fbpx

Rembetikakväll i Thessaloniki

Loading...
Loading...

Jag kom just hem efter en vecka i Thessaloniki och dess omgivningar. Sista kvällen (och natten) innan jag flög tillbaka till Stockholm gick i Rembetikans tecken. Tillsammans med min goda vän Katherina begav jag mig ut för att undersöka vad staden kunde bjuda på en torsdagkväll i september.

Efter  en drink vid det franskdoftande Aristotelestorget promenerade vi upp mot den gamla stadsdelen Ano Polis och på vägen stannade vi till på Kafé Neon, som ligger på Ionos Dragoumi, runt hörnet från den gamla moskén Hamza Bey Cami .

bsh
Kafé Neon. Foto: John Göransson.

Kulturafton

Här var det lite kulturafton, med välklädda medelklassgreker som lyssnade ganska förstrött på de två musikerna. Visst kunde de spela, men någon riktig stämning blev det aldrig. Katherina hade span på ett annat ställe, uppe i Ano Polis, så framemot midnatt drog vi vidare i en taxi till Taverna Chiotis, alldeles vid den gamla borgen uppe på klippan. Här var det annan stämning. Fyra män satt runt ett bord med sina instrument, runtomkring satt deras fruar och vänner och en och annan främling. Jag var den enda som inte var från stan. Det var hög stämning, vinet flödade och alla sjöng med. ”Den där kvinnan brukar jag köpa potatis av på marknaden!”, viskade Katherina till mig oh nickade mot en av damerna i publiken. Hennes man var en av musikerna.

Jag frågade ägaren och musikerna om jag fick lägga min ljudinspelare på musikernas bord och det fick jag. För en stund sedan mejlade jag över 25 sånger till bozoukispelaren Kostas och till kaféets ägare Panagiotis.

Jag gjorde en enkel muskivideo av en av sångerna. ”Το δίχτυ” som kan översättas med ”Fisknätet” skrevs av Stavros Xarchakos till filmen ”Rembetiko” 1986. Det är Katherinas favoritlåt, därför valde jag den. Jag tycker också mycket om den sången, så det var inget svårt val.

Vi blev kvar till tre på morgonen. Då vandrade vi tillbaka ner genom stan. En magisk kväll. Jag sov gott på flyget hem.

Här kan du läsa mer om rembetiko: Rembetiko – filmen och musiken som återkopplade grekerna med deras historia

En reaktion till “Rembetikakväll i Thessaloniki

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: