fbpx

Grekiska viner är värda en resa

Loading...
Loading...

Jag uppdaterar det här inlägget ordentligt i juli 2019, av två skäl. För det första har jag provat ett stort antal viner det senaste året som jag inte kände till när jag ursprungligen skrev det i maj 2018. För det andra har det dykt upp spännande nyheter, bland annat några riktigt intressanta retsinor. Jag har också gjort en lista över köpvärda viner som finns på Systembolaget.


En av de saker Greklandsturister ofta underskattar är landets viner. Det beror sannolikt på att grekiskt vin i många år var ganska dåligt. Småbönder odlade enkla druvor som köptes upp av stora vintillverkare, som tillverkade enkla viner av dem. Det börjar ändras nu och i dag är Grekland ett riktigt spännande vinland, som det är roligt att utforska. Det kan numera till och med vara värt att resa till Grekland bara för att besöka vingårdar och prova vin. Här är en liten guide.

Numera är även husvinerna ofta bättre än de var för bara några år sedan och aluminiumkannan har ersatts av mer fantastfulla serveringskärl. Foto: John Göransson.

Lite vinhistoria

Ingen vet exakt var på jorden man först började tillverka vin. Men att det var i den del av världen där Grekland ligger är alldeles uppenbart, eftersom det var där det fanns druvor. Stora amforor som en gång innehöll vin har hittats i minoiska samhällen på Kreta. Svaret på frågan om vinets ålder är ”minst 6 000 år”.

dav
Vinkällare på grekisk gård. Vinet var drickbart, då är jag snäll. Foto: John Göransson

Att tillverka vin var ett sätt att bevara druvjuicen med hjälp av alkohol. Vin dracks för att släcka törsten, ge energi och, förstås, för ruset. Alkoholens effekter var tidigt kända, den mest kända alkoholisten i antikens Grekland var Alexander den Store. När han hade grundat sitt väldiga makedoniska imperium söp han snabbt ihjäl sig, åtminstone enligt myten. Han dog år 323 före Kristus, bara 32 år gammal.

Från Grekland spreds både druvor och vinmakarkonst till övriga Europa. I Italien odlas än i dag druvsorter som en gång kom från Grekland men som nu är bortglömda i hemlandet.

Vinmakarkonsten glömdes bort

Redan under tidig medeltid kom stora delar av det som i dag är Grekland att ockuperas av muslimska härskare och eftersom islam förbjuder alkohol föll vinmakarkonsten i glömska. Vinet var en bruksprodukt för inhemsk konsumtion och kvantitet gick före kvalitet. Under våra första resor på 90-talet var gott grekiskt vin nästan omöjligt att få tag på. Att lägga pengar på vin var meningslöst, eftersom även dyra viner oftast var ganska dåliga. Det skapade en inställning hos grekerna att kostnaden för dyra viner snarare gick till marknadsföring än till kvalitetshöjning. Och så var det kanske. Det fanns vinbutiker i Grekland, men där stod flaskorna och dog i den grekiska sommarvärmen, medan de grekiska kunderna köpte billigt vin i lösvikt.

SAMSUNG CSC
Vinbutik för turister i Chania. Gå bara förbi. Foto: John Göransson.

Under Greklands galna år efter EMU-inträdet slog många exklusiva restauranger upp dörrarna. Det blev inne att dricka fina viner från Champagne, Bourgogne och Bordeaux. Det såldes vinflaskor som kostade tusentals Euro, exklusiva vinhandlare gjorde strålande affärer och de grekiska vinhusen började känna av konkurrensen.

Marknaden för grekiskt vin dominerades av några stora vinhus, som Boutari, Tsantali och Apelia. De köpte upp druvor från bönder och jordbrukskooperativ som råvaror i en högindustriell process. Det mesta blev bordsviner och såldes i dunkar till tavernorna, som serverade dem i aluminiumkannor för några kronor. En hel del blev Retsina, som är vin med tillsats av pinjekåda. Grekerna kallar det inte ens vin.

Med krisen kom kvalitetsvinerna

När krisen kom hade några förutseende greker börjat göra vin med betydligt högre kvalitet. En av dem är Yannis Boutaris, arvtagare till det största vinhuset och före detta borgmästare i Thessaloniki. Han övergav familjeimperiet och startade Kir Yannis, som i dag tillverkar några av de mest kända kvalitetsvinerna i Grekland.

Jag säljer hellre en flaska vin för tusen euro än tusen flaskor för en euro styck”, sade han när jag träffade honom för att prata vin ock politik. I dag är det hans barn som sköter vinhuset. Själv har han slutat dricka, efter många års alkoholmissbruk. ”Vin intresserar mig ändå inte längre. Om man har läst alla böcker i bokhyllan slutar man läsa. Det är samma sak med vin och jag har druckit dem alla, flera gånger”. Tur att barnen fortsätter göra vin!

Exempel på andra producenter som tillverkar kvalitetsvin är Gerouvassiliou utanför Thessaloniki, Manousakis och Dourakis på Kreta, Parparousis i Patra, Dougos i Rapsani, Papagiannou i Korint och Skouras på Peleponnesos.

Svårt att göra kvalitetsvin i Grekland

Det är inte lätt att tillverka kvalitetsvin i Grekland. Druvornas värsta fiender är värmen och bristen på vatten. I gengäld har grekerna vulkanisk jord, som binder fukt och är idealisk för vinodling. De höga bergen i norr och på öarna söderut ger svalka och bromsar mognaden hos druvorna, vintrarnas regn och snö ger vatten. Men det innebär små odlingar på branta sluttningar, stora höjdskillnader och mycket manuellt arbete.

Gregoris, sommelier på Salis i Chania, serverar Microklima Ktima Papaiouannio Memea 2006. Det bästa grekiska vin jag har druckit. Finns inte på Systembolaget.

En annan fiende var bristen på kunskap och bristande intresse från kunderna. När krisen kom ändrades det snabbt. Vinimporten upphörde nästan helt, nu skulle man dricka grekiskt. Som tur var började de första buteljerna från Kir Yannis, Manousakis och de andra kvalitetshusen bli drickmogna. I dag finns det många bra viner i Grekland och varje restaurang med självaktning håller sig med en sommelier. Jag känner fem utbildade sommelierer i Chania, I Stockholm känner jag två.

dav
En rejäl vinprovning med några sommelierer, så dyker det upp bra saker. Finns inte på Systembolaget. Foto: John Göransson.

Ras för Retsina och skräpvin

Nu säljs alltmer kvalitetsvin och allt mindre skräpvin i Grekland. Försäljningen av retsina har rasat, den största tillverkaren Kourtakis säljer numera runt 850 000 liter om året, jämfört med 3 miljoner liter för 15 år sedan. Men de senaste åren har seriösa vinmakare tagit sig an retsinan. Vi provade nyligen två riktigt spännande retsinor. En av dem, ”Tear of the Pine”, gjord på Assyrtiko från norra Grekland, är den bästa vi har provat och den finns numera i Systembolagets beställsortiment. Kanske kommer vi i framtiden att dricka retsina till maten igen, som vi gjorde på 90-talet?

Tear of the Pine. En riktigt bra retsina. Finns på Systembolaget. Foto: John Göransson.

Givetvis är det just Kourtakis usla Retsina som finns, eller fanns, på Systembolaget i hela Sverige. I bästa fall kan man hitta tre grekiska viner i butiken i Sverige, för det mesta är det skräp, förutom Kir Yannis, som satsar i sverige och har fått in en vit Assyrtiko och en röd Xinomavro i butikssortimentet (även om de när detta skrivs är slut nästan överallt). Den vita Assyrtikon är väl värd sina 99 kronor men för 130 kronor kan du hitta ett betydligt bättre vin än Xinomavron.

Romeiko – Kretas förbannelse

Romeiko är Kretas mest odlade druva och har så varit sedan vinlusen härjade i Europa runt förra sekelskiftet. Eftersom Romeikodruvan är härdig mot vinlus beslutades att inga andra druvor skulle odlas på Kreta. Tyvärr är det mycket svårt att förvandla druvan till ett bra vin.

Romeikodruvan används traditionellt till att tillverka maroúvas, eller brunt vin, som det också kallas. Det är ett vin som främst framställs i trakten av Kissamos väster om Chania. Smakmässigt påminner det om väldigt dålig sherry, den bruna färgen kommer från oxideringen av vinet. Maroúvas är populärt bland lokalpatrioter en del Kretaälskare, på samma sätt som många Greklandsälskare fortfarande älskar Retsina. Dåliga viner som har lyfts upp av traditioner, trots att det borde ha gått samma väg som svensk svagdricka eller vattgröt. Maroúvas är alkoholstarkt och ofta väldigt billigt, ett annat skäl bakom populariteten.

Problemet med vin gjort på Romeiko är att det oxiderar väldigt lätt och då växlar det färg från vitt eller rött (beroende på pressning) till brunt. Alla försök att göra ”vanligt” vin av druvan har hittills misslyckats. I stället har man låtit oxideringen bli en del av vinets karaktär och lagrat vinerna länge. Men nu har Manousakis lyckats göra Nostos Romeiko, ett vitt vin som åtminstone överlever ett år utan att oxidera. Hur de har burit sig åt vet jag inte, men resultatet är enastående. Druvan finns i med i flera andra Nostosviner, som Nostos MRS. och Nostos Pink. Det är så här man hedrar de lokala traditionerna. Ta en traditionell druva och gör ett bra vin av det. Samma sak gjorde vinmakaren Gerouvassilliou i Makedonien med Malagousiadruvan för några år sedan. I dag är det det många vinmakare som har tagit efter.

Artrikedomen är stor

Det roliga med att dricka vin i Grekland är den stora artrikedomen. Det finns massor av druvsorter, en del odlas bara lokalt, som romeiko och vidiano på Kreta. På Samos och Santorini görs dessertvin i världsklass och i norr finns många goda röda viner. Nu börjar det också dyka upp bra mousserande viner. Hittills har vi bara provat Amalia, som också har en mousserande rosé, som är ännu godare än den vita.

Grekiska kvalitetsviner är inte fyndviner ens i Grekland. Landet har sämre förutsättningar för storskalig produktion än exempelvis Frankrike, Italien och Spanien. Dessutom plågas producenterna av skattepolitiken, som länge bara var till för att kortsiktigt få in pengar, inte för att stimulera långsiktigt hållbar tillväxt. Så om du inte är intresserad av att dricka bra vin i Sverige kan du strunta i att göra det i Grekland också.

Grekiska sommelierer har ofta koll

Annars ska du, nästa gång du besöker Grekland,  unna dig att besöka en restaurang som har en sommelier. Grekiska sommelierer är ofta välutbildade, intresserade och glada att få hjälpa till. Be dem rekommendera lokala viner. Det kommer säkert att kosta flera gånger mer än kannan med husets vin. Men det kommer att kosta hälften mot vad det hade kostat i Sverige.

Jag har tagit fram en lista med elva viner som finns på Systembolaget, som jag har provat och tycker är köpvärda. Priserna varierar mellan 99 och 329 kronor. Vinerna finns antingen i butikssortimentet eller beställsortimentet. Räkna med att du måste beställa alla, eftersom de som finns i butikssortimentet bara finns i ett fåtal butiker.

IMG_20171115_135458_175
Vinprovning hos Manousakis en novemberdag. Samtliga viner finns på Systembolaget. Foto: John Göransson.

Köpvärda grekiska viner på Systembolaget

Vita

Domaine Bibila Chora, 169 kr

Kir-Yanni Assyrtiko, 99 kr

5 Senses, 109 kr

Nostos Roemiko, 198 kr

Röda

Nostos Blend, 239 kr

Ramnista Xinomavro, 129 kr

Rosé

Peplo Rosé High Evelation, 225 kr

Nostos Pink, 149 kr

Mousserande

Amalia Brut, 150 kr

Retsina

Tear of the Pine, 199 kr

Söta

Estate Argyros, Vin Santo, 329 kr (50 cl)

Samos vin Doux, 103 kr

Argyros Vin Santo från Santorini. En smällkaramell, i klass med riktigt bra Portvin eller Madeira. Finns på Systembolaget.

Grekiska druvor

Vita

Aidani odlas på Santroni och andra öar i Egeiska havet. Ger viner med mycket blomdoft.

Assyrtiko En av de mest populära druvorna. Ursprungligen från Santorini men oidlas nu över i stort sett hela Grekland. Har hög syra, även när druvorna är fullmogna.

Athiri Rik smak med citrustoner, odlas på de södra Egeiska öarna och Halkidiki.

Dafni En av de äldsta druvorna som odlas på Kreta. Har fått sitt namn av att vinet har toner av lagerblad, som heter Daphne på grekiska.

Debina Denna druva från Epirus används till friska, torra och mousserande viner.

Moschofilero är en popular druva son odlas på Mantiniaplatån och södra Peleponnesos, Ger viner med intensiv smak och doft av rosor, pepparmint och citrus.

Moschato Muskatdruvan odlas under olika namn över hela världen. Vinerna blir allt från lagrade söta viner till unga, fruktiga och sprittiga viner.

Robola En druva som ger riktigt eleganta viner. Odlas på Kefalonia och I centrala Grekland. Ger friska viner med citrustoner.

Roditis Är den mest odlade vitvinsdruvan i Grekland. Odlas nästan överallt I Grekland. Kan ge goda och lättdruckna viner, men det är inte en druva att leta efter i vinbutiken.

Savatiano är en annan storsäljare från fastlandet, som tillsammans med Roditis används för att tillverka Retsina. Undvik.

Vilana är en gammal kretensisk druvsort som kan ge fullt drickbara men enkla viner med blommiga och fruktiga aromer.

Röda

Agiorgitiko odlas i Nemea på nordöstra Peloponnesos. Ger eftertraktade viner med mörkröd färg och en rik, sammetsmjuk smak.

Avgoustiatis kommer från Zakynthos och Peloponnesos västkust.

Bekiari odlas I trakterna av Ioannina i norra Grekland.

Kotsifali är en kretensisk druva som ger mjuka och kryddiga viner med hög alkoholhalt. Blandas ofta med Mandilaria.

Krassato odlas bara i Rapsani, Olympus

Limnio  har sitt ursprung på Limnos men odlas nu även i norra Grekland. Druvan finns omnämnd av flera författare från antiken.

Mandilaria blandas oftast med andra druvor, som tonar ner smaken, till exempel Kotsifali på Kreta. Kallas också Amorgiano.

Mavroudi är en stor familj av druvor. Många olika druvor från Peloponnesus, Epirus, Makedonien Centrala Grekland bär namnet.

Mavrodafni är en välkänd druva som odlas I Patras och på Kefalonia. Druvan används ofta för att göra det exklusiva dessertvin som har samma namn.

Romeiko är en dörvinsdruva som används till vin av alla möjliga färger. Odlas främst på Kreta, där den oftast används för att göra det sherryliknande Marouvas, som vi kalla brunt vin och gärna avstår från. Några vinhus har nu börjat experimentera med romeiko i kvalitetsviner.

Xinomavro odlas i stora volymer. Kommer från norra Grekland men odlas i fler regioner än någon annan druva, eftersom den är klimattålig. Har intensiv smak och hög syra, även när druvorna är fullmogna. Kan ge såväl röda och vita viner som rosé, beroende på pressning.

7 reaktioner till “Grekiska viner är värda en resa

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: