fbpx

Stängningsdags i Grekland

Loading...

Det här är en av många artiklar som handlar om Grekland på vintern. Alla artiklar finns här.

När jag skriver detta är de måndag 28 oktober 2019. Norwegians sista direktflyg från Chania till Sverige lyfte i går, snart ligger alla Greklands turistorter i ide för vintern. Snart går det bara ett par direktflyg i veckan, till Aten och Thessaloniki. Nu stänger den grekisa turistindustrin för säsongen, för att öppna igen om fem månader. Jag var med på det sista planet hem från Chania, du kan läsa om min resa här.

Skillnaden är dramatisk. Det är en helt annan stad vi pratar om. Så här ser siffrorna ut, räknat i antal ankommande utländska resenärer till Chanias flygplats: augusti: 203 092, september: 186 459, oktober: 87 094, november: 2 208, december: 2 530. Siffrorna kommer från statliga SETE och är från är från 2018.

Källa: SETE. (Här kan du hitta översättningar av namnen på månaderna)

Tittar vi på hela turistgrekland blir effekten ännu mer dramatisk. Jag roade mig med att utifrån SETE:s statistik ta fram antalet ankommande utländska resenärer till alla greklands internationella flygplatser, utom Aten och Thessaloniki. Då ser det ut så här: augusti: 2,6 miljoner, september: 2,1 miljon, oktober: 900 000, november: 25 000, december: 9 000. Som exempel kan nämnas att det anlände fyra utländska turister till Rhodos i december 2018 (i juli kom det nästan en halv miljon) och tre till Kefalonia i november samma år (74 000 i juli).

Nea Chorastranden 21 oktober 2019. Foto: John Göransson.

Jag var med på det sista planet hem från Chania, efter en vecka i vårt hus där nere. Jag passade på att ställa tre frågor till alla jag känner som arbetar med turism (nästan alla): 1. ”Vad ska du göra i vinter?” 2. ”När stänger ni?” och 3. ”Hur var säsongen?”

Nea Chorastranden 7 juli 2019. Foto: John Göransson.

Många turistarbetare har inget garanterat arbete nästa säsong, det är ”silly season” och såväl arbetsgivare som anställda kan passa på att byta upp sig. Eller så slår familjeplikten till när någon i släkten måste beredas en anställning. Många har ställts inför faktum att någon brorson eller guddotter plötsligt har tagit deras plats. Men restaurangägare kan också ställas inför faktum att en kock och en servitör i hemlighet har planerat att öppna eget nästa säsong och locka med sig så många gäster som möjligt. Eller så blir deras bästa kock lockad till en konkurrent, med löften om högre lön och/eller bättre arbetsvillkor.

Nästan alla som abetar i turistindustrin jobbar minst sex dagar i veckan, ofta minst tio timmar om dagen. I praktiken arbetar de alltså tio och en halv månad under de sju månaden säsongen varar. Det är ett helt svenskt arbetsår, så de har förtjänat sin ledighet.

1. Vad ska du göra i vinter?

Alla svarade samma sak: ”Först ska jag sova!” Sömnperiodens längd varierade mellan tre dagar och en månad. Vad de skulle göra när de vaknar var däremot mer blandat.

På vintern lever grekerna i turistindustrin på fyra saker: a-kassa, besparingar, jorbruk och extrajobb. En servitris på en turistrestaurang kan räkna med att få ut drygt 300 euro i månaden i a-kassa under de fem månader hon är arbetslös, om arbetsgivaren har betalat försäkringspremien. Många väljer att avstå från hela eller delar av premien för att få mer i lönekuvertet.

De flesta av de tusentals ungdomar från charterresenärernas hemländer som säsongsjobbar i turistindustrin lämnar landet och många av dem kommer inte tillbaka. Jag känner ingen av dem.

Många försöker dryga ut kassan med jobb på vintern. En del sticker utomlands och jobbar, andra jobbar svart på de ställen som håller öppet. Många ställen i Chania håller öppet några dagar i veckan på vintern, trots att de officiellt har stängt. En anställd kan då dryga ut a-kassan med att jobba svart. På Kreta har många en släktgård och nu är det skördetid för druvor och oliver. Vintern är också högsäsong i de tusentals växthus som finns längs kusterna i söder och väster.

Men alla drömmer om att ha råd att ta ledigt och eftersom turismen har gått bra i ett par år så är det många som faktiskt kan unna sig det. Min vän Miltos på restaurang Colombo berättar: ”Efter nio år i Chania har jag för första gången råd att ta ledigt. Jag stänger nästa vecka och öppnar om fem månader. Först ska jag och min flickvän till Amsterdam i några dagar, sedan får vi se.”

Miltos och hans pappa Mihailis hänger upp skylten till Colombo 27 december 2014. Foto: John Göransson.

2. När stänger ni?

De stora anläggningarna stänger när de har städat efter de sista chartergästerna. De anställda har lön oktober ut, sedan är de permitterade eller arbetslösa.

För de mindre finns sällan en färdig plan för när man stänger. De flesta väntar och ser lite, men när oktober går över i november kommer turistorterna att ha bommat igen, liksom de flesta av ställena i den turistifierade delen av Chania. På andra öar är det redan stängt, medan några kan ha öppet i ytterligare någon vecka.

Busstur genom Chanias turistförorter 12 juli 2018. Foto: John Göransson.

För restauranger med ambitioner, som också siktar in sig på lokalbefolkningen, är detta ett dilemma. Att ha öppet på vintern är ofta en ren förlustaffär, att stänga på vintern skapar risken att stämplas som turistrestaurang och därmed bli det, eftersom lokalbefolkningen inte vill äta på turistrestauranger.

Det var därför Colombo höll öppet de fem första vintrarna. Det lyckades, det är en av de restauranger som lockar flest ”chaniotis”. Nikos och Kleopatra, som just har öppnat restaurang The 5 vid Nea Chorastranden, bestämde sig i sista minuten för att hålla öppet i vinter. ”Vi stänger två dagar i veckan, så att vi får vila lite. Men det känns viktigt att visa folket som bor här att vi finns till för dem också”, säger Kleopatra.

Den här utsikten från The 5 får vi njuta av nästa gång. Foto: John Göransson.

Vi firar alltid jul i Chania, så vi uppskattar att det finns bra ställen som har öppet. Därför gör vi som alla andra chaniotis, vi väljer i första hand året runt-öppna ställen även på sommaren.

3. Hur var säsongen?

Jag fick samma svar som jag alltid får. De som fortfarande inte har förstått att det inte är samma turister som kommer nu som på 80-talet (eller att de i så fall är 30 år äldre än de var då) svarade ungefär så här: ”Det var en riktigt dålig sommar, det säger alla jag har pratat med”. Någa kompletterar med ”Det är lika många turister som vanligt i stan, men de handlar inget”. Jag har inte hjärta att tala om för dem att de nog handlar, men att de gör det någon annanstans.

De som har ett bra erbjudande för dagens turister svarade ungefär så här: ”Det var en bra sommar. Det blir bara bättre och bättre”. Om du vill läsa mer om orsakerna till detta föreslår jag att du klickar här och skrollar ner till rubriken ”Millennials” i artikeln.

Ingen pratade om konkursen i Thomas Cook. Chaniaområdet lockar mest skandinaver och dotterbolager Thomas Cook Nordics är än så länge inte påverkat av konkursen. Dessutom är de flesta av dem jag känner i turistindustrin inte inriktade på att locka den typ av turister som bor på charteranläggningarna i förorterna. Förr dem som som är det blev det nog en dålig säsong. De ingår förmodligen i den kategori som svarade ”Det var en riktigt dålig sommar, det säger alla jag har pratat med”.

One thought on “Stängningsdags i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: