fbpx

Så här röstar grekerna i dag

Loading...
Loading...

Det är val i Grekland i dag. Jag gick upp tidigt för att stå utanför en vallokal i Chania och prata om valet i Expressen TV, sedan gick jag hem och satte mig vid datorn. Snart vet vi resultatet, men det mesta pekar på att liberalkonservativa Nea Demokratia tar tillbaka den makt de förlorade till Syriza för fyra år sedan. Det innebär också att klanen Mitsotakis/Venizelous, bördig från Kreta, tar tillbaka makten. Kyriakos blir familjens fjärde premiärminister. Hans syster räknades länge till en av världens mäktigaste kvinnor. Hon har en gång Atens första kvinnliga borgmästare (den andra över huvud taget i Grekland) och blev sedan utrikesminister. Sedan seglade hon upp i den internationella topp-politiken.

På gatan utanför vallokalen ligger hundratals flygblad som uppmanar väljarna att rösta på Nea Demokratias lokala representant. Foto: John Göransson.

Familjen Mitsotakis/Venizelous är en av de tre som under decennier har turats om att inneha makten De andra familjerna är socialdemoratiska Pasoks Papandreou och Nea Demokratias Karamanlis. Papandreous inflytande fick ett abrupt slut 2015, då Pasok höll på att åka ut ur parlamentet. Partiet är numera upplöst och ur askan har ett nytt, mer mittenorienterat politiskt parti växt fram.

Jag har de senaste dagarna pratat politik med greker jag känner. Det brukar jag inte göra, men nyfikenheten tog överhanden. Här är några spridda citat. Jag namnger ingen, eftersom det inte har handlat om intervjuer utan om samtal. Jag ville ha så spontana svar som möjligt, helt enkelt.

Järnhandlarparet

Vi handlar alltid hos samma järnhandlarpar, det har vi gjort sedan vi blev husägare i Chania för sex år sedan. De är trevliga människor, de pratar bra engelska och vi har med åren blivit goda vänner. De arbetar också med att reparera olika maskiner åt traktens bönder.

”Vi hoppas att Grekland inte får någon skuldnedskrivning. Då kommer vi bara att göra om samma sak igen”, sade järnhandlaren något överraskande för fyra år sedan.

Då hade Tsipras just utlyst folkomröstning om lånevillkoren och stängt bankerna. Järnhandlarnas tillvaro rasade ihop. Hela Grekland stannade, ingen köpte så mycket som en spik.

Precis som i Sverige går många väljare till skolan för att rösta. Foto: John Göransson.

”Ni är våra enda kunder. De som har lämnat in maskiner för reparation har inga pengar att betala med, så allt vi har är en hög med pengar som kunderna är skyldiga oss, gud vet när, om någonsin, vi får betalt”, sade järnhandlarens hustru.

De orkade inte ens gå och rösta i folkomröstningen, de var helt enkelt för deprimerade. Nu röstar de på Nea Demokratia, men förhoppningarna är små.

”Vi vill att våra barn ska lämna Grekland, de har ingen framtid här. Vi hade planer på att expandera verksamheten och ta in dem i företaget, men efter 2015 var det bara att glömma. Vi har inga kontakter att använda för att ordna jobb åt dem, så det är bättre att de tar sig härifrån”, fortsätter hon.

Hotellägaren

Hotellägaren och hennes man lämnade Aten för ett par år sedan för att ta över familjens hotell i Chania. Hotellet hade varit uthyrt i många år, men nu insåg de att de kunde försörja sig som hotellägare om de drev det själva. Hon är en produkt av Atens vänsterinriktade studentliv runt stadsdelen Exarchia och hon är ”någon slags anarkist”. Men nu röstar hon på Syriza. Vi pratas vid över en drink när hon har slutat jobbet.

Klockan är två på natten. ”Visste du att det enligt lag är förbjudet att servera alkohol efter elva kvällen innan ett val, säger hon och skrattar. Både hon och jag vet att många barer fortfarande kommer att ha öppet när vallokalerna öppnar. Detta är en av de många lagar som grekerna helt enkelt struntar i.

Det finns gott om anarkister i Chania. Många av dem bor uppe på Kastelliklippan, där de under namnet Rosa Nera har ockuperat ett stort hus som ägs av staten. Föto: John Göransson

”Vi måste visa att vi finns, att över 30 procent av oss fortfarande inte vill att Nea Demokratia ska komma till makten. De kommer att tvinga oss att jobba sju dagar i veckan och de kommer att sälja ut allt”, säger hon. Jag struntar i att påpeka att hon redan jobbar sju dagar i veckan och att hennes roll som hotellägare knappast är anarkistisk.

Servitören

”Hejsan, hur mår ni?” frågar servitören på vår lokala bar när vi ses första gången denna sommar. Han frågar på norska. Vi har aldrig hört honom prata annat en grekiska och engelska så vi frågar vad som har hänt.

”Jag ska flytta till Norge”, berättar han. ”Jag har redan ordnat två jobb där, som elektriker och som bartender, så det här blir sista säsongen på Kreta”. När jag frågar om han inte kan komma hit och jobba på somrarna skrattar han rått.

”Varför skulle jag slita här sju dagar i veckan för tusen euro i månaden, när jag kan tjäna 3 500 i månaden i Norge, dessutom utan att en enda cent är svarta pengar?” Jag har inget svar. Han har aldrig haft någon nytta av sin elekrikerutbildning, det finns inga jobb för honom i Grekland.

Vi tar en en kaffe tillsammans innan TV-sändningen på valdagens morgon. Jag frågar om han tänker rösta.

Norrmännen flyger till Kreta för att slippa mörker och kyla. Många greker tvingas göra tvärtom. Foto: John Göransson.

”Nej, det är helt meningslöst. Politikerna kan inte ändra något och även om de kunde så skulle de inte ändra något. De vill bli rika, helt enkelt.” Jag påpekar att den som sannolikt blir premiärminister, Kyriakis Mitsotakis, redan är rik och knappast behöver mer pengar. ”De där människorna blir aldrig nöjda. Oavsett hur många miljoner de har på banken så vill de ha fler”, säger han. Han har förmodligen rätt. Han är en av de tusentals unga greker som vänder Grekland ryggen.

Butiksbiträdet

Vi har känt henne i många år. Hon bodde i Aten när krisen kom och gjorde henne arbetslös. Hon jobbade sedan som servitris i åtta år, innan den kroniska värken i fötterna satte stopp. Hon jobbade sju dagar i veckan mellan april och oktober och var arbetslös varje vinter. Nu jobbar hon inte längre i turismsektorn, vilket gör att hon har lediga söndagar, två lediga halvdagar i veckan och jobb året runt. Hennes månadslön är 700 euro i månaden och här får hon ingen dricks.

”Sedan krisen bröt ut har det bara gått sämre för mig. Nu slipper jag restaurangbranschen, men jag lever helt ur hand i mun. Just nu har jag två euro i plånboken och det är två veckor tills jag får lön. Som tur är har jag fyllt skåpen med mat, annars hade jag svultit”, berättar hon. Samma sak är det med hennes föräldrar, som bor kvar i Aten. Tidigare har hon kunnat få hjälp av dem, nu är det betydligt svårare.

Valarbetare för Syriza, Foto: John Göransson.

”Pappa har fått sin pension i stort sett halverad och mamma har fem år kvar till pensionen. Som tur äger de huset de bor i, annars hade det varit katastrof”. Hon kommer också att rösta på Syriza – om hon orkar ta sig till vallokalen på sin enda lediga dag. Hon har en intressant definition av tur.

Butiksägaren

Han och hans fru driver en souvenirbutik i bästa läge. Han är dessutom licensierad tillverkare av den lokala spritdrycken Tsikoudia och säljer några kubikmeter varje år. Han röstade ja till krisuppgörelsen 2015 och nu tänker han rösta på Nea Demokratia.

”De här unga vänstermänniskorna vill bara leva på sina föräldrar eller på staten. De har helt enkelt inte lust att arbeta och de tycker att någon annan ska försörja dem. De vill inte ha hit turister heller. Tsipras har låtit dem hållas i fyra år, jag hoppas att det är slut med det nu”, säger han. Hans engelska är bara aningen bättre än min grekiska, så jag struntar i att fråga hur hans arbetslinje fungerar när hälften av alla unga saknar arbete.

Tavernaägaren

Hon äger och driver den lilla tavernan runt hörnet. Hon är ”gammelkommunist” och röstar på stalinistiska KKE. Hon försöker ibland förklara för oss hur saker och ting hänger ihop. Hon ritar streck och pilar på bordduken, vi fattar ingenting. Jag säger att många av Greklands problem beror på att så många skattefuskar. Hon håller med.

”Jag betalar alltid alla skatter, jag försöker att inte undanhålla staten en cent. Men familjen går först, sedan kommer staten, så måste det vara. En tysk gäst berättade för mig att i Tyskland betalar man skatten först, även om det går ut över familjen. Det är ju inte klokt!” säger hon.

När jag berättar att det nog är likadant i Sverige tittar hon medlidsamt på mig. ”Obegripligt! Familjen måste gå först och jag räknar mina anställda till familjen!” Jag kan inte låta bli att fundera på hur många euro det blir kvar till skatteverket. Men jag frågar inte, jag vill inte riskera vår vänskap.

KKE har kvar hammaren och skäran i partisymbolen. Foto: John Göransson.

De flesta andra jag pratar med är överens om en sak: Inget kommer att förändras, oavsett vem som sitter i regeringen. Grekland och grekerna kommer att fortsätta leva ur hand i mun. Ingen litar på politiker och det kan jag förstå. Alltsedan demokratin infördes på allvar i Grekland efter inbördeskriget, med avbrott för sju års militärdiktatur, har det varit de bästa lögnarna som har vunnit valet. Med krisen blottlades lögnerna om den goda ekonomin, den goda konkurrenskraften, den höga utbildningsnivån, det starka försvaret och tusen andra ting.

Kvar blev ett hoprasat korthus av skulder, fuskbyggen, korruption, svikna löften och arbetslöshet. Då grep Syriza makten med löftet att de kunde få mardrömmen att försvinna. I dag vet grekerna bättre. Den sparkade finansministern Yanis Varoufakis vidhåller visserligen att det går att slippa ifrån skuldberget och han har bildat ett eget parti som lovar ungefär samma saker som Syriza gjorde 2015. Det är inte många som tar honom på allvar. Han lyckades inte ta sig över spärren i EU-valet och även om han skulle göra det i dag så kommer han inte att få något inflytande. För fyra år sedan slutade långivarna prata med honom, i dag är det ingen i det grekiska politikiska livet som vill prata med honom. Man vill inte förknippas med den man som satsade hela Grekland på ett kort och förlorade.

Om några timmar vet vi.

2 reaktioner till “Så här röstar grekerna i dag

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: