fbpx

Överlevnadsguide till den grekiska påsken

Loading...
Loading...

Vi har bara firat påsk i Grekland två gånger. Eller firat och firat, vi har varit i Grekland två gånger när grekerna firar påsk. Det grekiska påskfirandet är en familjeangelägenhet och att hamna mitt i den kan vara som att komma till Sverige på julafton. Allt är stängt utom hotellen. Det kan bli rätt tråkigt.


Visst, du kan bege sig till kyrkan framemot midnatt på påskaftonen och trängas med lokalbefolkningen, som är där för att än en gång beskåda underverket när Jesus återuppstår. Du kan köpa ett ljus och få med dig den heliga elden, som varje år ”uppstår” i Uppståndelsekyrkan i Jerusalem och flygs vidare till alla hörn av den ortodoxa världen. Men det är en helt annan sak att vara åskådare än att delta och vi kommer aldrig att bli vare sig greker, ortodoxa eller religiösa.

Påskafton 2014
Kyrkan är förberedd inför påskaftonens gudstjänst. Foto: John Göransson

I Grekland har påsken en delvis annan betydelse än den har för oss. Medan lutheraner och katoliker fokuserar på korsfästelsen och hur Gud lät sin son dö för våra synder, fokuserar de ortodoxa på återuppståndelsen. ”Χριστος Ανεστη!” ”Christo Anesti” – Kristus har rest sig från de döda. Han har gett oss livet tillbaka!

När den kristna kyrkan år 395 splittrades i Västrom (Rom) och Östrom (Konstantinopel, i dag Istanbul) höll de östromerska patriarkerna fast vid de ursprungliga ritualerna, medan Påven reformerade den Romersk-Katolska kyrkan. En av de saker Östrom höll fast vid var datumet för påsken. Den infaller fortfarande helgen efter judarnas Passover, eftersom det enligt bibeln var då Jesus korsfästes. Därför är det inte så ofta vår påsk infaller samtidigt som den ortodoxa.

Palmsöndagen

Innan påsken fastar de religiösa i 48 dagar. Den sista veckan,  ”Megáli Evdomáda” (den stora veckan) inleds med Palmsöndagen, som är den dag Jesus kom till Jerusalem för att delta i det judiska Passover. Från och med den dagen ska man gå man till kyrkan varje dag fram till Påskdagen. Nu börjar grekerna göra sig redo att fira.

Skärtorsdagen firas till åminnelse av den sista nattvarden Det är denna dag man färgar påskäggen röda. Färgen symboliserar Jesu korsfästelse och återuppståndelse.

Långfredag 2017
Solen går ner långfredagen 2017. Foto: John Göransson

Långfredagen

Långfredagen ringer alla kyrkklockor i långsam takt under minst en timme. De kan slå ända fram till midnatt, med uppehåll för gudstjänsten. Jesu kropp tas ned från korset i kyrkan och läggs på en katafalk som alla kvinnor och flickor i församlingen smyckar med blommor. Folk kommer under hela dagen för att be och sent på kvällen efter gudstjänsten tas den blomsterprydda katafalken ner. Därefter tar prästerna täten i processionen med kors och heliga ikoner. Församlingen följer efter med tända ljus i händerna.

2014-04-19 22.18.22
Tänd ett ljus och låt det brinna. Foto: John Göransson.

Påskafton

På Påskafton samlas alla före midnatt, med otända ljus i händerna. Gudstjänsten avslutas med att kyrkan mörkläggs, och sedan tänds det ljus som ska symbolisera det ljus som Jesus tände för mänskligheten. De som står närmast prästen tänder sina ljus från hans och sedan sprider sig ljuset. Alla familjemedlemmar och vänner pussar varandra på kinden och upprepar Christós Anésti. Den som blir hälsad med de ordern svarar då med Alithós Anésti (Han är sannerligen uppstånden). Sen blir det fyrverkeri, för nu är det fest!

Nu börjar frossan

Sen går alla hem med sina tända ljus och nu börjar nattens frossa efter fastan. Den viktigaste maträtten är den klassiska påsksoppan Majirítsa, vars huvudingredienser är njurar och lever från lamm. Det är nu också dags att äta de röda äggen, som först används i en duell, där bordsgrannarna knackar sina ägg mot varandra. Den vars ägg förblir helt har ett år av tur framför sig.

Majirítsa Colombo 2017
Majirítsa, tjuvstart på påskfrossan. Foto: John Göransson

Påskdagen, söndag, ger man gärna presenter, särskilt till barnen, som enligt traditionen ska ha fått nya kläder och skor. Nu äts påsklammet, eller påskkillingen, som ska helgrillas utomhus på spett (souvla). Måltiden varar ofta länge och väl och vinet flödar. Därefter är den stora veckan över och påsken är i princip över. Annan dag påsk vilar man sig.

Allt detta gör grekerna förstås tillsammans med familjen. Ofta firas påsken hemma hos familjens äldsta, gärna på landet. Precis som vi svenskar har många greker bondgården bara någon generation borta, men till skillnad från oss finns den fortfarande kvar och är centralpunkt för familjen. Visst, du bor och arbetar i stan. Men ditt hjärta, och inte sällan dina föräldrar, är kvar på gården.

Väl förberedda

Resultatet för oss besökare blir tomma gator, stängda butiker och restauranger. Allt liv pågår i kyrkan eller i hemmen. Första gången vi var på Kreta över påsk var vi illa förberedda. Det slutade med en påskmiddag på rester hemma i köket.

Väntar på påskklippning
Väntar på påskklippning. Foto: John Göransson.

Nästa gång hade vi förberett oss bättre. Jag inledde påskveckan med att klippa mig hos Nektarios. På skärtorsdagen promenerade vi upp till Chalepa Hotel för tradistionsenlig Gin Tonic och sedan hade vi Ouzoprovning med meze hemma i köket.

Skärtorsdag 2017
Ouzoprovning i köket. Foto: John Göransson.

Gatumarknaden på Minoos hade öppet även på påskafton, så vi började med att bunkra inför de två dagar när allt är stängt.

Påskafton Minoos
Påskafton och marknad på Minoos. Foto: John Göransson.

Magiritsa

Vi åt middag hos vännerna på Colombo, kocken Michailis bjöd på Magirítsa. Eftersom vi är ”otrogna” tyckte han att det var strunt samma om vi fick smaka, trots att fastan inte skulle brytas än på någon timme. Colombo ligger bara ett kvarter från katedralen, så de var rätt avslappnade.

Sedan till Black Rooster, som ligger 30 sekunders promenad från Colombo. Ägarna Anna och Giorgos är från fastlandet och baren är deras vardagsrum, så där är det alltid öppet. Rena, från hotellet Hanim längre upp på gatan, kom in och berättade glatt att hon hade mött gäster på flygplatsen och att prästerna hade kommit med samma plan från Aten, bärande på den heliga elden. De hade bråttom till sina kyrkor!

IMG_20170416_001327_057
Louise, Anna och Giorgos med den heliga elden. Foto: John Göransson.

Helig eld i baren

Det kom in två stammisar med lite helig eld till Anna och Giorgos, så att de också fick påskstämning i sin bar. Natten avslutades på den charmiga lilla gaybaren Rógmi, där det också brann helig eld. Ganska häftigt att tänka sig att ljuset som brann därinne på bardisken var hämtat från Uppståndelsekyrkan i Jerusalem!

Påsk på Rogmi
Den heliga elden brinner även i den trevliga lilla gaybaren Rógmi. Foto: John Göransson

Dagen efter var det inga problem att få mat. Det var bara att välja och vraka bland alla restauranger som hade trätt upp lamm på spetten. Så var den påsken över. I år är det vår son som är därnere. Vi får vänta i tre veckor till.

Påskalamm
Påskalamm. Foto: John Göransson

6 reaktioner till “Överlevnadsguide till den grekiska påsken

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: