De vanligaste myterna om Grekland – faktakoll

Det tar tid att lära sig kulturen i ett främmande land. Extra svårt är det om man kommer dit som turist och inte talar språket. När vi började resa till Grekland för snart 30 år sedan brottades vi dagligen med språkförbistringen.

Så här är det i stor utsträckning fortfarande. Även om vi genom vår deltidsflytt till Chania har fått ett stort umgänge så är det fortfarande begränsat på grund av språket. Så numera tar vi språklektioner. Det är svårt.

Många föreställningar om Grekland och grekerna som vi hade i början har vi omprövat vartefter. Jag vågar påstå att vår bild är helt annan i dag än den var när vi kom till Grekland första gången. En del beror på att Grekland har förändrats. Annat på att vi har förändrats. Men framför allt beror det på kunskaper och insikter.

För mer än 20 år sedan tog jag mig an en utmaning. Inte att lära mig grekiska, det hade jag inte tid med då, utan att förstå grekerna och Grekland. Jag läste grekisk historia och grekiska nyheter. Jag lyssnade på grekisk musik och såg grekiska filmer. Jag åt och lagade grekisk mat, jag tackade inte nej till något. Jag ställde massor av frågor. Det var mer lustfyllt än att traggla grekiska verbböjningar och det gav resultat. En del av de saker vi hade haft problem med löste sig med lite kunskaper, annat lärde vi oss att vi inte kunde påverka.

Jag har roat mig med att göra en ”fact check” för de elva vanligaste klagomålen och myterna jag hör om Grekland. De förklaringar jag ger bygger inte bara på mina egna erfarenheter, det ligger också en hel del research bakom.

Den här artikeln uppdaterades i september 2019. Några småfel är rättade, men framför allt har jag länkat till artiklar jag har skrivit om fem av de tio punkterna, sedan den ursprungligen publicerades för 17 månader sedan.

edf
Grekisk mat.

1. Grekisk mat är oljig, enformig och smaklös

Mostly false

Jag tycker personligen att det är för lite krydda och för mycket olivolja i mycket grekisk mat. Lite mer professionalism i restaurangköken skulle inte heller skada, även om det hela tiden blir bättre. Däremot är det grekiska köket raka motsatsen till enformigt och smaklöst. Det är unikt att ett så litet land som Grekland har en så rik skatt av råvaror, tillagningsmetoder och maträtter. Att många turister äter enformigt beror snarare på språkförbistring eller rädsla för det okända. Och på många ”turistrestauranger” finns det ingen professionell kock i köket. Denna myt har fått en egen artikel.

2. Grekiska viner är dåliga, retisna är bäst.

Mostly false

Detta är en myt som hänger kvar sedan tiden när charterlasterna och tågluffarna började invadera Grekland. Då låg det rätt mycket i det. De billiga karaffvinerna var ofta väldigt dåliga, de dyrare viner som serverades på flaska var inte mycket bättre och knappast värda prisskillnaden. I den konkurrensen låg Retsina bra till, trots att grekerna själva inte ens kallar det vin. Så är det inte längre. I dag finns det fantastiska viner i Grekland (jag känner tre sommelierer och ett par vinmakare, så jag vet) och det går att få hyfsade karaffviner. Bara retsinan är sig lik, så den struntar vi i numera. Denna myt har också fått en egen artikel.

sdr
Grekisk byggnadskonst

3. Greker är dåliga hantverkare.

Half true

Det finns utmärkta hantverkare i Grekland. Tyvärr finns det ingen tradition bland privatpersoner att satsa på kvalitet – den billigaste lösningen vinner oftast. Vi har nu slutat anlita de där målarna och rörpularna som våra vänner rekommenderar och börjat leta efter duktigt folk. Om vi ser en professionellt inredd restaurang, butik eller bar så frågar vi vem som har gjort jobbet. Det är en bra strategi.

4. Det är smutsigt, skräpigt och snuskigt i Grekland.

Mostly true

Tyvärr ligger det rätt mycket i det. För grekerna är den egna familjen och det egna hemmet det i stort sett enda som räknas. Resten tar man inget ansvar för. Efter flera kampanjer har det ändå blivit bättre. Det är inte lika många blåa plastpåsar överallt, bruket att ställa ut soppåsarna (som mest innehåller använt toalettpapper) på gatan har minskat. Men de många lösspringande hundarna och deras kopplade kusiner använder fortfarande gatan som toalett. En ”Håll Grekland Rent-kampanj” skulle inte skada.

5. Greker betalar inte skatt.

Half true

Väldigt många greker betalar väldigt mycket skatt. Problemet är att korruption och dåliga kontrollsystem gör att det är lättare att fuska än det är i Sverige. Detta håller nu på att ändras, tyvärr för långsamt och för sent. Resultatet av krisen är nu så stort på småföretagare att skattefusk har blivit en överlevnadsstrategi.

6. Den mesta musiken man hör i Grekland låter förskräckligt.

Mostly false

Trots att jag tycker om mycket grekisk musik så håller jag delvis med om detta. Det beror på att det finns en särskild genre av grekisk musik som kallas ”skiladiko”, som kan översättas ”hundmusik”. Den musiken, eller värsta sortens eurotechno, spelas ofta i bussar och taxibilar, på turistrestauranger och i butiker. På många klubbar spelas det bara eurotechno. Men det finns gott om fantastiskt bra musik. Enkel regel: Bra folk går på bra ställen där det spelas bra musik.

7. Att det sticker upp armeringsjärn ur taket på så många grekiska hus beror på at de betalar lägre skatt så länge huset inte är färdigbyggt.

Mostly false

En mycket vanlig myt. Sanningen är att det sticker upp armeringsjärn ur taket på många grekiska hus för att det ska vara lätt att bygga på en ny våning. Traditionen säger att föräldrarna är skyldiga att förse sina döttrar och deras familjer med bostad när de blir vuxna och traditionellt har man inte lånat pengar till husbyggen utan byggt vidare vartefter man får råd.

Det finns en del ofärdiga hus som är lägre beskattade. Men de får inte vara bebodda och inte ha el indragen. Armeringsjärnen har inget med saken att göra. Det finns säkert en och annan som har tjuvkopplat elen och bor i ett hus som inte är officiellt färdigbyggt. Men då talar vi om skattebrott.

8. Grekiska butiker har mer stängt än öppet.

Half true

Principen för ”specialbutiker” (kläder, skor, verktyg, sybehör…) är att de ska ha öppet 40 timmar i veckan och aldrig på söndagar. Söndagsstängt är till och med inskrivet i grundlagen. Det betyder att de butikerna har stängt 128 timmar i veckan. Butiker som vänder sig till turister kan å andra sidan ha öppet i stort sett dygnet runt. Detta är ett av skälen till greklands dåliga ekonomi.

9. Greker är grymma mot djur.

Mostly false

Detta är den myt som gör mig mest upprörd, eftersom jag vet att de flesta greker är stora djurvänner. Den avgörande skillnaden, som nog ligger till grund för myten, är att greker i gemen anser att hundar och katter, precis som fåglar, ödlor och andra djur, kan vara vilda. Många greker matar vilda hundar och katter, precis som vi matar fåglar. I Sverige fångar vi in och avlivar dem. Det tycker inte grekerna är så djurvänligt. Visst finns det djurplågare i Grekland. Men det är inte grekiskt att plåga djur. Även detta har fått en egen artikel.

mde
Grekiska gathundar

10. Greker är livsfarliga i trafiken.

True

Risken att råka ut för en trafikolycka är flera gånger större i Grekland än i Sverige. Det beror främst på tre saker: När de kör. Ofta med alkohol eller narkotika i blodet eller utan att ha sovit Var de kör. Ofta på dåliga vägar med skymd sikt, gropar i vägbanan eller andra märkligheter. Hur de kör. Ofta aggressivt och ouppmärksamt, ibland rentav dåligt. Detta gäller givetvis bara en del greker men tillräckligt många för att det ska vara ett stort problem. Här finns en artikel om det.

11. Det är tryggt i Grekland.

True

Rent statistiskt är det faktiskt tryggare i Grekland än i Sverige. Och oaktat vad du läser i sociala media är Sverige fortfarande ett av världens tryggaste länder, men grekland är ännu tryggare. I många turistländer finns det kriminella som är inriktade på att stjäla från turister, det är ovanligt i Grekland. Visst finns det ficktjuvar, rånare och inbrottstjuvar i Grekland också. Men de är koncentrerade till framför allt delar av Aten, medan resten av Grekland är relativt förskonat. Här finns en artikel om det.

2 kommentarer på “De vanligaste myterna om Grekland – faktakoll”

  1. Pingback: Är greker grymma mot djur? - Grekland All Exclusive

  2. Hej! Gillar dina reflektioner om greker och grekiskt. Har endast en liten kritik vad gäller djur. Tror att inställningen till hundar och katter beror på vilken generation man tillhör. De äldre värdesätter hundar och katter så länge de gör nytta. Om hunden eller katten blir för gammal eller är för lat bryr man sig inte om dem längre. Man lägger inte arbete på att ta hand om ungar som blir till utan lämnar det till djuren själva att lösa. Därav de många unghundar och ungkatter som inte har någon hemvist. De yngre grekerna har däremot en annan tanke. De har ofta egna sällskapsdjur som får mycket kärlek och omvårdnad. Problemet är att man inte låter dem vara hemma när man jobbar utan låter dem gå fritt och ofta skaffar nya ungar under den tiden som ingen tar hand om. Kostnaden att sterilisera djuren upplevs för hög och reglerna för registrering lite för krångliga varför man gärna lämnar ungarna utanför något shelter eller på någon soptipp. Det har blivit bättre men deras inställning till djur är ofta fortfarande praktiskt betingade.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.