fbpx

Myt och verklighet i Grekland

Loading...
Loading...

Den här artikeln är svår att skriva. Jag framställer många greker, en del av dem vänner, i dålig dager. Men det är viktigt. Om du ska få rätt bild av Grekland och grekerna måste du förstå att det ofta är greker som sprider de värsta myterna om Grekland. En del av myterna är bara lite gulliga. Andra är direkt livsfarliga. I Grekland pågår ständigt en kamp mellan lögn och sanning – sanningen hamnar ofta i underläge.

Uppdatering augusti 2020: Grekland och grekerna har förändrats ganska mycket de senaste åren, så jag kände att jag måste uppdatera delar den här texten. Det gör jag gärna, eftersom det är bra förändringar. Däremot har jag bara kort komnenterat hur den pågående pandemin har påverkat grekernas verklighetsuppfattning. Det får bli en egen artikel.

”En grek berättade för mig att…” så börjar många historier som vid närmare granskning visar sig vara rena påhitt. I början, när vi lärde känna greker, sög vi åt oss all information vi fick av dem och trodde på det mesta. Givetvis var det mesta våra grekiska vänner berättade för oss sant. Men inte allt. Vi lärde oss sakta vilka ämnen som oftast hamnade i sanningens utmarker. Här är topplistan:

Greklands relationer med andra länder

Greklands problem är ofta skapade av något annat land. Det finns en mängd konspirationsteorier om varför Grekland blev så skuldsatt att landet tvingades genomföra sparåtgärder, utförsäljningar och avregleringar dikterade av långivarna. Tyskar, amerikaner och judar är ofta inblandade, beroende på vem du frågar.

Uppdatering efter valet 2019: konstaterar jag att bilden är förändrad. Mina gekiska vänner har nu brutit tabut kring att tala om de år som föregick krisen. Nu berättar de hur de smattrade med kreditkorten och levde över sina tillgångar. De har insett att de blev lurade av sina egna politiker och banker, inte av EU eller Tyskland. De har insett att det är Grekland som har orsakat Greklands problem och att det är Grekland som måste lösa dem. Kejsar Tsipras visade sig vara naken.

Ekonomi

Många greker älskar att förklara olika ekonomiska samband. En del har koll, men många har ingen aning om ens de enklaste ekonomiska sambanden, som tillgång och efterfrågan. Detta hänger ihop med föregående, eftersom många greker tror att andra länder har outsinliga ekonomiska resurser. Det är som när jag var barn och trodde att mamma alltid hade massor av pengar.

Uppdatering efter valet 2019: Även här har många insett realiteterna. Min gissning är att de många greker som lämnat landet har kunnat konstatera att rikare länder som regel har nått dit med hög arbetsmoral, adekvat utbildnng, bra företagsklimat och förmåga att driva in skatter.

Politik

Greker vet att i stort sett alla politiker ljuger. De röstar på den de tycker ljuger bäst och hävdar sedan att alla andra politiker ljuger värre. Donald Trumps taktik har använts av grekiska politiker i över hundra år. Ljug först, förneka sedan att du ljög och attackera sedan den som avslöjade lögnen. Mannen på statistikkontoret som avslöjade att Grekland under flera år hade ljugit för EU om inflation och budgetunderskott har åtalats flera gånger.

Uppdatering efter valet 2019: Den nya premiärministern Kyriakos Mitsotakis presenterade ett par dagar efter valet nya etiska regler. Några exempel: Inga syskon, barn, makor eller makar till anställda i regeingskansliet får arbeta i regeringskansliet. Inga barn eller syskon till statsanställda får tilldelas statliga kontrakt. Inga i regeringen får ha jobb vid sidan av. Förtroendet för staten måste upprättas! Detta är ett helt nytt sätt att styra landet och om Mitsotakis lyckas med detta, som säkerligen kom som en chock för många, kan landet gå från att vara en skamfläck till en internationell förebild för hur man hanterar neotism och korruption i statsförvaltnngen.

Den egna moralen

Om du beklagar dig för en grek att det är förskräckligt med rattfylleri kan du räkna med att få medhåll. Samma grek kan samma natt sätta sig bakom ratten i sin bil med ett par promille alkohol i blodet. Samma sak gäller sådant som otrohet inom äktenskapet, jämställdhet och skattemoral.

Uppdatering efter valet 2019: Jag ser ingen anleding att uppdatera detta.

Det stora problemet är inte att greker ljuger. De greker jag känner är, med några undantag, mer uppriktiga än de svenskar jag känner. Problemet är att de själva tror på andras lögner och för dem vidare som om de vore sanningen.

Rökning

I november 2019 inledde den grekiska regeringen en offensiv i avsikt att få lagen, som förbjuder rökning inomhus på offentliga platser, att fungera i praktiken. Du kan läsa mer om offensiven här. Mytbildningen började omedelbart. ”Alla greker är emot den här lagen”, hette det, eller ”I Grekland röker alla” och slutligen ”Det kommer aldrig att fungera, greker är greker.”

Lät oss faktagranska påståendena. Till att börja med är inte alla greker emot lagen, tvärtom har den stöd av mer än 70 procent av befolkningen. Det är dessutom helt fel att alla greker röker. Även om grekerna röker mest i hela EU är det bara 37 procent av alla över 15 som är rökare, vilket innebär att 63 procent inte är rökare.

Det sista påståendet är besvärligare att bevisa. Det är först när kampanjen har pågått ett tag som vi vet om den har fått mer än tillfällig effekt, något vi vet att den har. I slutet av januari redovisades resultatet av kontroller på 352 restauranger och barer, på bara åtta av dem ertappade man rökare.

Bättre än att inte röka

Nu förflyttar vi oss 20 år bakåt i tiden. En sommar hade ”alla” rökande greker lagt rullandet på hyllan och gått över till BF. BF stod för BioFilter och finessen med dem var att det låg några små svarta kulor mellan filtret och tobaken. Dessa kulor skulle, enligt mina rökande vänner, ta bort allt farligt ur röken. BioFilter var en grekisk uppfinning och de patriotiska grekerna tog nyheten till sina hjärtan.

Det är bättre att röka än att inte röka, om man röker BF”, sade en god vän. ”Jag fattar inte varför inte alla i hela världen röker BF!” Han är tandläkare och har grundläggande Medicinsk utbildning, så jag puffade glatt BioFilter den sommaren (detta var innan jag slutade röka). Sommaren efter var BF glömt och alla rullade igen. Ingen talade om saken, men det var uppenbart att BF var BS, som i bullshit. BF finns fortfarande kvar, men det var många år sedan jag såg någon röka en.

Detta är ju lite gulligt. Det är inte sämre att röka BF än andra cigaretter, bara dyrare. Men när det, som sommaren 2020, sprids myter om att man ibte behöver täcka mäsan med ansiktsmasken för att stoppa coronaviruset, eller att all smitta kommer från utländska turister ökar smittsprodningen. Här ska sägas att Greklands regering har försökt avliva myterna, ändå hör vi ofta greker som säger att smittspridningen är turisternas fel. Många utanför Grekland tror likadant.

Föräldrarna först

Mest litar grekerna på sina föräldrar. Minst litar de på politiker. Eller rättare sagt: minst litar de på dem som inte är greker. Att sanningar skulle kunna definieras av andra än greker är otänkbart för de flesta. Det finns en logik i det. Om grekiska makthavare ljuger så gör givetvis även utländska makthavare det. Så när tyska medier säger att Grekland har kostat de tyska skattebetalarna en massa pengar så säger samtidigt grekerna att det är tyskarna som har stulit alla de där pengarna ur den grekiska statskassan.

Detta förhållande utnyttjar grekiska politiker oblygt. De skyller gärna de problem de själva har skapat på ”utländska krafter”. Detta gar sig uttryck i obehagligheter som rasism, antisemitism och utbrott av hat mot olika länder. 2015 var det framför allt Tyskland som blev föremål för hatet (jag minns bilder av Merkel med Hitlermustasch), men antagonismen utvidgades senare till andra länder, som Litauen, Holland och Belgien.

2020 är det svenskarna som är i skottgluggen. Det är vi som sprider smittan, tror grekerna. Det finns inte ett enda dokumenterat fall där en svensk har spridit Covid-19 i Grekland. Ändå har omfattande smittspårning gjorts runt de svenskar som testat positivt.

Forskningsinstitutet Dianeosis publicerade 2017 en studie som visade att grekerna har väldigt lågt förtroende för dem som styr landet. På frågan ”Vilket av följande länder har det bästa sättet att styra landet?” valde nästan sex av tio Sverige. Bara 2,6 procent valde Grekland! Jag råder dig som är intresserad av Grekland att klicka på länken och läsa studien. Jag garanterar att du kommer att ha en annan bild av Grekland och grekerna när du har gjort det!

Det framgår av studien att en majoritet av grekerna tycker att demokratisk socialism är det bästa styrelseskicket. Trots det röstar bara några procent numera på det socialdemokratiska partiet Pasok (eller Kinal, som det är omdöpt till, av samma skäl som det svenska vårdbolaget Carema bytte namn till Vardaga). Partiens lögner drog landet in i en djup ekonomisk kris och till slut vände väljarna det ryggen, trots att de gillade deras ideologi. Dra gärna paralleller till varför så många svenskar har bytt ut S mot SD.

Konspirationsteorier

Många greker tror att det finns en hemlig grupp någonstans som styr och ställer allt och att vanliga människor aldrig får veta vad som egentligen pågår. Frimurare, judar, amerikanska banker och multinationella företag är de mest misstänkta, men det förekommer även andra teorier. Drygt en fjärdedel av grekerna tror att den vita kondensstrimman bakom jetplanen är chemtrails, som släpps ut på order av den hemliga konspirationen. Det mest obehagliga är att så många faktiskt på fullt allvar tror att det är en judisk konspiration som drar i trådarna. Antisemitismen är långt ifrån avskaffad i Grekland. Väldigt få involverar Ryssland i konspirationsteorierna, trots att det finns välgrundade bevis för att Ryssland försöker påverka grekisk politik.

Uppdatering efter valet 2019: I dag lever tiotusentals unga greker utomlands, jag känner flera av dem. De inser snabbt att grekernas självbild är falsk och att den bild deras föräldrar, vänner, lärare och präster har gett ofta är rent påhitt. När de flyttar hem igen, eller reser hem på semester, kommer detta att förändras och jag tror att det kommer att gå fort.

oznor
Mer än var fjärde grek tror att den där vita strimman består av kemikalier som släpps ut av en hemlig världskonspiration. Foto: John Göransson.

Misstro mot vetenskap

Greker är betydligt mer skeptiska till beprövad vetenskap än vi svenskar. En god vän som har drabbats av en allvarlig men behandlingsbar sjukdom sade att ”jag ska se om det finns någon ört eller så som jag kan ta i stället, så att jag slipper äta medicin.” ”Varför det?” frågade jag ”Du tänker väl inte byta ut ett läkemedel som gör dig frisk mot något som kanske inte alls fungerar?” ”Snälla, gör inte det! Jag vill inte att du ska dö!”

Hon satt en stund tyst och tittade på mig och sade sedan ”Men det kan inte vara nyttigt att äta medicin varje dag, det måste väl vara bättre att äta något naturligt?” Efter ett tag gav jag upp försöken att övertyga henne med sakargument, bytte till hederlig skrämselpropaganda och sade: ”Jag hoppas att du lever när vi kommer ner nästa gång. Det vore trist om det här blir sista gången vi träffas!” Hon svarade inte på det. Men vi sågs senast berättade hon hur glad hon var att hon hade fått en medicin som fick henne att må bättre. Hon hade uppenbarligen lagt ner tankarna på att gå över till naturmedicin.

Hon är inte ensam i sin misstro mot läkemedel. Jag har flera gånger blivit påprackad naturmediciner på apoteket, av apotekare med farmakologisk utbildning. I Sverige skulle det vara åtalbart och apotekaren skulle snabbt bli av med jobbet.

Kretensarna vill inte ha Krexit

Numera kollar jag alltid uppgifter jag får från greker och ”Greklandsvänner” innan jag sprider dem vidare. Ett exempel:

Jag lade en text i Facebookgruppen Grekland All Exclusive som handlade om den korta period då Kreta var en autonom stat, med egen flagga, egna pengar och (nästan) egen regering. Strax efteråt dök det upp kommentarer med påståendet att de flesta av kretensarna skulle vilja att Kreta gjorde ”Krexit” och att Kreta betalar massor av skatt till fastlandet utan att få något i gengäld.

Den här gången hade jag gjort min läxa redan innan, eftersom jag hade hört dessa påståenden förut. Fakta är att Kreta enligt ett avtal med Grekland från 1913 hade rätt att bli självständigt hundra år efter föreningen med Grekland. Det året kom och gick 2013.

Året innan var det många (mest turister, men även kretensare) som pratade om detta. Det startades en Facebookgrupp, en del hissade den gamla kretensiska flaggan och den snackades en del på barer och kaféer.

Ingen begärde folkomröstning, inga partier kom med förslag om självständighet, trots att avtalet sade att vem som helst hade rätt att väcka frågan och begära folkomröstning. Även de ivrigaste anhängarna visste att de inte skulle ha en chans att vinna en folkomröstning. Mycket snack och ingen verkstad, med andra ord. Drömmen om Krexit stannade vid en dröm hos ett fåtal. Titta på den gamla kretensiska flaggan så förstår du varför.

Crete-flag-1
Turkiet var med på ett hörn av den kretensiska flaggan.

Skälet till att Kreta blev en del av Grekland var att såväl kretensare som greker ville få bort det där röda fältet med den vita stjärnan, som symboliserade det Ottomanska imperiet. Att de skulle vara en autonom nation var ett påhitt av de fem staterna Ryssland, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Österrike-Ungern, som av geopolitiska skäl inte ville att Kreta skulle bli en del av Grekland.

Kretensarna ville bli hundra procent greker. De pratar grekiska, de är grek-ortodoxa och de älskar att hissa den grekiska flaggan. Det moderna Greklands första premiärminister Eleftherios Venizelos var kretensare, den nuvarande premiärministern Kyriakos Mitsotakis är kretensare från samma familj.

Att det snackades om självständighet 2013, precis som det görs i Republiken Jämtland, ändrar ingenting. Det är snack, helt enkelt. Turister förväxlar lätt snack med verklighet, tror att de har invigts i hemligheter och fått veta saker som de flesta inte vet.

När jag numera hör greker och ”Greklandsvänner” berätta fantastiska saker för mig kollar jag upp dem innan jag sprider dem vidare. Däremot är jag numera tillräckligt gammal och vis för att förstå att det är meningslöst att försöka få dem att ändra uppfattning. Jag agerar bara om deras idéer är direkt livsfarliga och då använder jag skrämselpropaganda. Ti na kanome?

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: