fbpx

Landskamp i vin från Systembolaget: Grekland-Italien

Loading...
Loading...

I en tidigare artikel berättar jag om grekiska viner och konstaterar att det numera finns gott om goda viner i Grekland, som kan vara prisvärda, i synnerhet om man dricker dem på restaurang. I artikeln finns också tio tips på goda viner som går att köpa på Systembolaget. Men hur står de sig mot viner från andra länder? Är de värda pengarna?

Till för inte så länge sedan hade jag svarat nej på den frågan. De grekiska viner som fanns på Systembolaget var antingen väldigt dåliga eller väldigt dyra. Att hosta upp 80 kronor för en flaska Kourtaki Retsina var rena vansinnet och Nostos Alexandra är visserligen en favorit, men 200 kronor är att ta i.

Sedan kom Kir Yannnis Assyrtiko. För första gången fanns ett vin i butikssortimentet som faktiskt kändes  värt sina pengar. Jag vet inte vad det kostar i butik i Grekland, men jag lovar att kolla när jag kommer till Thessaloniki om några veckor. Här kostar det 99 kronor (lustigt att Systembolaget, med sin återhållsamma inställning, gärna prissätter sina drycker med en nia på slutet, som om de vore vilken Icabutik som helst).

Frågan är om Kir Yannis är ett undantag eller om det faktiskt finns fler prisvärda grekiska viner på Systembolaget. Prisvärda i relation till viner från andra länder, något annat är svårt att bedöma. När jag idag gick in på Systembolaget för att köpa vitt vin till en kräftsoppa (skalen från lördagens Vätternkräftor väntade i frysen) infann sig möjligheten. På hyllan stod “5 Senses”, ett vin från Peloponnesos  gjort på Moscato och Moschofilero. Strax intill stod italienaren Zecci, från Marché, gjord på Verdiccio.

Laguppställing i landskampen. Foto: John Göransson.

I teorin borde Zecci vara ett ”större” vin. Ett år längre lagring (2017 mot 2018), högre alkoholhalt (14% mot 12%) och betydligt fylligare.

Jag köpte hem en av varje och ställde in i kylen. Några timmar senare öppnade jag buteljerna och hällde en skvätt av varje i min kräftbuljong, för att sedan hälla över i gröna småbuteljer som jag märkte i botten. När jag skriver detta har jag redan glömt vilket vin som finns i vilken flaska, om jag inte smygtittar i botten så har jag ingen aning.

Dessvärre sammanföll denna spontana provning med en ännu mer spontan läcka i badrummet, så både tiden och lusten rubbades rejält. Nåja, det handlar inte om någon ambitiös provning, bara om att svara på tre frågor:

 1. Vilket vin smakar bäst, totalt sett
 2. Är vinerna värda 109 kronor? Referensen får vara Kir Yannis Assyrtiko, som vi drack härom dagen. Vi måste alltså tycka lite bättre om dessa viner om vi ska kunna ge dem betyget “prisvärda.”
 3. Är det över huvud taget värt att köpa grekiskt vin på Systembolaget, eller är relationen mellan pris och kvalitet fortfarande så dålig att det är bättre att dricka grekiskt vin i Grekland och något annat i Sverige? Det är förstås ett väldigt litet underlag för att fatta sådana beslut, men det är en början. Vid nästa Greklandsresa ska jag spana efter viner som finns att köpa i Sverige, för att jämföra priser. Mitt krav är att de får vara max 30 procent billigare i Grekland, om de är drickvärda över huvud taget. Annars kommer mitt råd att bli: drick på plats! Det har det varit hittills, vi får se om det har förändrats.
Färgen är näst intill identisk. Foto: John Göransson.

Så går startskottet. Hustrun vet bara att vi provar ett grekiskt och ett italienskt vin. Hon prickar in det grekiska vinet direkt (det gör jag också, men jag vet mer) “det smakar som vin man får till maten i Grekland, säger hon. Hon smakar på Zeccin. “Klart fylligare, lite sötare, mer smak, helt enkelt. Den här har legat på ekfat, det har inte greken”. 

Jag håller med. Men jag är imponerad av hustruns smaksäkerhet. Jag visste redan att italienaren hade lagrats på ekfat, hade högre alkoholhalt och mer sötma. 

Den första ronden går till Italien. Men sedan, medan jag dukar fram maten, börjar det svänga. 5 Senses öppnar sig och syran börjar lyfta fram alla fruktiga smaker. Zecci går åt andra hållet, en lite otrevlig eftersmak börjar göra sig gällande. Fortfarande ett “större” vin, men nu väger det jämnt.

Jag serverar kräftsoppan. Nu är Zeccin chanslös. 5 Senses är helt rätt vin, italienaren är helt fel. Vi dricker plikskyldigt av Seccin, nu är den en objuden gäst vid bordet.

Till kräftsoppan är Seccin chanslös. Foto (och soppa): John Göransson.§

Dags för svaren på frågorna

 1. Slutresultatet efter tre perioder blir 2-1 till Grekland.
  1. Första intrycket – Zecci
  2. Efter luftning – 5 Senses
  3. Till maten – 5 Senses
 2. Det är svårt att säga om 5 Senses är värt 109 kronor. Det är bra, men är det 10 kronor bättre än Kir Yannis? Svaret är att det kanske är det, till rätt mat. Nästa gång vi äter skaldjur kanske vi väljer 5 Senses, medan Kir Yannis får hänga med när vi äter fisk eller lite meze. Seccin struntar vi nog i. det finns bättre viner i den stilen för 109 kronor.
 3. Är det värt att köpa grekiskt vin på Systembolaget? Efter att ha druckit två hyggligt prisvärda greker vågar jag påstå att det är det. Det är lång väg kvar innan vi väljer grekiska viner lika ofta som italienska, spanska, portugisiska eller franska. Men pendeln svänger snabbt och den dag det finns femton prisvärda greker på hyllan i stället för två, så kommer läget att vara ett helt annat.

Mörkret faller och Hustrun återgår till arbetet. Jag sätter mig vid datorn och knackar ner intrycken. Det känns som om det har uppstått en spricka i Systembolagets styvmoderliga inställning till grekiska drycker, som hittills tycks ha varit inriktad på att möta en längtan till ett Grekland då alla drack Retsina, Mythos och Ouzo 12. Det Grekland finns numera mest kvar i massturismens förorter, resten har gått vidare. 

När åt du själv ärtsoppa med fläsk och pannkakor, med standardmjölk och varm punsch, en torsdag? Sist jag gjorde det var på en konferensanläggning nära Arlanda Flygplats. Och mycket riktigt, det var nästan inga andra svenskar i matsalen. Detta var en uppvisning för utländska affärsmän. Det var rätt mycket mat kvar på tallrikarna och dryck kvar i glasen när vi reste på oss för att återgå till konferensen.

2 reaktioner till “Landskamp i vin från Systembolaget: Grekland-Italien

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: