fbpx

Så hittar du bra hotell i Grekland

Loading...
Loading...

Fem gånger fler hotell än i Sverige

Det finns omkring 10.000 hotell i Grekland. I Sverige finns det omkring 2.000. Hotell i Grekland är nästan alltid prisvärda, jämfört med de flesta andra länder jag har besökt. Detta gäller inte hotell som kostar mer än 1.500 kronor per natt. Då börjar man betala för onödigheter, som infinitypooler, swim up bars och spaanlägginngar.

Numera har de flesta rummen luftkonditionering och privat badrum, så var det inte för 20 år sedan. På 90-talet kunde man bo på hotell för en femtiolapp per natt, nu kostar de billigaste rummen runt 30 Euro.

Kravlista för bra hotellupplevelse

Efter många år på enkla hotell och rum började vi runt 2008 flytta upp ambitionsnivån från bottenligan till det som brukar kallas mellanklasshotell. Vi hade skämt bort oss med att hyra fullt utrustade hus på Nisyros på somrarna och det hade blivit viktigt att kunna ha lite hemliv även i Grekland. Så vi satte upp en kravlista.

Vardagsrummet på Hotell Antique i Ioannina. Jag blev uppgraderad till en liten svit utan extra kostnad. Foto: John Göransson.

Rent och snyggt förstås, det är ett måste. Nästan lika viktigt är läget, vi vill inte öda tid, pengar och energi på trista resor till och från hotellet. Ett bra badrum är också nödvändigt, med stigande ålder. Ett kylskåp måste också finnas och det är alltid trevligt med annan utsikt än en bakgård eller brandmur. Rökfritt väljer vi numera men även om det står att rummen är rökfria kan man mycket väl hamna på ett rum som är helt inpyrt.

Luftkonditionering är numera ett måste och på vintern är det viktigt att rummet har bra uppvärmning. Gud vad jag har frusit på grekiska hotell på vintern! I julas tog vi med oss en värmefläkt till hotellet i bergen, den kom till användning.

Rummen på Toti Boutique Rooms i Kalambaka var fantastiskt smaklösa, resten var helt OK. Foto: John Göransson.

Resten är mindre viktigt, en del “lyx” är direkt avskräckande, eftersom den lockar publik vi gärna slipper när vi är i Grekland.

Vår kravlista kostar förstås pengar, men om man betraktar hotellet som en del av upplevelsen snarare än bara som ett nattkvarter så är det värt de pengarna. Vi räknar med mellan 50 och 100 Euro per natt, beroende på ort, för rum som klarar kraven. Vi är beredda att lägga på några tior för att få det där lilla extra. Det finns också byar där det inte finns något hotell som kostar 50 euro, det är helt OK.

Bland kungar och presidenter

När jag förr besökte Aten brukade jag bo hos vänner, utom en gång, när plånboken tillät oss attuppfyla en dröm och tillbringa ett par nätter på legendariska Grande Bretagne vid Syntagmatorget. Där har i stort sett alla världens ledare bott när de har besökt Aten. Några exempel: Winston Churchill, Rommel, Yassir Arafat, Liz Taylor, Sting, och Ronald Reagan. Som Grand Hotel i Stockholm, ungefär. På den tiden, runt millennieskiftet, kostade ett dubbelrum runt 2 000 kronor per natt, mer har jag aldrig, vare sig förr eller senare, betalat för ett hotellrum i Grekland. I dag ingår hotellet i Marriottkedjan och nu kostar det omkring 6 500 kronor att bo dären natt, om man inte väljer en svit för 35 000 kronor. Jag avstår.

The Frogs är den nya favoriten

Det senaste besöket i Aten bodde jag på The Frogs Guesthouse i Monastiraki. Helt fantastiskt, rekommenderas varmt! Fina rum med bra sängar, trevlig bar med personal som vi blev vänner med efter fem minuter, god frukost, goda drinkar… Jag kommer hädanefter aldrig att bo någon annanstans i Aten (om jag har råd).

The Frogs. Ny favorit i Aten. Min balkong ovanför ”Food”. Foto: John Göransson.

Ett par gånger har jag valt enkla hotell som har takbar med utsikt över Akropolis. Ett av dem, Best Western Candia hade till och med en liten pool på taket. I övrigt var hotellet ganska ocharmigt med trist läge, men att simma med utsikt över Akropolis var en upplevelse jag inte vill vara utan.

The modernist i Thessaloniki

I Thessaloniki föredrar jag The Modernist alldeles runt hörnet från Aristotelestorget. Otroligt smakfull inredning, bra och personlig service, utsökt frukost och nära till allt.

Jag kan också rekommendera Park Hotel, som kostar lite mindre men har bra läge och service. Ett annat ställe med bra komfort och läge är Suitcase. Det är ett så kallat spökhotell, som saknar reception. Rummen och sviterna har kylskåp och pentry, så det går att laga egen mat, om man inte har för stora ambitioner, eftersom det är rätt klent utrustat. Om man vill ha action utanför finns Colours Ladadika Central. Tack och lov är rummen ljudisolerade, det är minst sagt livligt på gatan utanför om nätterna.

Nyårsdag på Suitcase i Thessaloniki. Foto: John Göransson.

Antique i Ioannina, det perfekta hotellet

I Ioannina bodde jag på nyöppnade Hotel Antique i gamla stan. Det hotellet har allt! Jag hade till och med en egen uteplats på gården. Det är en av mina i särklass bästa hotellupplevelser, helt enkelt det perfekta hotellet att bo på i Grekland.

Gården på Hotel Antique i Ioannina. Tyvärr var det lite regnigt i april. Foto: John Göransson.

I Volos hamnade jag på Aegli nere i hamnen. Det var ett misstag. Rent och bekvämt men så otroligt trist att jag nästan blev deprimerad bara att komma in i receptionen, där servicen var så ogrekiskt opersonlig att jag hade föredragit att slippa den. Jag hade tänkt sitta på hotellet och skriva en dag, men flyttade till ett café för att inte dö av tristess.

I Chania bor vi inte på hotell längre, eftersom vi har ett hus där. Men det finns många bra hotell, jag har skrivit om ett här och ett annat här. När vi reser runt i resten av Grekland letar vi upp något på hotels.com.

Raina på taket till sitt fantastiska hotell, Hanim i Chania. Foto: John Göransson.

Tack och lov för internet

Det är det som är så bra med internet. Nu vet vi exakt var vi hamnar och det finns alltid bilder att titta på, samt omdömen från andra gäster. Ändå, som i Volos, går det att begå misstag. Uttryck som “personal” “second home” och “wonderful people” är värda att leta efter i recensionerna. “Polite”, och “Immaculate” är däremot varningssignaler, vet vi nu.

Vem vill bo på ett hotell i Grekland där personalen är artig? Greker är inte artiga. De är rättframma, nyfikna, vänliga och roliga. “Helpful” är också en varningssignal. Vi bad portieren på Aegli att ordna en taxi åt oss, eftersom vi inte hade lyckats få veta var och när bussen till Peliontåget gick (mer om det i en annan artikel). “Hjälpsam” betyder att man säger “absolut sir” och beställer en taxi. Ett mer normalt grekiskt beteende hade varit att fråga “Varför tar du inte bussen? Den går alldeles runt hörnet och kostar bara två Euro. Vänta så ska jag kolla när den går”.

Receptionen på Aegli i Volos. Rent och snyggt. Men gud så tråkigt! Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: