fbpx

Konkursen i Thomas Cook ett hårt slag för Grekland

Loading...
Loading...

Thomas Cook har gått i konkurs. Och även om Vinggruppen i Norden kör vidare så innebär konkursen ett hårt slag mot den grekiska turistindustrin. Några dagar efter den brittiska konkursen lämnade de tyska, holländska, franska och polska dotterbolagen in konkursansökningar, eller ansökte om konkursskydd, och ställde in alla resor.

I ett slag har Grekland förlorat alla resenärer och intäkter från resejättar i minst fem länder. Enligt den Grekiska turistmyndigheten SETE kom drygt 40 procent av alla flygresenärer 2018 till Grekland från Frankrike, Tyskland och Storbritannien. Nederländerna och Polen är inte med i statistiken, men dem inräknade handlar det förmodligen om uppemot 50 procent.

Uppdatering 27 januari 2020: Det mesta tyder på att hotellen har lyckats skriva nya kontrakt inför säsongen 2020. Enligt en rapport från den grekiska Centralbanken kommer konkursen inte att märkas den här säsongen och även säsongen 2019 slutade på plus, eftersom konkursen kom så sent.

Det tyska dotterbolagets hemsida 28 september 2019.

Hur hårt detta slår mot den grekiska ekonomin är svårt att säga. De grekiska hotellägarnas organisation säger 500 miljoner euro (5,3 miljarder svenska kronor). Men då räknar de förmodligen på ett scenario där landet förlorar alla resenärer som skulle ha kommit med Thomas Cook. Så blir det givetvis inte, eftersom många kommer att resa till Grekland på annat sätt. En mer försiktig beräkning talar om kostnader på omkring 250 miljoner Euro (2,7 miljarder svenska kronor). Det är illa nog för ett land som just har börjat resa sig efter tio års djup ekonomisk kris.

Omkring 10 procent av de redan hårt ansträngda grekiska bankernas utlåning ligger i turistsektorn. De har en tuff tid framför sig när skuldsatta hotell- och restaurangägare, står inför faktumet att deras nybyggda hotell och restauranger står tomma resten av säsongen och kanske nästa också. De senaste åren har öppnandet av nya restauranger och hotellanläggningar accelererat, efter en lång period när det var hart när omöjligt att låna pengar. 

Tomma hotell innebär tomma restauranger och barer, tomma solstolar, inställda utflykter, outhyrda bilar, osålda souvenirer… Vi talar om tusentals arbetstillfällen i ett land där arbetslösheten ligger på 17 procent och fyra av tio unga står utan arbete.

Det holländska dotterbolagets hemida 28 september 2019.

De värst drabbade

Värst drabbade är förstås de områden, främst öar, som har tagit emot flest av Thomas Cooks resenärer. Zakynthos, Kos, Korfu, Skiathos och Kreta hade flest resenärer från brittiska Thomas Cook när konkursen kom. Även Rhodos lär drabbas hårt.

Direkt efter nyheten om konkursen kunde vi läsa om hotellägare som krävde gästerna på kontant betalning. Det kan låta konstigt när du redan har betalat resan, men tänk dig att du har ett fullsatt hotell med personal och andra kostnader och plötsligt får veta att du inte kommer att få betalt. Du kanske redan har stora fordringar på Thomas Cook, pengar som du aldrig kommer att se röken av.

Det handlar om dagligt bröd, helt enkelt. Efter tio år av kris är det inte många som har en stor kassa att ösa ur när något oförutsett inträffar. Alternativen är att omedelbart säga upp personalen och stänga hotellet eller försöka få betalt av gästerna och hålla hotellet öppet.

Vad kan vi göra?

Finns det något vi svenskar som älskar Grekland kan göra? Det är förstås svårt att rädda enskilda hotell. Att samla ihop 100 släktingar och vänner, sätta sig på ett plan och ta in på något av de värst drabbade hotellen är knappast realistiskt.

Vi måste tänka långsiktigt. Charterflyget är i nedförsbacke när allt fler väljer att själva boka sina resor. Redan i dag är intäkterna från individuell turism större än de från charter. Det är bra. Det innebär att mer av pengarna stannar i Grekland, samtidigt som turisterna sprids ut, vilket minskar risken för den “Death by tourism” som jag har skrivit mycket om här. Så fortsätta att resa till Grekland, men skippa charter, så bidrar du till en stabil och hållbar turistindustri i Grekland.

Vad händer härnäst?

Blir det fler konkurser i charterbranschen? Det tror jag, men det kommer nog att dröja (om inte fler av Thomas Cooks dotterbolag drabbas). När en av de största aktörerna försvinner kommer de som blir kvar, främst TUI, att kunna öka sina marginaler genom höjda priser och ytterligare pressade priser på hotellrummen. Räkna därför med högre priser på charterresor nästa säsong. Det är ytterligare ett skäl att skippa charter.

På längre sikt kommer även TUI och de andra att få problem, eftersom det blir allt enklare att boka sin resa själv. I dag är det mest äldre och barnfamiljer som väljr charter, av bekvämlighetsskäl. Men Grekland anpassas snabbt till de nya förutsättningarna och i dag är det inga problem att på en halvtimme sätta ihop sin egen ”charterresa” med flyg, hotell och transfers. Vi befinner oss i slutet på en era som har varat i 50 år.

I början av 2000-talet fanns det ungefär 900 resebyråer i Sverige. Sedan tog internet över och på bara 15 år minskade antalet resebyråer med två tredjedelar. Charterföretagen står inför samma utveckling. De har slutat trycka kataloger, numera bokas i princip alla deras resor över internet. Men alltfler skippar mellanhanden och syr ihop resan själv. Det finns många skäl att göra det. Gör det!

Det polska dotterbolagets hemsida 28 september 2019, översatt av Google Translate.

3 reaktioner till “Konkursen i Thomas Cook ett hårt slag för Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: