Maffian? Detta var det stora samtalsämnet under vår sista vecka på Kreta.

Jag och hustrun, som båda är journalister, hade en betydligt mindre fantastisk teori: en sjuk man hade sett henne springa, fått överslag i skallen, våldtagit och mördat henne och därefter gömt kroppen.

Världens medier vaknar

Redan på fredagen började amerikanska medier skriva om försvinnandet och på måndagen, dagen efter det grekiska valet, nådde nyheten Sverige. Nu var det bråttom. En majoritet av turisterna väster om Kreta är skandinaver, de flesta från Norge och Sverige. Om du inte har varit där själv kan vi nästan garantera att du känner någon som har varit det.

Jag och hustrun bor i ett hus inne i Chania och besöker aldrig turistorterna. Men det är lätt att föreställa sig samtalen vid poolkanten på hotellet. Går en mördare lös i trakten? Vågar vi lämna hotellet? Vi följde diskussionerna i sociala media och folk var oroliga.

En mördare är lös i Chania. Foto: John Göransson.

Hittad mördad

På kvällen den 8 juli, sex dagar efter försvinnandet, gick ett par amatörgrottforskare in i en underjordisk, labyrintliknande bunker som användes av de nazistiska militärer som ockuperade Kreta mellan 1941 och 1945. Därinne hittade de en död kropp, täckt av säckväv. De kallade omedelbart på polis, som snabbt konstaterade att det var Suzanne Eaton. Lika snabbt kunde de konstatera att hon hade utsatts för ett bestialiskt brott.

Största mördarjakten i Kretas historia

Nyheten spreds snabbt och nu var det ännu mer bråttom. Den största sökoperationen i Kretas efterkrigshistoria övergick nu till att bli den största mördarjakten i Kretas historia. Mördaren måste hittas snabbt, innan han slog till igen och innan oron ökade till panik bland turister och lokalbefolkning.

Kriminaltekniker, mordutredare och annan expertis flögs in från Aten. Kroppen obducerades två gånger och den andra obduktionsrapporten visade att Suzanne Eaton hade dött av kvävning, efter att ha utsatts för brutalt våld. Hon hade kämpat för sitt liv och enligt polisen hade hon mördarens DNA under naglarna och på andra ställen. Hon hade inte attackerats vid bunkern utan flyttats dit i en bil.

Utredarna koncentrerade sig på tre saker: mobiltelefoner, fordon och intressanta personer. All mobiltrafik i området kartlades. När det visade sig att en påslagen mobiltelefon hade funnits på den plats där kroppen hittades, samma dag som Suzanne Eaton försvann, blev det uppenbart att mördaren snart skulle åka fast.

Mördaren grips

Polisens transparens var till en början svårbegriplig. Den avslöjade många detaljer från utredningen och vi undrade om den därmed hjälpte mördaren att sopa igen spåren efter sig. Vi hade fel.

Med hjälp av mobilsignalerna, däckspår från platsen utanför bunkern och bilder från övervakningskameror kunde utredarna snabbt koncentrera sig på Yannis Paraskakis, en 26-årig man från trakten. Han togs in till förhör på morgonen måndagen den 15 juni, dagen efter att vi hade lämnat Kreta, mindre än två veckor efter Suzanne Eatons försvinnande.

Erkännandet

Yannis Paraskakis hävdade till en början att han inte hade varit i trakten på minst en månad. Då förstod polisen att de hade gärningsmannen. När han konfronterades med bevis för att han ljög började han säga emot sig själv och sedan dröjde det inte länge innan han erkände och berättade vad som hade hänt. Det var en fruktansvärd historia.

Ibland kommer en vrede över mig och då vill jag fånga och skada någon’”, sade Yannis Paraskakis i ett polisförhör.

Flera kvinnor träder fram

Minst fem kvinnor har trätt fram under utredningen och berättat saker som talar för att mördaren har försökt göra samma sak vid flera olika tillfällen:

En polsk kvinna har rapporterat till polisen att hon för två månader sedan blev påkörd av samma bil som mördaren använde för att köra på Suzanne Eaton. Hon föll omkull på ett fält bredvid vägen, men flydde när hon insåg att föraren hade kört på henne med flit. När en annan bil passerade körde mannen därifrån. Ett liknande fall uppges ha inträffat sommaren 2018 och vid ett tillfälle för bara några veckor sedan attackerades en kvinna av vad hon tror var 26-åringen, som då tog strupgrepp på henne. Ytterligare en kvinna berättar att mannen stoppade henne när hon var ute och cyklade, men att han ”bara” kom med ”oanständiga och provokativa kommentarer”.

Det betyder att han kanske var en enfaldig seriemördare, som misslyckades vid de första försöken och åkte fast två veckor efter sitt första mord. Suzanne Eaton hade otur. Mördaren kunde ha träffat på vem som helst, nu råkade det bli henne han mötte på vägen utanför Kolymbari.

Yannis Paraskakis kommer att förbli en enfaldig seriemördare, såvida han inte har mördat tidigare och klarat sig undan upptäckt. Två flyktingkvinnor från Bulgaren har varit försvunna från Rethymnon på Kreta i över ett år.

Mördarens berättelse

Så här har mördaren berättat om händelseförloppet, enligt polisen:

Jag var ute och letade efter någon att ha sex med när jag mötte den joggande Suzanne Eaton längs vägen mot Kolymbari” berättade han i polisförhöret när han erkände. Han gjorde en U-sväng, körde tillbaka och körde på henne två gånger, för att hon inte skulle kunna göra motstånd.

Sedan lade han den medvetslösa kvinnan i bakluckan och körde till den avlägset belägna bunkern, 10 kilometer därifrån. Bunkern ligger strax utanför Maleme, som är en växande turistort. Maleme är också känd för att det var här, vid det nu ledlagda flygfältet, de tyska ockupationstrupperna landsattes i slutet av maj 1941. 26-åringen bor i Maleme med sin familj.

Utanför bunkern våldtog Yannis Paraskakis den medvetslösa kvinnan, åtminstone hävdar han att hon var medvetslös. Efter våldtäkten kastade han ner henne i bunkern genom en ventilationstrumma. När jag skriver detta är det ännu oklart om det var han som kvävde henne och om hon levde när han kastade ner henne i bunkern. Hon kan mycket väl ha varit död redan när han lade henne i bilen.

Efter att ha dumpat kroppen och täppt till ventilationsöppningen körde han till den tyska militärkyrkogården i Maleme, där han försökte göra ren bilen och avlägsna alla spår. Det misslyckades, polisen fann både blod och andra spår i bilen. Polisen hittade också en knapp från hennes kläder, som mördaren hade behållit.

Till en början trodde polisen att han kan ha haft en eller flera medhjälpare, men i ett uttalande 16 juni slår den fast att han var ensam gärningsman. Trots det fortsätter spekulationerna i sociala media om att han skulle ha fått hjälp. De lär nog aldrig upphöra.

Vem är mördaren?

Vem är då mördaren? Det berättar grekiska medier ganska ingående om. Hans namn och bild publicerades snabbt av polisen, i hopp om att fler skulle träda fram och berätta om de har attackerats av honom. Detta är bilden som framträder:

En 26-årig prästson och lantbrukare med fru och två små barn, som nyligen hade tagit ett extrajobb i en möbelaffär. Han har en hög profil i sociala medier. Han är känd i trakten. Han är bördig från Kissamos, som är Kretas nordvästligaste stad. Han bor med sin familj i Maleme. Eller bodde; han lär inte komma hem på väldigt många år.

Polisens bild av mödraren Yannis Paraskakis

På hans Youtubekanal fanns flera filmer som visar honom i och utanför de övergivna nazistbunkrarna, som ligger mycket nära hans bostad. På en film, som var tagen vid ”Santa Run Chania” 2016, syns också hans unga hustru och deras barn. Jag anmälde genast filmen till Youtube, som tog bort den efter några minuter. Det känns onekligen rätt märkligt att vi deltog på samma event som en mördare och hans familj. Här är Grekland All Exclusives film, som är en kompilation av Santa Run Chania 2014-2017.

Kreta är säkert, men det finns risker

Turister som funderar på att resa till Kreta ska inte oroa sig på grund av detta. Risken att utsättas för brott i Grekland är betydligt mindre än i Sverige, det har vi berättat om här. Däremot finns det anledning att varna ensamma kvinnor från att ge sig ut på landet utan sällskap. Det finns många vittnesmål om hur ensamma kvinnliga turister har fått intensiv oönskad uppmärksamhet av män ute på landsbygden. Kvinnosynen är helt annorlunda här mot vid Telefonplan i Stockholm, där vi bor.

Länkar

Minnessida över Suzanne Eaton:

https://www.mpi-cbg.de/suzanne-eaton/

Minnesord från Max Planck-institutet:

https://www.mpg.de/13704424/remembering-suzanne-eaton

6 reaktioner till “Den enfaldige mördaren bland de skandinaviska turisterna

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: