fbpx

Den grekiska borgmästaren med den långa näsan

Loading...
Loading...

I förra veckan var Chanias borgmästare Panagiotsi Simandriaki i Bryssel för att delta när Europas mest tillägängliga stad skulle utses. Frågorna hopar sig: Varför fick hans företrädare för sig att kandidera? Varför skickade den nya borgmästaren in ansökan? Varför åkte han till Bryssel, trots att Chania inte gick vidare till final? Varför visades en film som presenterade Chanias tillgänglighetsarbete, trots att den var full av fel? Och viktigast: Varför talade Simandriaki inte sanning i sitt anförande på mötet? Hur mycket växte hans näsa?

Att en stad där det är omöjligt att gå på trottoarerna, där bilar obehindrat parkerar på handikapprutorna… Kort sagt, en av de minst tillängliga städer jag har besökt, skulle utses till ”Accesible City of 2019” är förstås orimligt. Delvis var det den förra borgmästarens dåliga omdöme som fick den nuvarande att fara till Bryssel. Det var han som beslutade att staden skulle kandidera och det var hans stab som skrev ansökan. Men det var den nuvarande borgmästaren som skickade den till Bryssel, trots att han hade gått till val på löftet att göra något åt trafiksituationen. Han visste alltså hur illa det var och han kan knappast ha inbillat sig att han skulle hinna lösa problemen mellan juli och november.

Något pris blev det givetvis inte, inte ens en finalplats. Men staden fick ett ”omnämnande” för att den har infört (rättare sagt: börjat införa) ett eletroniskt system för handikapp-parkeringsplatser. Jag vet ganska lite om detta men jag hoppas att det hindrar icke handikappade från att ställa sig på handikapp-platserna.

Det är förstås inte bilens förare som skäms på förarplatsen. Han är inne i butiken. Foto: John Göransson.

Simandriakis for till Bryssel för att ta emot ”omnämnandet” och passade då på att hålla tal. I morse dök det upp en bild i mitt Facebookflöde som visade delar av hans anförande.

Översättning (med osanningarna halvfetade):

”Chanias kommun har impmementerat ett projekt för att bredda trottoarer (…) och göra dem mer tillgängliga för människor med funktionshinder. Det inkluderar offentliga byggnader och den venetianska hamnen. Detta projekt är fullbordat och resultatet är att alla hinder har avlägsnats och att trottoarerna är helt ombyggda, med en bredd på minst 1,5 meter, ramper och indikatorer för blinda.

Jag var i Chania för en månad sedan. Det borgmästaren påstår är helt enkelt inte sant. Arbete pågår på sina håll, men att det skulle vara fullbordat är fria fantasier, vilket många kretensare intygar. Jag skickade bilden ovan till några vänner i Chania och en av dem svarade med den här bilden:

En stad där rottoarerna är blockerade av träd, lyktstolpar, kiosker, och allsköns bråte är inte tillgänglig. En stad där felparkerade bilar gör det svårt att ta sig fram även för dem som inte är funktionshindrade är inte tillgänglig. En stad där indkatorer för blinda läggs i gatan så att de slutar i träd och väggar är inte tillgänglig. En stad där affärsidkare kan ställa ut varor, stolar och bord på trottoaren utan att riskera efterräkningar är inte tillgänglig.

Den här videon gjordes 2018 men även om det har blivit bättre finns massor kvar att göra. Förra året gjorde Theo Papadulakis, en av Grekland mest kända regissörer, den här uppmärksammade kortfilmen:

My Brother from Indigoview on Vimeo.

I samband med att den förra borgmästaren ansökte om utmärkelsen producerades en annan video, som visades på mötet i Bryssel. Du kan se den här.

Enligt lokaltidningen Parakritika var det den förra borgmästarens stab som skrev ansökan, medan det var den nya staben som skickade in den. Videon gjordes sedan av den EU-kommitté som utvärderade ansökan. Den gjorde ett uselt jobb och frågan är hur videon kunde blir godkänd för visning. Parakritika har hittat fem pinsamma fel. I tur och ordning:

Chania ligger inte i nordöstra Kreta. Där ligger Sitia. Chania Ligger i nordvästra Kreta. Fel från start.
Det finns till dags dato runt tio handikapp-platser med den nya tekniken i Chanias centrum. Inte 250.
Bilden är tagen i Rethymnon, inte i Chania.
Ingen har sett den här bussen i Chania. Det beror nog på att den (ännu) inte existerar.
Handikappfordonet är privat, saknar taxameter och har fri prissättning. Påståendet att den inte kostar mer än en vanlig taxi är därför omöjligt att kontrollera.

Alla undrar förstås hur det gick till. Hur kunde en video som inte ens kan placera Chania rätt på kartan och som innehåller flera sakfel visas i Bryssel, för delegater från hela Europa? Grekland All Exclusive konstaterar att allt tycks vara som vanligt i Chania. Och kanske även i Bryssel.

En reaktion till “Den grekiska borgmästaren med den långa näsan

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: