En bild och lite till: Bröllopsorkestern

DSC00198~2
Michails Mammis. Såväl kameror som fotograf har utvecklats sedan 2010. Foto: John Göransson.

Det var år 2010. Vi var på Nisyros. Det var bröllop i byn Mandraki, som vanligt ägde festen rum på festplatsen ovanför bytorget. Vi var förstås bjudna, det var alla.

Byns bröllopsorkester ansågs inte riktigt duga för brudparet, som hade vuxit upp i USA. De hade bokat ett band från Rhodos, med elbas, elgitarr, trummor och kvinnlig vokalist. Men de visste att byns musiker förväntades spela till de traditionella danserna, så de bokade dem också. Bröderna Michailis och Yannis Mammis på fiol och bozouki, deras gamla musiklärare Nektarios på gitarr.

Bandet från Rhodos var sådär. När de lokala musikerna äntligen började spela roade jag mig med att betrakta de kaxiga medelmåttorna. Hur deras urbant överlägsna miner skiftade till förvåning, bestörtning, skam och så småningom glädje. De var trots allt musiker och nu fick de njuta av musik på riktigt. Hela byn dansade, vinet flödade. Krisen hade just brutit ut, men ingen visste ännu hur djup, långvarig och allvarlig den skulle bli. Det var fest, helt enkelt.

Vår stolthet över att känna Michailis, Yannis och deras familj var enorm. Det var som att vara backstage med Tom Waits på Dalhalla. Michailis är än i dag  en av de bästa violinister jag har hört. Hans bror levde i skuggan av geniet, men han var en utmärkt nusiker och han kunde sjunga texterna till alla låtar.  Michails spelade som om han var besatt. Han spelade bra. Och sedan ännu bättre.

Vid tretiden packade musikläraren ner gitarren och sade godnatt. Bröderna Mammis fortsatte spela. Trummisen från Rhodos satt in en stund, men han och Yannis gav upp vid halvfemtiden. Det gjorde vi också. På vägen genom byn hörde vi Michailis violin. Dansen var fortfarande igång.

Familjen Mammis kom utfattiga från Kos i början av 80-talet. De jobbade och slet, köpte lite land, brukade jorden… Barn och barnbarn kom. Tre söner, två döttrar. De öppnade hotell och restauranger, byggde lägenhetshotell… Patriarken var en charmig men supig och notoriskt otrogen tyrann, när hans söner var vuxna nog slängde de ut honom och skickade tillbaka honom till Kos. Kärleken till modern gick före allt!

Nu kunde familjen, förstärkt med nio barnbarn och ingifta makar, äntligen börja leva på riktigt. Jag saknar dem, vi har inte träffats sedan det där bröllopet i juli 2010.

DSC00180~2
Mandraki, Nisyros 2010. Foto: John Göransson.

 

1 kommentar på “En bild och lite till: Bröllopsorkestern”

  1. Pingback: Om författaren – Grekland all Exclusive

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.