fbpx

Hur var Greklandsvädret 2019?

Loading...
Loading...

Det är dags att sammanfatta år 2019 i Grekland med en Årskrönika, som är indelad i fem delar: HotellenVädretNyheterna, Ekonomin och Grekland All Exclusive. Du kan också se tillbaka på året med en bildkavalkad.

De som inte tror på att männskan styr klimatet borde tillbringa ett år i Grekland. Det kanske inte fungerar – det finns gott om klimatförnekare i Grekland. Utan för att få känna på det meteorologerna pratar om som en tidig effekt av klimatkrisen: extremt väder. Året har bjudit på mycket extremväder i Grekland.

I En studie som presenterades i juli av Atens natioella Observatoreum framgick att antalet dagar med extrem värme har ökat med fem varje decennium, samtidigt som antalet extremt kalla dagar har ökat med sju per decennium. Detta är i linje med vad klimatforskarna har talat om. Grekland är ett av de länder som på grund av sitt läge påverkas mest och först.

Det går inte att få med allt väder i en sådan här artikel. Jag har fått nöja mig med vad de grekiska tidningarna har rapporterat och en del egna erfarenheter.

Januari

Årets första dag i Thessaloniki. Foto: John Göransson.

Året började med ganska milt väder, Men redan ett par dagar in i januari började ovädren dra in över landet med snö i norr, skyfall längre söderut och vindstyrkor på över 20 sekundmeter. Skolor stängde, färjeturer ställdes in… Thessalonikis flygplats tvingades stänga 3 januari. Vi hade flygit hem två dsagar tidigare.

Sedan lugnade det hela ner sig i ett par veckor, men i slutet av månaden var det dags iegn. Den här gången var det stormen som söder som rasade, med det röda dammet från Sahara som regnade ner över stora delar av Grekland, från Kreta ända upp till Aten. Återigen blev det stora problem för trafiken till lands och sjöss.

Februari

Vädrets makter rasar i Chanias venetianska hamn. Foto: John Göransson.

I februari blev det katastrofväder, i synnerhet på Kreta. Där sköljdes vägar och broar bort i karaftiga skyfall, byggnader översvämmandes och rasade samman, byar var strömlösa och väglösa i dagar i det värsta ovädret på många år. Fyra familjemedlemmar omkom när deras bil sköljdes av vägen i Messararegionen på södra Kreta.

Även andra delar av Grekland drabbades, men Kreta var ett katastrofområde och många av spåren finns fortfarande kvar. Militär skickades ut för att undsätta isloerade byar, sätta upp provisoriska broar och reparera vägar. Kostnaderna beräknas minst en miljard kronor.

Mars

Solig men blåsig marsdag i Chania. Foto: Jonatan Göransson.

I mars lugnade vädert ner sig och det blev flera veckor med för säsongen ovanligt bra väder. Visst förekom en del dåligt väder också, men ingenting utöver det vanliga. Karnevalsfirandet i början av mars blev ovanligt lyckat med solsken från klarblå himmel. Det storsa karnevalståget i Kavala lockade ut omkring 40 000 åskådare på gatorna, rapporterade tidningarna.

April

Aprilväder i Ioannina. Foto: John Göransson.

I april var det dags för nya skyfall. På öarna Karpatos och Kassos, i Lashiti på Kreta och Halkida på Evia deklarerades katastroftillstånd april. Hela Grekland drabbades av översvämningar och strömavbrott. Byar isolerades och människor som blivit istängda i sina hem fick undsättas. Aten drabbdes mitt i månaden av häftiga skyfall och hagel.

Grekland All Exclusive var en vecka i Epirus i mitten av månaden och njöt för regionen typiskt aprilväder med dagar av sol och värme och en hel del regn.

Påskfirandet i slutet av april välsignades med bra väder på de flesta håll i Grekland.

Maj

Majdag i Meteora. Foto: Jonatan Göransson.

I slutet av maj kom äntligen värmen till Grekland efter en våt, kall och blåsig vinter. En hel del dåligt väder förekom också och tidvis vsar det rena klimatkonferensen i skyn, när vädersystem kolliderade och orsakade åskväder, hagel, stormbyar och regn.

Juni

När värmeböljan slår till badar vi i solnedgången. Foto: John Göransson.

I mitten av juni kom den första värmeböljan, med temepeaturer uppemot 40 grader Celsius, Som vanligt i juni var det en del dåligt väder också. Hög luftfuktighet och röd vind från Afrika gjorde värmen ovanligt otervlig och folk med dåliga lungor uppmanades att hålla sig inomhus. I slutet av juni vände vinden till nordlig och gav svalare väder.

Juli

Julinatt i Chania. Foto: John Göransson.

Juli inleddes med värmebölja. Akropolisklippan i Aten stängde på grund av hettan och på många håll kröp tempersaturen över 40-strecket. I Chania, dit Grekland All Exclusive hade fölagt verksamheten, var det rusning i butikerna efter fläktar och luftkonditioneringsaggregat.

På Halkidiki dog flera turister när ett plötsligt oväder med hagel och hårda vindar fick hus att rasa, träd att blåsa omkull och bilar att svepas av vägen. Ovädret försvann lika plötsligt som det kommit och lämnade grekland i chocktilstånd. Minst sex döda på bara ett par timmar i ett oväder som kom helt överraskande.

När hettan slår till kan man som turist ta till det enkla knepet att hålla sig inomhus under den värsta middagshettan, ta en rejäl siesta och bli en nattlevande varelse. Ibland dröjer det till långt efter midnatt innan temeperaturen kryper under 30C. Som tur är känner vi tillräckligt många nattsuddare för att kunna leva nattliv under värmeböljorna, Så här ser ett typiskt dygn ut när hettan slår till:

  • 00:00-05:00 Barer och caféer med vänner, eller hemma på taket
  • 05:00-11:00 Sova
  • 11:00-14:00 Frukost, shopping, arbete…
  • 14:00-15:00 Lunch
  • 15:00-20:00 Hemma. Sova, arbeta, läsa, duscha, diska…
  • 20:000-21:30 Kvällsdopp, drink, promenad
  • 22.30-24:00 Middag

På Evia bröt flera, troligen anlgda, skogsbränder ut i juli, men Grekland slapp de värsta bränderna. Året innan dog mer än hundra människor i svåra bränder.

Augusti

I Tzoumerka i Epirus kan det bli oväder när som helst på året. Foto: John Göransson.

Nya bränder bröt ut på Evia och förströde tallskogar i ett naturreservat. Bränderna misstänks vara anlagda men försvårades av det varma vädret. Framför allt fastlandet drabbades av flera värmeböljor med temperaturer över 40C.

I mitten av månaden kom ovädren till norra Grekland, från Epirus i väster till Serres i öster. Regn blåst och åska drog fram över trakten, för att efter några dagar avlösas av mer varmt väder.

September

Kala Nera, Pelion, i slutet av september. Inte många turister kvar. Foto: John Göransson.

Värmen höll i sig i september. Grekland All exclusive reste runt i landet med tåg i slutet av månaden och vädret var fantastiskt, med undantag av ett risktigt kraftigt men kortvarigt skyfall i Thessaloniki 24 oktober. Vi slapp undan med en hårsmån och kunde vänta ut regenet med en drink. Middagen åt vi utomhus i saluhallen.

En del stormar och åska var det också på andra håll i Gekland, men inget utöver det vanliga.

Oktober

Södra Kreta i oktober. Foto: John Göransson.

Det varma vädret höll i sig i oktober, som blev varmare än på många år. Så här års brukar regnet komma i Grekland, men mestadels var det ovanligt torrt och varmt, även om det kom en del regn i början av månaden.

Vi gjorde en tur till Chania i slutet av månaden, för att uppleva slutet av säsongen och prata med folk om vad de gör på vintern. Vädret var fantastiskt hela veckan.

November

Chania i november. Då regnar det. Foto: John Göransson.

Dags för mer oväder. Vädret från februari kom i repris, den här gången drabbades hela Grekland. Vägar spolades bort, hus svämmades över och strömmen försvann när först ovädret ”Victoria” svepte över landet, för att sedan avlsas av ”Geyron”. Den bästa oktobermånaden på många år avlöstes av den värsta novembermånaden på många år.

December

Nea Chora, Chania. Två dagar före nyårsafton. Foto: John Göransson.

När detta skrivs har december bara börjat, så det får bli en uppdatering i början av januari. Däremot kan nämnas att myndigheterna i Grekland nu arbetar med nya planer för att hantera klimatförändringarnas yttersta konsekvenser; skogsbränder på sommaren och översvämningar resten av året. Grekland har drabbats många gånger förr. Men nu börjar det bli vardag och det är oroande.

December 2013. Samma temperatur i Stockholm och Chania. Foto: John Göransson.

4 reaktioner till “Hur var Greklandsvädret 2019?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: