fbpx

Varför är alla hus i Grekland vita?

En grekisk vän frågade mig nyligen om jag  visste varför alla hus i Kylkaderna är vita med blåa fönster och dörrar. Jag hört en del av myterna om de vita husen, så jag blev omedelbart intresserad. Han berättade den verkliga historien för mig och efter lite ytterligare grävande för att fylla i luckorna (vi hade annat att prata om än färgen på hus) kan jag nu hela historien. Häng med!


Myterna

Vi börjar med myterna. Den praktiska förklaringen är att den vita färgen reflekterar bort solljuset och håller husen svala. Den nationalistiska och mest spridda myten säger att ottomanerna förbjöd grekerna att hissa sin flagga och att de vitmålade husen med blåa tak, fönster och dörrar tak var ett slags protest. Får vi inte hissa flaggan på huset så gör vi huset till flagga!

Båda är fel. Sanningen är betydligt tristare än så. Det handlar inte om frihet utan om tvång, sjukdom och död. Och långt senare om nationalism.

Ursprungligen hade husen i Kykladerna alla möjliga färger. Eftersom det vanligaste byggnadsmaterialet var svart vulkansten målades husen i ljusa färger, för att reflektera bort solljuset. Men de var sällan kritvita. Dels var det svårt att få tag på helt vit färg, dels är det vita väl bländande i det starka solljuset. Alla som har gått i en by i Kykladerna när solen står som högst kan förstå det. Ljusintensiteten blir så hög att inte ens solglasögon hjälper. Husen skulle också gärna smälta in i bakgrunden, eftersom vattnen omkring öarna var fulla av pirater och andra illgärningsmän.

Booking.com

Vit färg fanns inte

Massproducerad vit färg fanns inte att tillgå förrän i början av 1900-talet. Därmed kan påståendet att de målades vita och blå som protest mot turkarna avfärdas som falskt, eftersom Grekland då var en autonom stat. I stället var det en brutal militärdiktatur som låg bakom.

Den 4 augusti 1936 tog general Ioannis Metaxas makten i Grekland genom en militärkupp. Landet hade då I flera år skakats av upplopp och ekonomisk kris. Monarkin hade avskaffats och återinförts, krig hade utbrutit med Bulgarien och på Kos dog 200 människor i en jordbävning 1933. Det var helt enkelt svåra tider i Grekland. Krig och elände gör det lättare för epidemier att spridas, så var det den här gången också. Grekland drabbades av ett kolerautbrott och Metaxas använde sin övermakt för att stoppa den.

Desinfektionsmedel

I ett dekret 1938 beslutades att alla hus i Kykladerna skulle vitkalkas. Kalk var ett billigt och tillgängligt desinfektionsmedel, som kunde stoppa spridningen av farsoter. Även trädstammarna och andra saker av trä vitkalkades, för att hålla insekterna borta. Allt upprepades tre gånger om året, vilket förklarar att huset alltid ser så nymålade ut. Övergivna hus blir snabbt svartprickiga, när regnet sköljer bort kalken och lavastenen börjar framträda.

Först efter andra världskriget och det efterföljande inbördeskriget inleddes processen mot att göra de vitkalkade husen med de blå taken till en nationalsymbol. Greklands drottning, Frederica av Hannover, gick 1955 upp till premiärministern och visade bilder på vitkalkade hus på Mykonos, för att övertyga honom om att de vita och blå husen skulle göras till ett varumärke för hela Grekland.

Juntan krävde blå och vita hus

Nästa militärjunta, som tog makten 1967, gjorde slag i saken och beslutade att alla hus på Kykladerna måste målas i vitt och blått. Husen på Santorini, den mest kända vita ön, hade till dess haft alla möjliga färger, det ändrades nu. De nationalistiska grekerna hade som regel inget emot det och alltjämt finns det många som ser det som snudd på landsförräderi att måla sitt hus i andra färger än vitt och blått. Men det finns en växande motståndsrörelse, som vill ge öarna dess nyanser tillbaka. Sakta men säkert får fler hus gula, röda beige och rosa pastelltoner.

DCIM/101MEDIA/DJI_0017.JPG
På Kreta finns inte många vita hus, annat än i turistorterna. Foto: John Göransson.

Nu spökar massturismen

Numera är det i stället massturismen som spökar. Många turister tror att vitkalkade hus står för tradition och att allt annat är stilbrott. När en hotellägare i den lilla byn Loutro på södra Kreta nyligen byggde ett nytt hotell i natursten protesterade de många skandinaver, britter, schweizare och tyskar som brukar hålla till där på somrarna. De ansåg att den nya byggnaden förstörde byns genuina grekiska stil. I själva verket är de flesta husen i Loutro nybyggen av armerad betong, ursprungligen byggdes i detta väglösa land hus av natursten. De flesta av husen i Loutro existerade inte ens innan turismen började ta fart på 80-talet. Visst är Loutro vackert. Men byn, som från början var ett fiskeläge där nästan ingen bodde, är en turistort. Och nu är det vi turister som tycker att Greklands varumärke sitter i färgen på husen och att människor som har bott där i generationer måste rätta sig efter det. Hur var det där med pest eller kolera?

Varför blåa fönsterluckor?

Loulaki.

P.S. Men varför är fönsterluckorna och kyrktaken blå, om det nu inte är för att göra husen till grekiska flaggor? Enkelt. I de grekiska hushållen användes allmänt ett tvättmedel som kallas loulaki. Om man blandar det i den vita kalkfärgen får man just den ljusblå färg som nästan alla Kykladernas tak har. Billigt, lättillgängligt och snyggt. D.S.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: