fbpx

Grekiska alternativ till själlösa lyxhotell

I går skrev jag om Thomas Cooks nya ”lyxhotell” i Chanias utkant, som förstör den närliggande stranden med sinn bullrande generator. Att bo där kostar över 4 000 kronor per natt, enligt Booking.com. Visst ser det fint ut på bilderna, men är det värt pengarna?

För mig är svaret tveklöst nej. Det har hänt att jag har betalat liknande summor för hotellrum, men då har det handlat om lyxhotell i storstäder. På Kreta är det larvigt att betala så mycket. För drygt halva priset kan man bo på Ambassador’s, ett av Chanias bästa hotell, mitt i den venetianska hamnen. Eller så kan man bo en vecka i lägenhet på familjeägda Naïs, ett nyöppnat hotell precis vid stranden i Koum Kapi.

Låt mig säga det direkt: Jag får inte betalt av någon för att skriva något på den här bloggen. Så var det sagt.

Naïs öppnade för bara ett par veckor sedan av Michailis och Maria, barnen till Vasillis, en god vän vars numera stängda taverna i gamla stan länge var vårt andra vardagsrum. Barnen har tagit över byggnaden, som länge har varit i familjens ägo, rustat upp den och förvandlat den till ett fantastiskt lägenhetshotell. Det är redan i princip slutsålt.

Booking.com
Maria släpper in oss- Foto: John Göransson.

Vi hälsar på Michailis och Maria i den smakfullt inredda barserveringen och frågar om vi får ta en titt på ett av rummen. Vi trycker in oss i hissen och Maria visar oss sin favoritlägenhet. Vi förstår det, vi tror knappt våra ögon.

Vardagsrummet. Foto: John Göransson

Här finns allt man kan önska sig. Två rum, vart och ett med en stor dubbelsäng. Ett fullt utrustat pentry med matplats, ett modernt badrum med tvättmaskin. Givetvis finns wifi och luftkonditionering.

Det andra sovrummet. Foto: John Göransson.

Jag ringer omedelbart min gamla mamma och berättar att jag har hittat ett hotell åt henne till nästa besök. Hotellrum med hiss finns inte så många i gamla stan och den fantastiska havsutsikten från den stora balkongen saknar motstycke. Dessutom är allt ytterst smakfullt inrett.

Detta familjeägda hotell visar vägen för vad Grekland behöver för att utveckla sitt erbjudande till turister. Bekvämlighet, estetik och bra läge, samtidigt som det är omisskännligt grekiskt. Casa Cook kunde ha legat var som helst i världen, Naïs är självklart grekiskt, komplett med meze-restaurang. Att hotellet ägs och drivs av en kretensisk familj är förstås en stor fördel. De tips man får här kommer från människor som är födda och uppvuxna i Chania.

Ena halvan av terassen. Foto: John Göransson.

Det finns fler exempel. Hanim Lounge and Studios är ett annat, det drivs av en familj med rötter i Chania som har ägt hotellet i generationer. Jag har skrivit om det här.

Detta är vad Grekland all Exclusive handlar om. Att hitta det grekiska, som lever i harmoni med omgivningen. När ägarna till Naïs och Hanim har renoverat sina hotell har de gjort Chania vackrare, inte fulare. Att det kostar en bråkdel att bo där gör inte saken sämre. Tyvärr är det väldigt svårt att få rum, vilket bevisar att detta är vad många av dagens greklandsresenärer vill ha.

Andra halvan av terassen, med utsikt mot stranden i Koum Kapi. Foto: John Göransson.

2 reaktioner till “Grekiska alternativ till själlösa lyxhotell

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: