fbpx

Om författaren

Loading...
Loading...

Allt du läser i den här bloggen är skrivet av mig och jag har tagit de flesta av bilderna. Så det är kanske på plats att jag presenterar mig.

Jag heter John Göransson, jag är 59 år och hemmahörande i Stockholm sedan ett par generationer tillbaka. Jag är gift och har en son, som nyss lämnade boet. Familjen äger också sedan flera år ett hus i Chania på Kreta, där vi tillbringar så mycket tid vi kan. Vår son boddde där hela vintern 2018.

Jag hamnade i Greklad första gången 1973, på ofrivillig charterresa till Rhodos. Resan skapade ingen längtan tillbaka, det skulle dröja 17 år innan jag återvände, då tilsammans med blivande hustru.

Sedan dess ha det blivit många resor till Grekland. Jag räknade nyss ut att den senaste resan var den sextionde. Nästa, som är den fjärde för 2019, är redan bokad när jag skiver detta.

När vi är i Grekland umgår vi mest med greker, svenskar kan vi träffa hemma i Sverige. Jag har alltid tyckt att det är mötena med andra människor som är det viktiga med resor. Utan möten spelar det ingen roll hur vackert det är, hur god maten är eller hur lyxigt hotellet är. Jag har varit i många länder runtom i världen och jag har lärt mig att Grekland, med sin nyfikna och gästfria befolkning, är världens bästa land för spännande möten.

Numera åker vi förstås mest till Kreta, även om arbetet med den här boken har tagit mig till andra platser. Från början rörde vi oss mest i Kykladerna och Dodekanererna. I femton år, 1995-2010, tillbringade vi varje semester på den lilla ön Nisyros. Sedan började ön kännas för liten och vi flyttade över till Kreta.

I samband med kaoset i Grekland 2015, som jag bevittnade på plats, bestämde jag mig för att det var dags att förstå landet bättre. Dittills hade mina kunskaper mest kommit från samtal med greker, nu var det dags att läsa på. Sedan dess har jag läst tiotusentals sidor om grekisk historia, politik, kultur, mat, dryck… Jag har också börjat ta lektioner i grekiska. Det går sådär, men vi har fått nya vänner.

Jag har under mitt yrkesliv arbetat som journalist och kommunikatör, det gör jag fortfarande. För ett par år sedan, när jag slutade som anställd för att åter bli egen företagare, bestämde jag mig för att vika en del av min tid åt att skriva om Grekland. Jag ville dela med mig av de kunskaper och insikter jag har skaffat under de cirka tre år jag sammanlagt har tillbringat i landet. Jag vill också dra mitt strå till stacken och verka för att göra turismen till Grekland med långsiktigt hållbar. Av samma orsak startade jag Facebookgruppen Grekland All Exclusive, som nyligen fick en lillasysyer som heter Bo I Grekland.

Min polititiska uppfattining skymtar emellanåt fram i mina texter. Jag är liberal och jag tycker illa om alla former av extremism. Mest illa tycker jag om rasism, sexism, homofobi och nationalism. Det kan skapa problem i Grekland, som nog är det mest nationalistiska landet i EU och där det finns gott om extremister, rasister och homofober. Eftersom nästan ingen vi hänger med i Grekland är någondera och flesta greker har både humor och självdistans så ordnar det sig för det mesta. Man kan ha roligt tillsammans utan att tycka likadant om allt. Det kan också reta upp en och annan skandinav, men det bekymrar mig föga. Jag tycker också illa om moralism. Det är förmodligen därför jag trivs så bra i det tillåtande landet Grekland.

2 reaktioner till “Om författaren

 • 4 mars, 2019 kl. 18:11
  Permalink

  Jag undrar,du som verkar veta allt om Grekland den privata tjänstepensionen skall beskattas i Grekland,vet du hur många %,mvh

  Svar
  • 12 mars, 2019 kl. 08:53
   Permalink

   Förlåt mitt sena svar. SINK är 25 procent. Men jag är inte bosatt i Grekland och inte pensionär, så jag är inte insatt i detaljerna.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: