fbpx

Är du drabbad av konkurs?

Loading...
Loading...

Vingresors moderbolag Thomas Cook har ansökt om konkurs och avbrutit all verksamhet. Vad händer om du hart bokat en resa till Grekland med dem eller rentav befinner dig på resa i Grekland? Grekland All Exclusive försöker reda ut begreppen.

Sent på måndagskvällen meddelade Ving att de fortsätter verksamheten och återupptar resorna från och med tisdag.

Du har en paketresa bokad

Du kommer att få tillbaka dina pengar. Du är omfattad av resegarantilagen. Den innebär att arrangören måste sätta in pengar motsvarande alla bokkade resor på ett särskilt konto, som betalas ut till dem som drabbas av konkurs.

Du har en flygresa bokad

Här gäller inte resegarantilagen. Men sannolikt har din bank inte betalat dina pengar till Thomas Cook Airlines ännu, utan bara reserverat dem från ditt konto. Du kommer alltså sannolikt att få tillbaka dina pengar, men här gäller inte lagen, så det finns en risk att du blir utan.

Du befinner dig på en charterresa

Först och främst: Flyger du med Thomas Cook Airlines? Om svaret är nej så är du fortfarande bokad på ett flyg hem. Om svaret är ja så har du inte längre någon hemresa inbokad. Du kommer att komma hem, men du måstte vänta på närmare besked och själv ta ansvar för att din hemresa blir bokad. Ving har en sida som kommer att uppdateras med information.

Eftersom Thomas Cook ställer in alla betalningar finns risk att ditt hotell kommer att kräva att du betalar hotellet själv. Du måste tyvärr räkna med att din charterresa inte finns längre. Ta det lugnt, det löser sig. Det är lågsäsong och det finns gott om hotellrum. Men om du inte har råd att göra om din charterresa till All Exclusive ska du försöka ta dig hem så fort som möjligt. Avvakta besked från Ving, det kan finnas pengar reserverade för detta.

Det är ofta vanligt vid konkurser i reseföretag att andra företag går in och erbjuder hjälp åt strandsatta. TUI har redan gjort det.

Du har flugit ner med Thomas Cook Airlines

Detta gäller vare sig du befinner dig på en charterresa eller bara har ”köpt en flygstol”: Du har inte längre någon hemresa inbokad. Flygbolaget finns inte längre. Du måste själv försäkra dig om att du blir inbokad på ett flyg hem. Här kan du leta upp ett nytt flyg.

Om du har flugit charter med någon annan, som har använt Thomas Cook Airlines, ska du prata med din researrangör.

Gäller reseförsäkringen?

De reseförsäkringar som ingår i hemförsäkringen har oftast en ”force majeur-klausul” som innebär att försäkringen inte gäller vi konkurs. Om du har tecknat en separat försäkring kan det däremot finnas ett konkursskydd.

Kan jag få hjälp från ambassad eller konsulat?

Utgå ifrån att du inte kan få det. Staten kan gripa in och hjälpa svenskar i nöd utomlands att ta sig hem, men då ska du först ha uttömt alla andra möjligheter och det har du förmodligen inte gjort.

Kan jag kräva ersättning av Ving för kostnader som uppstått?

Glöm det. Vingresor finns inte längre. Deras moderbolag Thomas Cook är skyldiga hundratals miljoner till skattemyndigheter, flygplatser, hotellägare med mera och kassan är tom. Kanske köper någon upp varumärket Ving för att driva verksamheten vidare, men de köper kpappast bolagets skulder.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: