fbpx

Välkommen till Grekland, Petter Stordalen!

Loading...

Nyss fick vi veta att Petter Stordalen blir huvudägare i Ving, Tjäreborg och Spies. Det låter bra. Han vet hur man driver hotell. Han är dessutom miljöaktivist. Åtminstone säger han det. Jag tänkte ge honom några goda råd som handlar om hur han kan göra sin verksamhet i Grekland mer miljövänlig. Här är mitt öppna brev:

Välkommen till Grekland, Petter Stordalen. Jag vet att du driver en massa hotell i de nordiska länderna och du verkar vara ganska bra på det. Jag vet också att du kallar dig miljöaktivist, det är också bra. Dina hotell verkar satsa hårt på att bli så miljövänliga som möjligt.

Jag hoppas att du tar med dig det här engagemanget till Grekland, där massturismen utgör ett allvarligt hot, inte bara mot jordens klimat utan mot den lokala miljön. Dessutom svarar fossila bränseln för två tredjedelar av energikonsumtionen i Grekland. Det är mest av alla EU-länder. I Sverige är det en fjärdedel och det är minst av alla EU-länder. Det är väl lite konstigt med tanke på hur mycket sol det finns i Grekland? Som affärsman förstår du att det vore betydligt mer lösamt både för dig och för klimatet att investera i förnybar energi här än i Norden, eller hur?

Welcome to Touristland, Petter Stordalen! Gatukonst i Chania. Foto John Göransson.

Det kan vara skönt att kunna börja med en ”clean slate”. Du behöver inte ärva allt dumt som charterindustrin har ägnat sig åt innan du kom hit. Du kan visa dina gäster, din personal och lokalsamhället samma respekt som de får i Norden. Du är mycket populär i Norden, jag hoppas du blir det i Grekland också. När jag lade ut nyheten på Grekland All Exclusives Facebookgrupp ”Bo i Grekland” kom det glada tillrop från flera av de nära 900 medlemmarna.

Vi måste flyga till Grekland

Du kommer nu att äga ett flygbolag. Att försöka ta sig till Grekland på annat sätt än med flyg är i princip omöjligt. Det jag jag faktiskt tagit reda på. Så jag kan bara hoppas att du medverkar till och driver på utvecklingen mot mer hållbart flygande. För oss Greklandsälskare är den största skräcken att inte kunna åka till Grekland, det vore som att bli skild från sin familj.

Det är annat med hotellverksamheten. Här finns det mycket som går att göra. I ditt sommarprat i P1 sade du att ”There is no business on a dead planet”. Det gäller även lokalt. Jag skulle vilja säga att ”There is no business on dead beaches and seas, nor in dead cities and villages.” Jag vet inte riktigt varför jag pratar engelska här. Men du gjorde det i P1, så jag tänkte att jag skulle svara på samma språk.

Jag läser på Sunwings hemsida att Vings hotellkedja Sunwing klimatkompenserar sin verksamhet. Men du vet lika väl som jag att det inte går att klimatkompensera den lokala miljöpåverkan. Brist på vatten, igenkorkade vägar, överbefolkade stränder och allmän förfulning går inte att klimatkompensera. Den negativa påverkan dina all inclusivehotell har på det lokala näringslivet går inte heller att klimatkompensera. Det är däremot väldigt enkelt att sluta med all inclusive. Dessutom bor de flesta av dina gäster i Grekland på hotell du inte alls äger.

Bra miljöval i Ioannina. Foto: John Göransson.

Tio konkreta råd för hotellverksamheten

 1. Säg upp alla hotellavtal och skriv bara nya med dem som uppfyller samma miljö- och arbetsmiljökrav som dina hotell i Nordic Choice.
 2. Sluta sälja all inclusive. Bara sluta!
 3. Säg upp avtalet med Avis och teckna ett nytt med ett företag som bara ger rabatt vid endagsuthyrning. Ta sedan bort hotellens gästparkeringar, de behövs ju inte längre.
 4. Sätt upp busstidtabeller på alla hotell och skyltar som visar var bussen går. Låt information om lokaltrafiken ingå i grundinformationen och utbilda all personal om den. Sälj bussbiljetter i hotellreceptionerna.
 5. Satsa mer på småskalig stadsturism och avsluta samarbetet med de värsta betongkolosserna ute i förorterna.
 6. Avsluta alla samarbeten med hotell som har byggnader utan bygglov och ta fram en kravlista för hotellens estetiska värden.
 7. Informera personal och gäster om hur de kan ta bättre ansvar för miljön på semestern. Hjälp dem att källsortera samt spara vatten och el. Dra igång en tävling: Vilket hotell kan förbruka minst el och vatten per gästnatt?
 8. Ta bort alla tramsiga stickers din personal har låtit bar- och restaurangägare sätta upp i dörren. Förbjud dem att dela ut nya. Ta fram en ny sticker: ”Vings miljöval”, som tilldelas dem som uppfyller samma miljökrav som Nordic Chioce-hotellen. Låt personalen tala om för gästerna att de kan strunta i alla andra stickers. Förbjud medarbetarna att rekommendera sådant som inte uppfyller miljökraven. Detta ska även gälla arbetsmiljön.
 9. Sluta med alla utflykter till miljökatastrofområden som Balos och Elafonissi. Informera gästerna om varför ni inte erbjuder utflykter dit.
 10. Investera i förnybar energi i Grekland.
Flyktingfartyg? Nej, en utflyktsbåt på väg till Balos. Foto: John Göransson.

Kravlista till dina samarbetspaertners

Om du vill veta vad du ska sätta upp på hotellens kravlista får du gärna kontakta mig. Men här är några idéer, utöver det vanliga om energiförbrukning, vattenförbrukning och källsortering:

 1. Stryk alla hotell som inte ligger på gångavstånd från en busshållplats med en användbar tidtabell
 2. Hotellen får inte erbjuda gästerna vattensporter som inkluderar motorbåtar eller förmedla uthyrning av fyrhjulingar
 3. Hotellen får inte förmedla biluthyrning annat än över dagen
 4. All användning av plast måste minimeras (Det kravet kommer i princip att omöjliggöra all inclusive)
 5. Hotellen får inte använda dieselgeneratorer, utom vid stora strömavbrott
 6. Alla råvaror ska i första hand vara lokala
 7. Hotell som ligger vid stranden får inte blockera promenadvägen för dem som inte bor på hotellet och de ska ansvara för att stranden alltid är välstädad
 8. All personal ska ha lagenlig lön, försäkringar och arbetsvillkor
 9. All könsdiskriminering, alla sexuella trakasserier och all kränkande behandling måste vara förbjudet för såväl personal som gäster
 10. Alla svartbyggen och annat som förfular området måste bort
Casa Cook, Aptera Beach. Lite nykolonialism på Kreta. Foto: John Göransson.

Det är väl inte så svårt att fixa, Petter Stordalen? De flesta av de här kraven är självklarheter i Sverige.

Med vänlig hälsning

John Göransson, utgivare av nyhetsbrevet Grekland All Exclusive.

3 thoughts on “Välkommen till Grekland, Petter Stordalen!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: