fbpx

Så gick quizet om mat och dryck i Grekland

Loading...
Loading...


Veckans quiz var lite lättare än det förra, men ingen lyckades få alla rätt den här gången heller. Den sista frågan var även denna gång en kuggfråga, men det var inte den flest svarade fel på.

Lättaste frågan: Vad som ger Retsina dess speciella smak

Svåraste frågan: Totalbetyget för Mythos. Det är lite överraskande att så många tror att folk som är ölintresserade tycker att Mythos smakar så bra. 

Genomsnittet ligger på sju rätt av 13. Ingen har 13 eller 12 rätt, tre har 11 rätt. Grattis till er!

Här är alla frågor och svar, med länkar till de artiklar på greklandallexclusive.com som innehåller de rätta svaren.

Det blev inga frågor om kräftor och grodlår. Foto: John Göransson.

1. 2019 vann grekiska Irini Tzortzoglou brittiska MasterChef med många rätter från sina hemtrakter. Varifrån kommer hon?

Hon kommer från Kreta, men har bott i England i många år. Irini är en pensionerad bankdirektör med ett brinnande intresse för kretensisk mat. Nästan hälften svarade rätt på frågan. Irini visar att traditionell grekisk mat kan lyftas till nya höjder. Nästan hälften svarade rätt på frågan.

2. Vad är Horta?

Horta är vilda grönsaker, av alla möjliga slag, som går att äta. Serveras gärna ångkokt, med olivolja, citron och mizithra. Det här var en av de lättaste frågorna, två tredjedelar svarade rätt på den.

3. Vad är Masticha?

Masticha är en spritdryck från Chios, som tillverkas av saven från Mastixträdet. Också en lätt fråga, som två tredjedelar svarade rätt på.

4. Var hamnar merparten av de musslor som odlas i Grekland?

Grekland är fortfarande ganska ovana vid att äta musslor, så en stor del av skörden från musselodlingarna exporteras, framför allt till Italien. Även detta var en ganska lätt fråga, nästan två tredjedelar svarade rätt.

Midopilafo. Foto: John Göransson.

5. Kan du betala med kreditkort på alla restauranger och barer i Grekland?

Ja, det är numera lag på att alla restauranger och barer måste ha en kortläsare. Bara hälften kunde det rätta svaret, fyra av tio trodde att det inte är självklart att restauranger och barer under en viss storlek måste acceptera kortbetalning. Vi tar det igen: Alla barer och restauranger i Grekland måste acceptera kreditkort, inga undantag medges! Ingen har rätt att neka dig, genom att påstå att kortläsaren är trasig. Det du som bestämmer om du vill betala med kort eller kontant.

6. Vad är Kavos på Korfu känt för?

Kavos (på Korfu) är känt för sina hårdfestande brittiska ungdomar. Lite kuggfråga, det medges. Men alkoholdrycker är också drycker och detta är dryckeskulturens sämsta sida i Grekland. Bara en fjärdedel svarade rätt, flest var det som gissade att Kavos är känt för sina musselodlingar. Trots idogt googlande har jag inte hittat belägg för att det finns musselodlingar på Korfu.

7. Vad ger Retsina dess speciella smak?

Det är pinjekådan som ger den speciella smaken. Det var den lättaste frågan, mer än 90 procent svarade rätt på den.

8. Vad är Pastisio?

Pastitio påminner faktiskt väldigt mycket om lasagne, men man använder makaroner istället för plattor. Mycket populär rätt, i synnerhet bland barn. Åtta av tio kunde svaret.

9. Vilken av de här druvorna odlas främst på Kreta?

Rätt svar är Romeiko, som under många år var den helt dominerande druvan på västra Kreta, en rödvinsdruva som användes för att tillverka spritdrycken tsikoudia och marouva, en slags starkvin som brukar kallas “brunt vin”. Detta var tydligen en svår fråga, som bara en fjärdedel svarade rätt på. Flest svarade Assyrtiko, som kommer från Santorini och trivs bäst i vulkanisk jord.En tredjedel svarade Xinomavro, som främst odlas i Naoussa i norra Grekland.

10. Vad heter bröd på grekiska?

Det grekiska ordet för bröd är psomí. Dakos är en maträtt med hårt bröd, olivolja, tomat och mizithra. Pita är flatbröd. Två tredjedelar kunde svaret.

Tidigt på morgonen dignar bagerierna av bröd. Foto: John Göransson.

11. Hur många restauranger med minst en stjärna i Guide Michelin finns det i Grekland?

Det finns en tvåstjärnig och tre enstjärniga restauranger i Grekland. Alla ligger i Aten, utom en, som ligger i Atens hamnstad Piraeus. Sex av tio svarade rätt på frågan.

12. Vilken totalpoäng (av 100) har det grekiska ölet Mythos fått på ölratingsajten ratebeer.com?

Mythos har tre poäng totalt hos ratebeer.com. Det är ett ganska lågt betyg, milt uttryckt. Här kan du läsa om bra grekiskt öl. I rättvisans namn ska sägas att det har fått 45 poäng av 100 för sin öltyp (ljus lager). Som jämförelse har Carlsberg Export 5 poäng totalt och 55 poäng för öltyp. Sveries bästa lageröl är enligt ratebeer.com Stigbergets Byggbärs. Den har fått 91 poäng totalt och 100 poäng för sin öltyp. Det är rankat som världens femte bästa lageröl! Detta var den svåraste frågan. Tre av fyra trodde att Mythos har fått 76 poäng av 100. Bara åtta svarade rätt.

13. Varför äter grekerna traditionellt så mycket ägg till påsk?

Efter 40 dagars fasta finns det väldigt många ägg och det börjar blir bråttom att äta upp dem. Detta var en kuggfråga. För visst symboliserar ägget Kristi död och uppståndelse. Men det är inte svar på frågan om varför grekerna äter så många ägg till påsk. Däremot är det svar på frågan om varför man färgar ägg röda till påsk. Men det var inte den frågan som ställdes. Det finns inget som säger att grekiska hönor värper ovanligt mycket under fastan. Tvår tredjedelar trodde att äggfrossan har med Kristus att göra, tre av tio trodde på äggöveskottet.

Ägg är en viktig råvara i grekisk matlagning. Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: