fbpx

Hur gick quizet om Grekland?

Loading...
Loading...

Grekland all exclusive startade veckan med att publicera sitt första quiz. Hur gick det?

Först och främst: Förlåt! det var för svårt. Ingen hade alla rätt, genomsnittet låg på fem rätt. Nästa gång blir det lättare frågor, jag lovar! Av de 296 personer som har deltagit var det 198 som svarade på alla frågor, resten gav upp när de hade svarat fel på för många frågor. Det hade jag också gjort.

Så mycket iinformation. Foto: John Göransson.

Det kommer fler quiz. Ett tips om du vill delta och få alla rätt: Använd sökfunktionen i greklandallaexclusive.com för att hitta de rätta svaren. Alla svar finns där!

De lättaste frågorna

Syriza uttlyste folkomröstning 2015. Nu har de åkt ut. Foto:John Göransson.

Den första frågan, “Är det större risk att drabbas av inbrott i Grekland än i Sverige?” var den lättaste. Mer än två tredjedelar svarade rätt; det är större risk i Sverige. Svaret hittar du i den här artikeln: https://greklandallexclusive.com/2018/08/06/ar-det-sakert/

Den näst lättaste frågan “Vad röstade grekerna om 5 juli 2015?” svarade sex av tio rätt på. Det är kanske inte så konstigt, eftersom det bara var fyra år sedan det hände och det var den sommarens största mediehändelse, även i Sverige. Betydligt färre, 44 procent, minns hur det gick och svarade rätt på frågan “Vad blev resultatet av folkomröstningen 2015?”. De rätta svaren på båda frågorna hittar du här: https://greklandallexclusive.com/2019/06/18/for-tre-ar-sedan-borjade-resan-som-skulle-kosta-grekland-200-miljarder-euro/

De svåraste frågorna

Kalymnos. Här är de flesta husen inte vita. Foto: Shutterstock.

Den svåraste frågan “Varför har så många hus i Grekland Vita väggar och blå fönsterluckor?” var det bara 16 personer som svarade rätt på. Det är inte så konstigt, eftersom många sprider de osanna bilderna och nästan ingen berättar den trista sanningen, att det var diktatorer som bestämde att husen på Kykladerna måste vara vita. Läs hela historien här: https://greklandallexclusive.com/2018/09/07/varfor-ar-alla-hus-i-grekland-vita/

En annan svår fråga, även den orsakad av systematisk desinformation, var frågan om vilken som är Greklands äldsta ravin. Två tredjedelar svarade Samariaravinen, vilket inte är så konstigt, eftersom reseföretag, medier och lokalbefolkning i åratal felaktigt har påstått det. Bara 14 procent svarade Vikosravinen, som är det rätta svaret, vilket är ganska lätt att ta reda på. Här finns svaret på den frågan och några andra väl spridda osanningar om Grekland: https://greklandallexclusive.com/2019/03/11/grekiska-faktoider/

Kuggfrågan

Den sista frågan “Vilken av de här tre ölsorterna är det äldsta grekiska ölet?” var en kuggfråga. Fix är äldst, men försvann från marknaden på 1983 och kom inte tillbaka förrän 27 år senare. De andra ölen, Alfa och Amstel, är holländska och tillverkas på licens från ägaren Heineken. De är lika grekiska som Carlsberg och Tuborg är svenska. Fix ägs visserligen av Carlsberg numera, men det gör Carnegie Porter också och det är definitivt ett svenskt öl. De som svarade att Fix är det äldsta ölet har inget att skämmas för. Tyvärr medger den app quizet är skapat med bara ett rätt svarsalternativ och det mest rätta är att Fix är både äldst och yngst. En kuggfråga, som sagt. Hela historien går att läsa här: https://greklandallexclusive.com/2018/04/25/den-grekiska-olrevolutionen-pagar-nu/

Testa ett gott lokalt öl nästa gång. Som Stala, från Epirus. Foto: John Göransson.

De övriga

Filmen ”Zorba the Greek” gjorde sensation vid premiären 1964. Hur många Oscars vann filmen? Det rätta svaret är tre, vilket 52 procent svarade. Svaret hittar du här: https://greklandallexclusive.com/2018/03/19/zorba-filmen-som-definierade-grekland-for-omvarlden/

Stämmer detta påstående: ”Det bor många fler människor i Nordmakedonien än i Grekiska Makedonien”? Det bor drygt 2 miljoner människor i både Grekiska Makedonien och Nordmakedonien, något men inte betydligt fler bor i Grekiska Makedonien. Det var en svår fråga, det var bara 27 procent som svarade rätt. Svaret  finns här: https://greklandallexclusive.com/2019/06/02/alexanderhugget-i-makedonien-sa-blev-det/

När blev Heraklion huvudstad på Kreta? Bara 30 procent visste att det var militärjuntan som 1971 bestämde att Chania inte längre skulle vara Kretas huvudstad. Svaret finns här: https://greklandallexclusive.com/2018/10/26/chanias-historia-fran-stenalder-till-trangsel/

Varifrån kommer den grekiska musikform som kallas Rembetika? Rembetika kom till Grekland med de etniska greker som i början av 1900-talet tvingades lämna sina hem i Turkiet. Det visste 42 procent av dem som svarade. Svaret finns här: https://greklandallexclusive.com/2018/03/13/rembetiko-filmen-och-musiken-som-aterkopplade-grekerna-med-deras-historia/

Hur har grekernas inställning till Retsina förändrats de senaste åren? Rätt svar är att försäljningen av Retsina har minskat med nästan tre fjärdedelar de senaste femton åren. Bara 32 procent svarade det, nästan hälften trodde att försäljningen är oförändrad. Det är därför Grekland All Exclusive finns. För att uppdatera bilden av grekland. Här hittar du svaret: https://greklandallexclusive.com/2019/07/18/grekiska-viner-ar-varda-en-resa/

När landade det första chartrade jetplanet på Rhodos flygplats? Flest, 46 procent, svarade 1962. Det är fel. 35 procent svarade 1965, som är det rätta svaret. Lät mer här: https://greklandallexclusive.com/2018/08/30/nar-massturismen-kom-till-grekland/

Ungefär hur gammalt är Parthenontemplet på Akropolisklippan i Aten? 47 procent visste, eller gissade, att det rätta svaret är cirka 2 500 år. 45 procent svarade 3 000 år och bara 8 procent att templet är cirka 2 000 år gammalt. Svaret finns här: https://greklandallexclusive.com/2018/08/16/en-bild-och-lite-till-athenas-tempel/

Parthernon, Athenas tempel. Foto: John Göransson

Som sagt, det kommer fler quiz!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: