Thomas Cook och nykolonialismen i Grekland

Uppdaterad 11 juli.

Man kan resa till Grekland och uppleva landet. Eller så kan man resa dit och inte uppleva landet, genom att bo på en all inclusive resort. Vad jag inte visste var att man också kan resa till Grekland och delta i en pågående terrorhandling. Casa Cook Resort i Aptera utanför Chania erbjuder denna möjlighet.

“Designed with the postmodern family in mind” Så beskriver Casa Cook sitt nyöppnade hotell som ligger vid Apterastranden i utkanten av Chania. Jag skulle vilja säga att Casa Cook snarare är et hotell för den nykolonialistiska familjen, som helt struntar i konsekvenserna av sitt semestrande. Som vill slippa bry sig om var de befinner sig. Som anser att lokalbefolkningen enbart finns till för att de dem service och valuta för sina pengar.

Vi tog en cykeltur längs havet, i badkläder. Vi gör ofta så strax före solnedgången. Ett dopp och en drink på en strandbar innan vi cyklar hem och lagar middag. Denna gång tog vi oss till Apterastranden, som ligger i utkanten av Chania. Ingen märkvärdig strand, men den gamle mannen som driver den lilla slitna baren är trevlig och hans priser är rimliga. Hit kommer många barnfamiljer från Chania. Eller kom, ska vi kanske säga.

Skyltarna sitter med tio meters mellanrum. Uniformerade vakter patrullerar området. Foto: John Göransson.

När vi kommer dit ser vi att det har dykt upp ett nytt stort hotellkomplex strax ovanför den lilla strandbaren. Med några meters mellanrum sitter skyltar med texten ”No Trespassing”, som om hotellet låg i Sinaiöknen eller Mexiko. Uniformerade vakter patrullerar området.

Strandbaren är tom och vi förstår snart varför. På hotellets ena gavel, cirka 50 meter bort, står en container med två skorstenar och den innehåller en dieselgeneator. Generatorn bullrar som en stridsvagn! Hela viken nedanför är dränkt i detta ihållande dieselmotorljud. Stresspåslaget efter att ha vistats på stranden ett par timmar är stort. Vi är ledsna, arga och stridslystna när vi betalar mannen med det sorgsna leendet. Vi lovar att komma tillbaka, hans bar måste överleva terrorn från Casa Cook.

Uppdatering 11 juli: En vecka senare kommer vi tillbaka till stranden. Generatorn bullrar vidare. Ingen har svarat på mitt mail, som jag skickade dagen efter vårt förra besök. På väg därifrån möter vi en god vän. Det visar sig att han jobbar på hotellet. Han berättar att generatorn ska vara borta 20 juli.

En man och hans tomma strandbar. Foto: John Göransson

Innan vi går traskar jag upp med min mobil för att filma containern med generatorn och mäta bullret med min app. En av vakterna tittar nervöst på mig, men ingriper inte. Jag är utanför staketet och det kan inte vara förbjudet att filma ett hotell. Vakten ropar på sin kollega, som kommer gående mot mig på utsidan av staketet. Jag går lugnt tillbaka till strandbaren och sätter mig. De båda vakterna har ett långt samtal och blänger misstänksamt på mig. Här finns videon:

https://photos.app.goo.gl/K1mMogS1zkW6Xizv6

Mätning av bullernivån utanför staketet.

På vägen därifrån passerar vi hotellets bar. Där sitter gäster som enligt hotels.com har betalat runt 4 000 kronor per natt, så långt som möjligt från generatorn. Även om bullret inte hörs lika mycket som på stranden eller strandcaféet så kan de definitivt höra det.

Jag klandrar inte gästerna, de hade ingen aning om att de skulle hamna på ett hotell som terroriserar omgivningen och tar brödet ur munnen på lokala näringsidkare. Brittiska Thomas Cook, som bland annat äger Ving, kanske inte heller vet. Kanske är det hotellets ledning på plats som har fattat beslutet att öppna ett hotell som uppenbarligen inte är uppkopplat till elnätet. Thomas Cook kommer att få veta, jag lovar!

Jag och hustrun var överens när vi cyklade hem. Normalt lägger vi oss inte i vad som händer i vår andra hemstad Chania. Det finns för många utlänningar här som tycker saker utan att känna till bakgrunden, vi vill inte ingå i den gruppen. Men detta är annorlunda. Detta är terrorism!

Om du läser detta, kontakta gärna Ving i Sverige och fråga hur deras moderbolag kan tillåta detta. Eller så kan du skicka ett mail till Thomas Cook. Det tänker jag göra.

Den terrordrabbade idyllen. Foto: John Göransson.

3 kommentarer på “Thomas Cook och nykolonialismen i Grekland”

  1. Pingback: När de bofasta flyttar ut blir det klacketiklack i gränden - Grekland All Exclusive

  2. Hemskt, men inte det första hotellet. På Rhodos har det skett under många år och förstört både genuiniteten och ekonomin. Rhodos och även övriga Grekland är ett familjeföretag i första hand. Som de gör nu så får inte gemene man en chans att försörja sig och turisten får aldrig se det fina i Grekland. Sorligt.

  3. Pingback: Grekiska alternativ till själlösa lyxhotell - Grekland All Exclusive

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.