fbpx

Nyval efter fyra år som började med en nota på 200 miljarder Euro

Den 7 juli blir det nyval i Grekland. Förtroendet för regerande vänsterkoalitionen Syriza är kört i botten, till stor del på grund av avtalet med Nordmakedonien.

Det är dags att påminna om Syrizas första månader vid makten.

Den 15 mars 2015 hände två viktiga saker, som kom att bli startskottet för den största krisen dittills i EU och den största krisen hittills för Grekland:

  • Tysklands förbundskansler fick ett brev från Greklands då nytillträdda premiärminister Alexis Tsipras. I det fem sidor långa brevet varnade Tsipras för att Grekland snart skulle tvingas ställa in betalningarna till EU och IMF, eftersom man stod inför stora betalningar av pensioner och löner. Han vädjade om att Merkel skulle använda sitt inflytande i EMU för att låta Grekland få nya krediter, trots att landet inte hade uppfyllt villkoren i avtalet med trojkan. Brevet, som var fem sidor långt, kom inte ut i medierna förrän en vecka senare.
  • En filmsekvens dök upp på nätet där det såg ut som om finansministern Yanis Varoufakis gav fingret åt Tyskland. Filmen, som var tagen på en kongress i Zagreb 2013, gjorde tyskarna rasande och startade något som kallades ”Fingergate”. Varoufakis hävdade att filmen var manipulerad, men de flesta i Tyskland var övertygade om att filmen var riktig och att Varoufakis ljög. Några dagar senare erkände Tyska RTF:s satiriska TV-show Neo Magazine Royal att de låg bakom och att de hade manipulerat filmen. Men då var skadan redan skedd.

Sedan bar det snabbt utför. Grekland blev alltmer ensamt i EU, förhandlingarna om nya nödlån gick minst sagt dåligt och snart skulle saken ställas på sin spets. Greklands förhandlingsläge försämrades rejält 15 mars, när premiärministern bad Tyskland om lån, samtidigt som finansministern gav Tyskland fingret (även om han inte visade fingret så sade han faktiskt att ”Grekland borde ge Tyskland fingret” (det har han aldrig förnekat). När Tsipras senare intygade att Grekland tänkte stanna i EMU så var det dubbelt kört. Han hade visat korten för trojkan och de visste att kan satt på lankor.

Tyvärr förstod inte grekerna det. De trodde att Tyskland skulle ge sig. Eller att resten av EU skulle vändas sig mot Tyskland och hjälpa Grekland. Eller att Ryssland skulle betala deras skulder mot att de fick dra en gasledning och en oljepipeline genom landet. De trodde också att de skulle kunna rösta nej till trojkans förslag till villkor för att betala ut nya nödlån. De trodde det för att deras regering påstod det. Ingen annan trodde det.

På kvällen den 27 juni meddelade Alexis Tsipras att han tänkte utlysa folkomröstning om lånevillkoren. Samtidigt stängdes landets banker och strikta valutarestriktioner infördes, eftersom landet i princip hade slut på kontanter. Den 30 juni missade Grekland att amortera ett lån till IMF. Det är första gången det händer ett OECD-land. Den 5 juli vann nejsidan en jordskredsseger, dagen efter gav Tsipras sin finansminister sparken och 10 juli kapitulerade Tsipras inför kreditorerna. Den 15 juli, fyra månader efter fingret och tiggarbrevet, skriver han på ett avtal med ännu hårdare villkor än det grekerna röstade nej till. Flera år senade sade Thomas Wieser, en av de högsta tjänstemännen i EMU, att de fyra månaderna kostade Grekland 200 miljarder Euro.

Det mesta av detta upplevde jag på plats i Grekland – det var en mardröm. Men nu, fyra år senare, ser det ljusare ut. På något sätt har Grekland, med egna uppoffringar, hjälpta av en stark världsekonomi, lyckats vända skutan en gång till. Mycket återstår, men det känns nu som det kändes 2014. Då hade Grekland för första gången sedan krisen inleddes visat tillväxtsiffror och en budget i balans De hade lyckats ta sig tillbaka in på finansmarknaderna och arbetslösheten hade börjat sjunka. Fyra förlorade år kanske är över? Kanske ser vi ljuset i slutet av den elva år långa tunneln?

Nu tycks de grekiska väljarna ändå ha tröttnat på Tsipras vänsterregering. EU-parlamentsvalet blev en katastrof för Syriza och en stor framgång för Nea Demokratia. Detta fick Tsipras att begära nyval, Det ska hållas 7 juli. Vi är på plats och kommer återigen att få uppleva några veckor av politisk cirkus.

6 thoughts on “Nyval efter fyra år som började med en nota på 200 miljarder Euro

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: