fbpx

Öppet och stängt i Grekland

Loading...
Loading...

En av de saker som kan förvirra Greklandsbesökare mest är öppettiderna. Detta är ett minfält, en snårskog och ett slagfält. I synnerhet gäller det söndagarna, där inte bara facken och butiksinnehavarna utan även kyrkan har synpunkter. Vi försöker reda ut detta.

Utvecklingen på området har gått både framåt och bakåt de senaste åren. Men efter en dom i den grekiska regeringsrätten förra året, som gick emot en dom i samma rätt två år tidigare, är det nu fastslaget att butikerna har rätt att ha öppet på söndagar.

Men det gäller förstås inte alla söndagar och inte överallt. Grekland All Exclusive har försökt bena ut detta, men det är långt ifrån enkelt och dessutom är det ett mål som hela tiden flyttar på sig. I Chania avskaffar man till och med siestan, åtminstone tillfälligt.

Uppdatering: Efter bara en vecka beslutade Handelskammaren i Chania att återgå till de gamla öppettiderna, eftersom de flesta handlarna struntade i att tillämpa de nya tiderna.

Det är många som har synpunkter på de grekiska öppettiderna. Mest inflytelserika är de lokala köpmannaorganisationerna, som ofta kontrolleras av ett fåtal inflytelserika familjer. Minst att säga till om har kunderna och de anställda. Alla ändringar utlöser demonstrationer och strejker. Vi konsumenter får försöka lära oss när det är öppet och stängt.

Vad säger lagen?

När det är rea är det söndagsöppet. Foto: John Göransson.

Efter den nya domen är det tillåtet för alla butiker att ha öppet några specifika söndagar i veckan. Det gäller årtes tre sista söndagar, söndagen före påsk samt första söndagen i de tre stora reaperioderna vinter, vår och höst.

I några turisttäta områden i och omkring Thessaloniki och Aten är det dessutom tillåtet att ha öppet varje söndag under perioden maj-oktober. Detta är en försöksverksamhet som kan komma att utvidgas.

Undantagen

Lagen gäller förstås inte alla butiker. Långivarnas krav på avregleringar tvingade 2013 Greklad att anta en lag som ger många butiker rätt att ha öppet vilka söndagar de vill.

 • Butikerna får ha en yta på högst 250 kvadratmeter
 • Förutom franschises får de inte ingå i en butikskedja
 • De får inte ligga i köpcentra
 • Det krävs lokala politiska beslut för detta, så denna lag gäller låntifrån överallt i Grekland, vi vet ärligt talat inte om den gäller någonstans

Turistshoppar – ett väldigt vitt begrepp i Grekland – får i princip ha öppet när de vill. Det innebär att det mesta på turistorterna har öppet sju dagar i veckan, från morgon till sen kväll under säsongen, för att sedan bomma igen helt. Turistorter är områden som helt domineras av hotell, som Platanias på Kreta, Kardamena på Kos och Ixia på Rhodos.

I praktiken: Chania

Butiken med Greklans längsta namn stänger inte för siesta, Foto: John Göransson.

Det är skillnad mellan lag och verklighet och i Grekland är den skillnaden ofta väldigt stor. Eftersom vi har många års erfarenhet av Chania låter vi denna stad tjäna som exempel. Först de generella öppettiderna, som den lokala Handelskammaren fattar beslut om.

Öppettider

Måndag, onsdag och lördag

09:00 – 14:30

Tisdag, torsdag och fredag

09:00 – 14:00. 18:00 – 21:00

Söndag

Stängt

Bokhandel i Mandraki, Nisyros. Foto: John Göransson.

Butiker som omfattas

 • Specialbutiker som bokhandlare, järnhandlare, optiker och grönsakshandlare
 • Klädbutiker och skoaffärer

Butiker som inte omfattas

 • Mataffärer och varuhus har oftast öppet 09:00 – 21:00 måndag – lördag
 • Saluhallen har inte siestastängt, men stänger 14:00 måndag, onsdag och lördag
 • Större butikedjor struntar också oftast i siestan men har stängt söndagar
 • Butiker inriktade på turister (lokalbefolkningen är förstås välkommen) får ha öppet när de vill
 • Kiosker får ha öppet när de vill
 • Det finns flera närbutiker som har öppet när de vill. En av dem har alltid öppet. Den ligger på Apokorona Street och där handlade vi senast på nyårsdagen.
 • Chalidon i gamla stan finns ett kluster av mat- och vinbutiker som har öppet till fram på småtimmarna på sommaren och till midnatt på vintern
 • I kvarteren ovanför Nea Chorastranden har många butiker öppet sju dagar i veckan eftersom det är, eller var, ett hotellområde. Här finns till och med ett söndagsöppet bageri.
Saluhallen stänger inte för siesta. Foto: John Göransson.

Konsekvenser

 • I hyfsat stora städer går det alltid att få tag på mat och dryck. Eftet 21 och på söndagar minskar utbudet, samtidigt som priserna stiger
 • De stora butikskedjorna har öppet ungefär som i Sverige, men de har stängt på söndagarna
 • Att få tag på saker som en burk färg, en hammare, ett påskakan eller ett cykeldäck kräver kunskap om butikernas ständigt skiftande öppettider

Kommentarer

 • De mer liberala lagarna om öppettider inger både hopp och oro.
 • Hittills har butiksägarna dribblat med öppettiderna så att de aldrig har öppet mer än 40 timmar i veckan. Bakom det ligger tanken att det bara ska behövas ett arbetslag i butiken.
 • Tyvärr leder principen till att butikerna har stängt 128 timmar i veckan. Det är en enorm kapitalförstöring. I Sverige har specialbutiker ofta öppet runt 60 timmar i veckan, medan många livsmedelsbutiker har öppet mer än 100 timmar i veckan. Det innebär 1,5 gånger respektive 2,5 gånger fler anställda i varje butik – det handlar om tiotusentals arbetstillfällen. Det handlar också om ett mer effektivt utnyttjande av lokalerna.
 • Den grekiska regeringen måste dra igång en lika omfattande kampanj som den mot rökning, men den ska handla om brott mot lagarna på arbetsmarknaden. I dag vill de anställda inte har längre öppettider, eftersom de vet att det innebär att de kommer att få arbeta mer för samma lön. Om lagarna följdes skulle de få fler arbetskamrater i stället.
 • Butiksägarnas ovilja att anställa mer personal för att kunna utöka öppettiderna måste försvinna. Annars kommer de att tvingas stänga och ersättas av stora internationella kedjor eller servicebutiker, på samma sätt som har skett i Sverige.
 • Grekland löper stor risk att drabbas av butiksdöd när e-handeln tar fart i landet. Många unga handlar redan i dag på nätet och om inte butikerna blir mer tillängliga kommer de att dö.
 • Jag är glad att mina trevliga järnhandlare finns kvar, bara några kvarter hemifrån. Men det finns en betydligt mer välsorterad järnaffär tio minuters cykeltur bort, som har öppet till 20:00 varje dag. Den får allt oftare besök av oss.
Kvällsöppen ”turistbutik” i Chania. Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: