fbpx

Athenas tempel

Loading...

Detta är utan tvekan en av världens mest kända byggnader. Partenon, ett tempel byggt till gudinnan Athena, på Akropolisklippan i Aten. Athena var visdomens, modets och krigskonstens gudinna. Parthenon stod färdigt omkring 438 f.Kr. och är det mest grandiosa av många tempel, amfiteatrar och andra byggnader där uppe.

Partheon
Athenas tempel. Foto: John Göransson

Det är Phartenon som gör att Aten finns med på måste-se-listan för en stor del av alla världens turister. År 2017 besökte 2 766 218 människor Akropolis. Det var drygt 9 000O om dagen de 299 dagar det var öppet. Omkring två tredjedelar av dem var utlänningar. Tvåan Knossos fick nöja sig med 635 000 besökare.

Värt ett besök? Absolut! Om man är det minsta intresserad av historia så är det närmast obligatoriskt att besöka denna plats, 150 meter över havet, med byggnader som restes när antikens Grekland stod på sin höjdpunkt för 2 500 år sedan. Om man inte är intresserad av historia är Akropolis ändå värt ett besök, för dess enorma skönhet.

MagnaGrecia
Magna Graecia. Så här utbrett var Grekland på 400-talet f.Kr.

Det är bra att försöka komma mitt i veckan, tidigt på dagen och utanför säsong. Sist jag var där var det en vardag i slutet på maj. Mycket folk, men fullt uthärdligt. Vi började med det utmärkta Akropolismuséet, som ligger öster om Akropolisklippan. Därifrån finns en vacker gångväg med egen entré, där det är mindre trängsel och dessutom bilfritt. I backarna norrut och västerut ligger turistfällorna tätt, men det är vackra kvarter.

Ett annat tips: försök ta er till någon av de många takbarer med utsikt över Akropolis som finns runtom i staden. Själv bodde jag på Best Western Candia, nära järnvägsstationen. De hade inte bara en bar på taket utan även en pool. Jag och sonen badade ensamma där en morgon. Det var helt sagolikt!

Hotel Candia
Utsikt från takbaren på Hotel Candia. Foto: John Göransson

One thought on “Athenas tempel

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: