fbpx

På Greklands bästa hotell har vi bara ätit frukost

Loading...
Loading...

Jag vet att detta är Greklands bästa hotell, trots att jag aldrig har bott här. Jag har faktiskt aldrig ens varit inne i något av rummen, eftersom det alltid är fullbelagt.
Vi kom just hem efter att ha blivit bjudna på frukost av Sokrates, som är en i den förtjusande trion på Hanim Lounge & Studios i Chania. Hans partner Rena har kvällspasset, så hon var hemma med deras fyraårige son. Den tredje är Renas syster, som jag har glömt namnet på.

I den svala lobbyn strilade stillsam afrikansk musik. Vi fick in vatten med citron och basilika, färskpressad juice och cappuccino. Sen började måltiden. Det var som att äta på en gourmetrestaurang med minst en stjärna i Guide Michelin. Varje rätt var vackert upplagd och presenterades av Sokrates. Varje råvara beskrevs. Var kom den från? Hur var den framställd och tillredd? Olivolja från familjens gård, Fikon från Selino, Tre sorters marmelad, smör av get- och fårmjölk, timjanshonung och två sorters bröd. Det var första rätten.

Sedan kom det kallskurna. Utsökt mizithra, Lufttorkad fläskfilé från Tinos, Bruschetta från Anopolis… Därefter varmrätten. Scrambled eggs från frigående höns, buffelsalami från norra Grekland… Det hela kröntes av en läcker dessert på kardaifi, fikon och annat smaskens. En fyrarätters gourmetfrukost!

Det enda sättet att få avnjuta den här frukosten är annars att bo på hotellet. Vi känner Rena och Sokrates och hade privilegiet att få sitta ner och låta Sokrates skapa magi. Han har arbetat med mat i nära 30 år, på Santorini och i Aten. Nu skapar han något unikt. Jag har bott på hundratals hotell över hela världen, från lusaskar till yttersta lyx. Inget toppar detta! Faktum är att detta var sommarens bästa måltid!

Det finns andra bevis på att detta är Greklands bästa hotell. De många tackkorten och presenterna från lyckliga gäster. De översvallande recensionerna. Det faktum att hotellet alltid är fullbelagt och att 35 procent av gästerna har bott här förut. Rena och hennes syster tog över hotellet för fem år sedan. De ärvde byggnaden från sin far, men den var uthyrd i flera år, eftersom Rena och Sokrates inte bodde på ön. Sen bestämde de sig för att ta över och skapa något eget. Oj vad bra det gick!

”Jag känner mig faktiskt lite vördnadsfull.” säger jag till hustrun när vi går tillbaka hem genom gränderna. ”Jag känner mig nästan gråtfärdig!” svarar hon.

Några dagar tidigare hade vi hälsat på Rena och tagit en kaffe på Hanims takterrass. Eftersom hotellet är inrymt i en av de högsta byggnaderna i Gamla Stan är utsikten från terrassen storslagen i fyra riktningar. Den är förstås smakfullt inredd, skuggad och inbjuder till långa sittningar.

Vi vill bo på det här hotellet. Men vi har ett hus fem minuters promenad härifrån, så det vore direkt vansinne. Frågan är om det inte vore värt pengarna att betala för en natt, bara för frukosten.

Innan vi går berättar Sokrates att han aldrig serverar samma frukost två dagar i rad. ”Inte ens om man stannar i mer än en vecka ska man riskera att behöva äta samma sak. Jag lägger mycket tid på att tänka ut nya rätter på säsongens råvaror” säger han.

Slitet, kombinerat med hur gästerna behandlas, har gett resultat.

”De som bor här är inte gäster längre utan vänner. Vi längtar efter att de ska komma och vi har hälsat på några av dem på vintern” säger Sokrates. Undra på det!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: