fbpx

Goda nyheter: Individuell turism drar in mycket mer pengar till Grekland än charter

Det verkar som om Grekland är på väg att räddas från den ”Death by tourism” som har hotat landets miljö och ekonomi i många år. Ny statistik från den grekiska centralbanken visar att för perioden januari-september 2018 stod individuella resenärer för två tredjedelar (9,6 miljarder Euro) av de totala intäkterna på 14,1 miljarder Euro. Jag har grävt ner mig lite i siffrorna.

bsh

Den summa pengar charterresenärer spenderade i Grekland minskade med 1,6 procent, medan intäkterna från individuella resenärer ökade med 13,8 procent. Totalt ökade Greklands turistintäkter med drygt en miljard Euro, eller 8,4 procent, under de första nio månaderna 2018. Varje besökare bidrog med ungefär 500 Euro i intäkter till Grekland, i princip oförändrat jämfört med motsvarande period 2017.

Nästan en tredjedel av intäkterna kom från tyskar (2,58 miljarder euro) och britter (1,74 miljarder euro). Därefter kom Italien (880,2 miljoner euro) Italien, (841,7 miljoner euro) och Frankrike (823,2 miljoner Euro).

För den största ökningen svarade kanadensare (+94 procent) danskar (+46 procent), spanjorer (+40 procent), österrikare (+25 procent) och italienare (+25 procent). Intäkterna från britter minskade däremot med 7 procent.

Antalet svenskar uppgick till 453 000, en ökning med 10 procent under perioden, jämfört med motsvarande period 2107. Hur mycket pengar svenskarna spenderade framgår inte, men antalet kvitton som genererades av svenska turister ökade med ungefär lika mycket som antalet turister, så gissningsvis följer vi samma mönster som övriga.

Sett till antalet resenärer är tendensen densamma. Antalet självständiga resenärer ökade med mer än 2 miljoner, medan antalet paketresenärer bara ökade med drygt 90 000. Totalt tog Grekland emot drygt 28 miljoner utländska turister under perioden, varav nära 20 miljoner var individuella resenärer.

3 thoughts on “Goda nyheter: Individuell turism drar in mycket mer pengar till Grekland än charter

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: