fbpx

Är det säkert i Grekland?

Loading...
Loading...

Många turister har en uppfattning om att det är väldigt farligt att resa. Man kan bli sjuk av mat och dryck, drabbas av hemska farsoter, utsättas för brott och olyckor…

Är Grekland ett farligt eller säkert land att resa till? Här får du svaret.

Ja, det är säkert att turista i Grekland, så länge du inte tar onödiga risker, vilket många turister tyvärr gör, oftast påverkade av alkohol och/eller könshormon. Du kanske inte ska hänga med de där spännande snubbarna som tre på morgonen vill ta bilen till en fest utanför stan? Du kanske inte ska berätta för den där trevliga tjejen i poolbaren att du ska på utflykt i morgon och vara borta hela dagen? Kanske ska du låta bli att öppna badrumskranen och dricka tre glas vatten på det lilla hotellet på den lilla ön i Cykladerna?

Det är dags för en ny tiopunktlista med vanliga frågor om säkerhet och risker i Grekland:

1. Kan jag dricka vattnet i Grekland?

Detta är den vanligaste frågan och det är också den som är svårast att svara på. Det beror nämligen på minst fyra olika saker: Var du är, när du är där, hur länge du är där och vem du är.

Var du är: På många ställen, som Kreta, Aten, Rhodos och Thessaloniki, finns det gott om grundvatten och källvatten. Kreta producerar exempelvis utmärkt flaskvatten och det är i princip samma vatten som i kranarna. Däremot finns det många ”torra” öar som inte har färskvattenkällor utan förlitar sig på vinterns regnvatten, som samlas i tankar, på avsaltningsanläggningar eller på tankbåtar med vatten.

När du är där: På en del platser finns det friskt regn- och källvatten under vinter, vår och försommar, men när turistinvasionen slår till, med hundratusentals människor som duschar fyra gånger om dagen, samtidigt som bönderna börjar vattna, så sinar det friska vattnet och ersätts med vatten från avsaltningsanläggningar.

Hur länge du är där: Även om du inte blir sjuk av att dricka vattnet i en vecka så kan det innehålla tungmetaller och andra ämnen som är dåliga för dig i längden.

Vem du är: Även om lokalbefolkningens magar inte har problem med vattnet så kanske din har det.

Det finns många olika sätt att ta reda på om vattnet är drickbart: Fråga (inte på restaurangen, de vill sälja flaskvatten). Kolla om lokalbefolkningen dricker kranvatten. Om det i stort sett bara är turister som köper vatten i affärerna så gör den det. Lukta och smaka. Många barer och restauranger serverar ett glas vatten så fort du sätter dig. Tänk på att kvaliteten kan variera från ställe till ställe. En del har gamla rör som ger vattnet en otrevlig smak, andra har installerat filter som ger ett utmärkt vatten. Om vattnet är godkänt kan du beställa ”allazi” på krogen, så får du kranvatten. Det är bra för kassan och för miljön.

2. Är det säkert i trafiken?

Nej, det är det inte. Risken att skadas eller dö i trafiken i Grekland är rent statistiskt ungefär tre gånger högre än i Sverige. Det beror på flera olika saker.

Dåliga förare. Det är lätt att få körkort i Grekland och svårt att bli av med det. Många som kör bil och motorcykel borde inte göra det. De kan över huvud taget inte trafikregler (eller så struntar de i dem) utan kan braka rakt ut i korsningar, plötsligt stanna för att prata med en kompis, köra alldeles för fort eller alldeles för långsamt…

Alkohol och droger. Efter midnatt ska du utgå från att alla som är ute på grekiska vägar har alkohol eller andra substanser i kroppen. Många greker, i synnerhet utanför storstäderna, tvekar inte att ta med sig bilen på utekvällen.

Dåliga vägar. Grekiska vägar är ofta fulla av hål, sprickor och gupp. Det kan ligga saker på vägen som någon har tappat från ett flak eller takräcke. Buskar, träd och reklamskyltar skymmer ofta sikten i kurvor och korsningar.

Dåliga fordon. Många bilar i det krisdrabbade Grekland är dåligt underhållna. Många olyckor beror på saker som att bromsar slutar fungera, att en hjulaxel går av eller att motorhuven far upp.

Turister. Varje sommar sker olyckor där unga turister dör eller skadas på hyrda quad-bikes, mopeder och motorcyklar. Alkohol, bristande kunskaper, dåligt omdöme och patetiska raggningsförsök är en livsfarlig cocktail i trafiken.

Därmed inte sagt att det är livsfarligt att köra bil i Grekland. Med gott omdöme och försiktighet kan man ha mycket glädje av att hyra bil i några dagar. Men om du inte brukar köra hemma, gör det inte i Grekland!

3. Är brottsligheten hög i Grekland?

Nej, det är den inte. Låt mig presentera lite siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Siffrorna i tabellen representerar antalet brott per 1000 000 invånare, räknat på antalet polisanmälda brott.

BrottstypGreklandSverigeHögre risk i Sverige
Mord0.751.08+44%
Misshandel14.0550.07+256%
Sexuellt våld4.57179.48+3 827%
Våldtäkt1.4464.06+4 348%
Stöld av motorfordon244.01255.65+5%
Stöld943.83810.73+304%
Inbrott609.44904.02+48 %

Notera att de svenska sifforna för framför allt våldtäkt och sexuellt våld inte är direkt jämförbara, eftersom vi har olika sätt att klassificera och definiera dessa brott. Det är ändå tydligt att risken att utsättas för brott är betydligt högre i Sverige än i Grekland. Min erfarenhet är att det sällan är bråk och slagsmål på stan, om det är det så är det ofta utländska turister eller militärer som slåss. Jag har ofta glömt mobilen på bardisken, tappat plånboken på gatan, lämnat över en för stor sedel i butiken… Jag har alltid fått tillbaka mina saker. Jag ser ofta kartonger med varor och ölbackar som står obevakade utanför butiker och restauranger.

Detta innebär inte att du ska vara oförsiktig. Det finns ”no go-zoner” i Grekland också. I Aten gör du bäst i att undvika Omonia och en del områden nordost om centrum. När du besöker Akropolis ska du undvika att hamna ensam på någon bakgata på vägen därifrån, eftersom det finns rånare som letar efter lätta byten. I storstäder kan det över huvud taget vara bra att försöka smälta in och inte bete sig som en turist, med värdepåse runt halsen, strumpor i sandalerna, T-shirt med svensk flagga och fånig solhatt på huvudet. Klädstilen i Grekland är inte så olik Sveriges, så klä dig som du skulle ha gjort hemma! Veckla inte ut en karta och titta i. Visserligen är sannolikheten större att du får hjälp än att du blir rånad, men i Omonia är det att be om trubbel.

Ett trick för att navigera i städer är att söka upp destinationen i Google Maps på mobilen och promenera till målet med telefonen i fickan och lurar i öronen. En röst berättar när det är dags att svänga och du ser ut som om du vet precis vart du är på väg. Tänk också på att det är billigt med taxi i Grekland.

4. Kan jag lita på folk i Grekland?

Ja, det kan du oftast. Med några undantag; Inkastare och personal på turistfällor. När du befinner dig i heta turistzoner som hamnen i Chania eller Gamla Stan i Rhodos Stad så ska du vara extremt skeptisk. Grundregeln är att aldrig falla för inkastarnas lockrop, tveka inte att säga ifrån på skarpen om de inte lämnar dig ifred. Jag har vid ett par tillfällen, i rent studiesyfte, halkat på inkastare. Upplevelsen har alltid infriat mina värsta farhågor. Dyrt, dåligt och otrevligt. Kolla på TripAdvisor innan du ger dig in i ett turistområde, så att du vet vilka ställen du ska undvika.

I övrigt är greker som regel extremt ärliga och uppriktiga. I Turkiet och Egypten råkade vi dagligen ut för bedrägeriförsök, i Frankrike har vi drabbats av ficktjuvar, i Spanien, Italien och Portugal har vi upplevt rånförsök. Inget av detta har hänt i Grekland.

Den största risken är att greker låtsas hålla med dig även om de tycker att du pratar strunt, för att inte förstöra stämningen. Greker tycker väldigt illa om dålig stämning. Om du kommer överens med en grek om att ses dagen efter bör du kolla så att hen inte har glömt det eller helt bestämt sig för att göra något annat och glömt att berätta det för dig. Många greker lever för stunden och om något roligare dyker upp så kan de strunta i vad ni kom överens om, eller helt enkelt glömma bort det. Däremot ska du undvika att göra likadant. Vi trodde en gång att en lunchplan bara var en lös tanke och det höll på att kosta oss en vänskap.

5. Finns det smittsamma sjukdomar i Grekland?

Generellt kan sägas att risken att smittas av obehagliga virus och bakterier är lika stor i Grekland som i Sverige. Det var många år sedan vi vaccinerade oss mot något inför en Greklandsresa. Visst finns en mikroskopisk risk att du får nilfeber av myggbett, men om du får det så lär du inte dö av det och risken är betydligt mindre än att få Borrelia av fästingbett i Sverige.

6. Finns det farliga djur i Grekland?

Den grekiska faunan är ovanligt harmlös. Visst finns det några giftormar, men de allra flesta arterna är helt ofarliga och de få som är giftiga har inte dödligt gift. I norra Grekland finns det björnar, men så länge du inte lyckas reta upp en mamma med ungar så kan du känna dig lugn. (Jag har aldrig hört talas om att dethar hänt.) År 2017 blev en brittisk kvinna dödad av vad som antas vara en flock vargar i nordöstra Grekland.

Myggen kan ge infekterade bett, men de bär sällan på malaria eller andra farliga sjukdomar. I havet finns muränor, de är elaka och har vassa tänder. Men de ger sig ytterst sällan på människor. Harpunfiskare brukar ha sitt byte i en påse som de bogserar på en lina, för att inte muränor på jakt efter bytesdjur ska råka bita dem. Längs Kretas stränder finns små fiskar, Murmori, som gärna biter människor som har eksem eller småsår på benen. Jag har råkat ut för dem flera gånger. De är helt ofarliga, men man blir rätt skraj när man plötsligt känner smärtan.

7. Hur stor är drunkningsrisken i Grekland?

Om du är man och över 60 löper du faktiskt viss risk att drunkna i Grekland. Grekland har flest drunkningsolyckor i Europa och näst flest i världen.

Enligt den grekiska kustbevakningen sker i genomsnitt en drunkningsolycka om dagen under högsäsong. De flesta av de omkomna är män över 60, ofta har de överskattat sina krafter och inte orkat ta sig tillbaka till land. Enligt en undersökning som genomfördes i Grekland 2013 saknade 63 procent av de badande turisterna grundläggande kunskaper om säkerhet.

Drowned
Chania Post

8. Kan det bli farligt väder i Grekland?

I juli och augusti kan det bli väldigt varmt i Grekland. Det europeiska värmerekordet, 48 grader Celsius, sattes i Aten 1977 och värmeböljor med temperaturer över 40 grader är inte ovanliga. Värst är det när Saharavinden blåser in, då blir luften het och förorenad samtidigt. Människor som lider av hjärt- eller lungsjukdomar eller har dåliga luftvägar ska försöka hålla sig inomhus i svalkan när värmeböljan slår till. För alla gäller att dricka mycket, hålla sig i skuggan och undvika kroppsansträngning. Man blir väldigt snabbt överhettad och uttorkad när temperaturen ligger runt eller över 40-strecket. Det händer att turister dör av värmen i Grekland eller tvingas avbryta sin semester och resa hem i förtid av hälsoskäl.

Hetwave
Värmebölja 2017.

Grekland kan också drabbas av mycket kraftiga vindar, som blåser bilar av vägen, får båtar att kapsejsa och hustak att blåsa av. Dessa oväder inträffar oftast utanför turistsäsongen. Det kan också uppstå kraftiga skyfall som spolar bort vägar, orsakar jordskred och vattenfyller källare. Dessa oväder skördar ofta dödsoffer, mest i fattiga områden med illa byggda hus, dålig infrastruktur och många svartbyggen.

Slutligen har vi bränderna, som oftast inträffar under torrperioderna. Sommaren 2018 dog ett hundratal människor i våldsamma bränder utanför Aten. Flera av de döda och skadade var turister.

9. Andra faror i Grekland

Eftersom bakteriefloran är annorlunda i Grekland än i Sverige löper du alltid risk att drabbas av det som kallas turistdiarré. Oftast är den ganska lindrig och kureras med Resorb, vila och toalettbesök. Tänk på att dricka mycket! Jag har blivit matförgiftad ett par gånger i Grekland, det har jag blivit i Sverige också.

På dåliga turistbarer inriktade på att erbjuda billig fylla kan du få i dig sprit som inte är bra. Härom året fick en ung brittisk kvinna njursvikt och förlorade synen efter att ha druckit flera drinkar innehållande metanol i en bar på Kreta. Om spriten är märkligt billig ska du inte dricka den, helt enkelt. Varje år blir ett antal turister, oftast brittiska ungdomar, alkoholförgiftade i Grekland.

Det finns gott om hundar och katter på gatorna i Grekland. De flesta är harmlösa, men risken att bli hundbiten är betydligt större i Grekland än i Sverige, Om du får ett hundbett som blöder ska du omedelbart uppsöka läkare.

Överskatta inte din förmåga. Varje år tvingas räddningsstyrkor ut för att undsätta turister som har gett sig ut på simturer, fotvandringar, bergsklättringar och andra äventyr utan att vara rustade för det. Oftast går det bra, men dödsfall inträffar. Detta är inte specifikt för Grekland, men det finns en tendens att folk anstränger sig lite extra på semestern. Det är väl bra, så länge man inte överskrider sin fysiska förmåga.

10. Sammanfattning

Grekland är ett mycket tryggt och säkert land att semestra i. Det gäller bara att använda omdömet och inte överskatta den egna förmågan. Du ska gärna vara lite extra försiktig på vägen och i havet. Och kom ihåg att om olyckan skulle vara framme så finns hjälp att få. Ha med dig ditt sjukförsäkringskort och se till att ha ett reseskydd i hemförsäkringen, så är det minst lika tryggt och säkert i Grekland som i Sverige.

7 reaktioner till “Är det säkert i Grekland?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: