fbpx

Bra grekiska barer spelar bra musik!

Jag tar mig an den grannlaga uppgiften att berätta om musiken på grekiska barer. Förhoppningsvis har jag hittat några nålar i höstacken. Alla länkar leder till Google Maps. Tipsa gärna om andra bra musikställen! Läs gärna också guiden till Greklands bästa öl, som innehåller tips på bra ölställen!.

Musik är väldigt viktigt för mig. Musik är också väldigt viktigt för många greker. Det tycks inte minst gälla grekiska barägare. Även de minsta barerna har en DJ-rigg, som ibland rattas av ägaren, ibland av någon gäst-DJ. Musiken är oftast bra, varierad och väldigt olik vad jag är van att höra i svenska barer. Givetvis finns det en massa barer som spelar skitmusik också. Inga problem, bara att gå förbi.

Det som är bra med grekisk barmusik är at den oftast helt utgår från discjockeyns personliga smak och den är oftast bred. Genrer och stilar blandas friskt, liksom epoker. Brittisk 70-tals-ska, franska chansons, afrikansk highlife, bachata från Karibien… Allt är tillåtet och det finns inte ”kreddig” eller ”okreddig” musik, som det ofta gör i de hippa barerna i Stockholm.

Jag gillar jazz. Jag är inte någon fantast, men jazz är en av många genrer jag uppskattar. Och även om det är rätt ovanligt att höra jazz i Grekland (det verkar inte riktigt vara musik för grekiska öron) så finns det några ställen; jag är stamgäst på tre av dem: Fagotto och Black Rooster i Chania samt Duende Jazz Bar i Thessaloniki.

Booking.com

Öl ur saxofon

På Fagotto, som tappar öl ur en saxofon, är jazzen numera uppblandad med annan musik, sedan Petros tog in nya unga delägare. När han står för musiken ett par gånger i veckan blir det nästan bara jazz, När hans kompanjon Artemis eller någon annan står vid spakarna blir det oftast bra musik, men mindre jazz. Hur som helst är Fagotto en av de barer i Grekland som spelar bäst musik. Det är fler än jag som tycker det.

Julnatt på Fagotto. Foto: John Göransson.

Black Rooster spelar Giorgos bara jazz och blues i musikanläggningen, som faktiskt är en gåva från mig (jag har en studio, det blir ibland saker över). Giorgos musiksmak kan i längden bli väl enahanda, jag kommer på mig med att längta efter lite popmusik eller något annat.

Giorgios på Black Rooster. Foto: John Göransson.

Andra barer i Chania med bra musik är Epea (den lilla ”hippiebaren” ovanför mediokra Peacock Tail Bar) och Thri. Ett par gånger i veckan har de en bra DJ på den stora klubben Monastiri, samma gäller innebaren Bohème.

Epea i Chania, Valborgsnatt. Foto: John Göransson.

Grekiskt på Sinagogi

Den lilla baren på den stora klubben Sinagogi spelar bara grekisk musik, ofta är den bra. I den stora baren är det mest tråkig gammal topplistemusik numera.

En annan bar som ofta har bra DJ:s är Agios Café Bar i Paleochora, som dessutom är en av Europas bästa barer.

Agios i Paleochora en stillsam eftermiddag i juni. Foto: John Göransson.

På fastlandet har jag som sagt bara en stambar: Duende Jazz bar. De håller sig med ett eget husband, som spelar varje tisdag och ofta har med sig gästartister. Senast vi var där hade de Nuna Shoesmith på besök från Italien. Duende är en utomordentligt trevlig bar, ägaren Nikos är från Kreta och är en förträfflig person, liksom hans personal. Jag längtar redan tillbaka!

Vid mitt senaste besök i Aten bodde jag på The Frogs Guesthouse. Där spelas det mycket bra musik från Latinamerika i den trevliga lilla baren på bottenvånigen. Den pratsamme ägaren Angelo är ofta i Mexiko och Sydamerika och tar hem musikinfluenser, samt spännande tequila. Dit kommer jag att återkomma.

Livemusik 

Husbandet på Duende en kväll i september. Foto: John Göransson.

De barer som spelar bra musik bjuder emellanåt på livemusik (Duende har det flera gånger i veckan). På Fagotto har en del världsberömda musiker uppträtt på den pyttelilla scenen, Petros har goda kontakter. Det är bara Duende som håller sig med husband och spelschema, i övrigt handlar det om att ha turen att vara i stan när det händer och att spana på barernas Facebooksidor.

Hellre bra musik än bra bar!

En tumregel: Bra barer spelar bra musik. Det är också lättare att stå ut med en dålig bar som spelar bra musik än en bra bar som spelar dålig musik. Använd öronen när det är dags att ge sig ut i nattlivet!

Varje stad i Grekland har sina nöjeskvarter, stora städer har många. Här är några favoriter:

Aten: Det finns många, men vi gillar Monastiraki, i synnerhet kvarteren runt Platia Iroon.

Thessaloniki: Ladadika (mat, dryck och party) och Ano Poli (traditionellt och rembetika).

Chania: Hela Gamla Stan, utom kvarteren närmast den venetianska hamnen.

Volos: Bar- och restauranggatan Krokiou (billigt studentliv) och kvarteren runt katedralen (lite tjusigare).

Rethymnon: Kvarteren mellan stadsparken och hamnen, men inte hamnen.

Ioannina: De turkiska kvarteren, kvarteren kring borgen och strandpromenaden. Det finns mycket att roa sig med i Ioannina!

Spitaki, Ioannina i april. Musiken är sådär. Men vilka drinkar! Foto och animation: John Göransson.


En reaktion till “Bra grekiska barer spelar bra musik!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: