fbpx

Dags för karneval i Grekland

Nedräkningen till den grekiska fastan har börjat. Det betyder att vi snart befinner oss i karnevalsveckorna, eller Apokries (Inget kött) som det heter i Grekland. Eftersom februari är den enda månad vi aldrig har varit i Grekland (utom en weekend i Aten för många år sedan) har vi aldrig upplevt en grekisk karneval. Det är synd, för det verkar kul. En dag…

Uppdatering 27 februari 2020: Årets karnevaler är nu inställda, sedan tre fall av Coronavirus har konstaterats i Grekland.


Vi trodde länge att karnevaler var ett katolskt fenomen som inte firades i Grekland. Mest kända är karnevalerna i Rio och Venedig, vi har bland annat besökt karnevalen i Santa Cruz, Teneriffa, som är den näst största i världen. Att man hamnar på Kanarieöarna i februari är rätt naturligt, i Grekland är det i princip tomt på turister den här tiden på året.

Karneval i Xanthi.

Grekiskt fenomen

Därför är de grekiska karnevalerna väldigt grekiska. Att ta sig till de orter som har de största karnevalerna är dyrt och krångligt på vintern, vädret är milt uttryckt osäkert och de flesta har svårt att ta ledigt från jobbet. Det är också dåligt med information på andra språk än grekiska. Programmen uppdateras sent eller aldrig.

Karnevalsfirandet har förkristna rötter och man tror att det från början var en fest och fruktbarhetsrit till guden Dionysos ära. På karnevalen i Tyrnavos märks det extra, den är väldigt fallos-centrerad.

Patras störst

Till den största karnevalen, i Patras, kommer runt 300 000 människor och det krävs omkring 30 000 funktionärer och volontärer för att organisera alla festligheter. Andra stora karnevaler äger rum i Tirnavos i Thessalien, i Xanthi i Östra Makedonien och i Rethymnon på Kreta.

Firandet inleds relativt stillsamt med Triodionsöndagen, som infaller 9 februari. Sedan trappas allt upp fram till den stora karnevsalshelgen, som infaller 29 februari – 1 mars. I Patras sker invigningen redan 17 januari och har alltså ägt rum när denna artikel publiceras.

Karneval i Patras.

Så vad händer när det är karneval? Det hela börjar tre veckor före den rena måndagen, som i år infaller 2 mars. Klimax nås helgen före, i år alltså 29 februari – 1 mars. Då går det stora karnevsalståget och då ska karnevsalskungen brännas på bål.

Fet-torsdagen

Under upptrappningen är det diverse aktiviteter för barn och vuxna inför ”Tsiknopempti”, ”fet-torsdagen” innan karnevalshelgen. Nu är det kick-off, nu börjar festen som ska pågå till söndagen. Det handlar om mer än att äta semlor, som vi ägnar vår motsvarighet fettisdagen åt.

Karneval i Rethymnon.

Karnevalståget

Precis som i de katolska länderna består karnevalståget av vagnar och följen av utklädda och dansande deltagare. På natten före det stora karnevalståget hålls i Patras en nattparad, där bara karnevalskungens vagn är ute och rullar, de övriga deltagarna dansar fram med facklor i händerna. Vagnarna finns ute på stan fram tills tåget går och varje ”lag” hänger runt vagnarna. På Kreta flyttar festen runt mellan städerna innan den når Rethymnon, där det bland annat brukar vara ett stort beach-party. Kvällen innan tåget går.

Karneval i Tyrnavos.

Efter det stora karnevalståget, som inte ackompanjeras av sambamusik utan av traditionell grekisk musik, ska årets karnevalskung brännas på bål. Det finns en karnevalsdrottning också, hon slipper bålet.

Det är förstås massor av alkohol, mat och musik. Och så är det förstås facklor, fyrverkerier, rök och eld. Som det ska vara på ett grekiskt kalas, eller hur?

Eftersom Karnevalsveckorna följer påsken infaller de vid olika datum olika år. Alla datum i denna artikel gäller för 2020.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: