fbpx

Ny grekisk regering och ett parlament utan nazister

Loading...
Loading...

Efter fyra år med en vingklippt vänsterpopulistisk regering återgår Grekland nu till det normala. Nea Demokratia återtar regeringsmakten och familjen Venizelos/Mitsotakis får tar tillbaka premiärminsterposten.

Den riktigt glada nyheten är annars att det går att vädra ut stanken ur parlamentsbyggnaden efter nazisterna i Gyllene Gryning, som nu får packa och lämna byggnaden efter sju år. Visserligen har ett nytt högerextremt och proryskt parti äntrat scenen, men på det hela taget har väljarkåren ändå rört sig mot mitten och bort från ytterkanterna.

Syriza var också ett extremt parti när det kom till makten för fyra och ett halvt år sedan. Men efter det förnedrande nederlaget mot långivarna för fyra år sedan har regeringen varit vingklippt. Det enda som har återstått av deras radikala vänsterpolitik har varit kontraproduktiva skattehöjningar och symboliska utbetalningar till pensionärer. Nyligen sänkte de matmomsen, men då var det redan försent att återfå väljarnas förtroende.

”Skatter, skatter, skatter. Jag hoppas att Mitsotakis kan sätta stopp för det här nu”, säger vår granne, som äger en butik. Han är också glad att Gyllene Gryning åker ur parlamentet, men det nya partiet ”Den Grekiska Lösningen” som fick nio mandat i parlamentet, är inte mycket bättre ”Som två fingrar på samma hand”, säger han. Det kan så vara, men att ett öppet nazistiskt parti har kunnat sitta i parlamentet i det land som blev hårdast åtgånget under nazisternas ockupation har varit svårt att smälta. Att partiet som mest fick sju procent av rösterna och var Greklands tredje största parti har varit direkt obehagligt.

Valresultatet innebär att klanen Mitsotakis/Venizelous, bördig från Chania på Kreta, tar tillbaka makten. Kyriakos blir familjens fjärde premiärminister. Hans syster räknades länge till en av världens mäktigaste kvinnor. Hon har en gång Atens första kvinnliga borgmästare (den andra över huvud taget i Grekland) och blev sedan utrikesminister. Sedan seglade hon upp i den internationella topp-politiken.

Familjen Mitsotakis/Venizelous är en av de tre som under decennier har turats om att inneha makten De andra familjerna är socialdemoratiska Pasoks Papandreou och Nea Demokratias Karamanlis. Papandreous inflytande fick ett abrupt slut 2015, då Pasok höll på att åka ut ur parlamentet. Partiet är numera upplöst och ur askan har Kinima, ett nytt, mer mittenorienterat politiskt parti växt fram. Det  är Giorgos Papandreous som leder Kinima och när jag hör honom tala är det samma tomma demagogi som alla före honom har ägnat sig åt. Det var han som 2008 sade ”Det finns pengar!” samtidigt som Grekland var totalt bankrutt. Han har fått äta upp de orden många gånger och att åtta procent av väljarna röstade på honom är minst sagt gåtfullt. Just Kreta, där jag befinner mig, är ett starkt fäste för Papandreous anhängare, trots att familjen Mitsotakis kommer härifrån. Eller tack vare, kanske. Jantelagen finns överallt.

Vad Mitsotakis vill och kan åstadkomma återstår att se. Många ser honom, trots familjebanden, som en frisk fläkt. Han har gått på Harvard, han har gjort karriär inom bank- och finansvärlden och han satsade inte på politiken förrän ganska nyligen. Han efterträdde Antonios Samaras som partiledare så sent som 2016. Valresultatet innebär också att partibänken får en kader av nya ledamöter, som (ännu) inte har hunnit korrumperas. Kanske kommer Nea Demokratia att driva en politik som för Grekland närmare en modern demokrati? Kanske kan landet rentav få till skuldnedskrivningar? Efter debaclet 2015 var långivarnas förtroende för regeringen kört i botten och även om Tsipras senare lyckades reparera en del av skadan är misstänksamheten mot Syriza stor. I synnerhet som partiet har fortsatt driva kravet att Tyskland ska betala hundratals miljarder euro i skadestånd för nazisternas härjningar under ockupationen. Det har gjort att det skulle vara politiskt självmord av Merkel att gå med på eftergifter gentemot Grekland.

Den statschef som först gratulerade Mitsotakis var Turkiets Ezep Erdogan. De två länderna har aldrig varit vänner, de kränker regelbundet varandras luftrum (Turkiet är värst) och trots att de båda är med i Nato har Grekland ett försvar som i princip uteslutande är riktat mot Turkiet. Erdogan hoppas förmodligen att Grekland ska hjälpa honom att tina upp de frostiga relationerna med EU. Vi får se hur det går. I vågskålen ligger de många flyktingar som fortfarande strömmar in från öst, det är Turkiet som har nyckeln till den dörren, som de använder för att sätta press på EU.

De svikna löftena

Syriza gick till val 2015 med löftet att återställa välfärden i landet och sätta stopp för åtstramningspolitiken. Hur ett konkursmässigt land, helt i händerna på kreditorer, skulle klara av detta indiska reptrick förklarades mångordigt av en karismatisk nationalekonom vid namn Yanis Varoufakis. Ingen fattade något av hans förklaringar men de lät bra. Med Syriza skulle skulderna förvinna och allt bli som förr. Givetvis blev det inte så. I stället blev de tre år som följde de tuffaste för grekerna sedan 50-talet, med en arbetslöshet på drygt 20 procent, en statsskuld på flera hundra procent av BNP, krisande banker, upplopp, massutvandring… Varoufakis fick sparken som finansminister några dagar efter folkomröstningen 2015 och bildade senare ett nytt parti. Att Grekland samtidigt översvämmades av flyktingar gjorde inte saken bättre. Tiotusentals unga greker har flytt Grekland i den största emigrantvågen sedan militärdiktaturen 1967–1974. Jag känner flera av dem.

Yiannis Varoufakis nya parti tar nu plats i parlamentet. Men eftersom Nea Demokratia sitter på 158 av de 300 stolarna kan de strunta i honom. Sammanlagt har de extrema partierna till höger och vänster erövrat 34 mandat, medan ”mitten” (från Syriza till Nea Demokratia) har 266 mandat.

Valresultatet i siffror

Parti Röster Mandat
Nea Demokratia (liberalkoservativt) 39,85% 158
Syriza (socialistiskt) 31,53% 86
Kinima (fd socialdemokratiska Pasok) 8,10 22
KKE (kommunistiskt) 5,30 15
Den grekiska lösningen (högernationalistiskt) 3,70 10
MeRA25 (vänsterpopulistiskt) 3,44 9

2 reaktioner till “Ny grekisk regering och ett parlament utan nazister

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: