fbpx

Grekiska helgdagar och andra festligheter

Loading...
Loading...

Den grekiska nationalstaten är byggd på flaggan, språket och kyrkan. Det innebär att Grekland har många helgdagar. Nationen har två officiella helgdagar och en inofficiell. Kyrkan har hur många som helst. Därtill kommer ett gäng tillägnade militären. Dem orkar jag inte räkna upp. Om ni läser denna text noga så kommer ni att se att vi svenskar har väldigt många traditioner som påminner starkt om de grekiska.

2014-04-19 22.18.22
Påskfirande. Foto: John Göransson

Mat, dryck, dans, parader

Liksom vi i Sverige har sillen finns det inslag som går igen i nästan alla grekiska helgdagar. I de nationella är det parader, där militär, poliser, präster, politiker och andra ”viktiga” personer klär sig i sina bästa kläder och paraderar genom stan, ofta i sällskap med flaggviftande skolbarn. I de religiösa är det, förutom gudstjänsten, oftast en procession där en helig ikon eller staty bärs genom stan. Sedan blir det fest med mat, dryck, musik och traditionella danser. Därtill finns en myriard av lokala traditioner, allt från särskild mat och dryck till tävlingar i fårklippning och kalla bad.

Grekerna är noga med maten. Det finns särskilda maträtter, bröd och bakverk för snart sagt varenda helgdag. På Påsk äter man njursoppa, till nyår granatäpplen och så vidare.

sdr
Epiphany. Mycket publik när korset ska upp. Foto: John Göransson

Oftast görs också något för barnen. Barnteater, lekar, stånd med popcorn och spunnet socker… Musiker uppträder lite varstans, köpmännen ordnar egna jippon. Ungdomarna får också sitt. Ett par barer och caféer kanske delar på en DJ och flyttar ut på gatan. Gatorna fylls av familjer och partyglada ungdomar. Firandet pågår ofta fram till gryningen.

De flesta av helgerna har rötter i förkristen tid. Fruktbarhetsfester till vårsådden, skördefester på sommaren, midvinterfester för att fira att ljuset ska komma tillbaka. Sedan har kyrkan och staten fyllt på. Eftersom den ortodoxa kyrkan, precis som den katolska, fortfarande firar sina helgon så blir det många att fira. Jesus, Maria, den helige ande och Johannes Döparen är viktigast. Sen kommer helgonen.

Inte bara roligt

De många helgdagarna är förstås roliga och trevliga på många sätt. Greker gillar att ställa till med fest och de är bra på det. Nackdelarna är att tyvärr också ganska många. De innebär många dagar när det mesta är stängt, många rattfyllerister, mycket trafikkaos och trängsel i butikerna. För mig som har svårt för militärparader, processioner, flaggviftande och nationalism, blir det ofta ganska plågsamt.

received_10214752591989007
Karneval i Rethymnon. Foto: Jonatan Göransson

De officiella helgdagarna

Grekland har tolv officiella helgdagar (röda dagar som kan infalla måndag till lördag) i kalendern:

1 januari: Nyårsdagen

Samma som i alla andra kristna länder. Detta är också St. Vassilis dag. Då ska man äta en särskild tårta, kallad Vassilopita. Den innehåller inte alls basilika (vassilikos) utan är en slags sockerkaka på ägg, smör och mjöl. I den gömmer man ett mynt och den som får myntet i sin bit kommer att ta tur under året. På nyårsdagen ska man också spela om pengar, eftersom den anses vara en turdag. 2 januariär inte alls en helgdag. Ändå är det mesta stängt även denna dag, som kompensation för att det har varit öppet söndagen före jul. Jag kallar 2 januari ”Dagen då Grekerna firar allt som hindrar landets utveckling”.

6 januari: Epiphany

Kristi dop. Tradition en bjuder att hela församlingen samlas och inväntar processionen från kyrkan. Prästen kastar ett kors i vattnet, ett gäng unga, mest män, kastar sig i och tävlar om att hitta och simma tillbaka med korset. Eftersom det alltid sker efter tidtabell blir det flera timmars väntan och trängsel för fem minuters action.

25 mars: Självständighetsdagen

Den dag då Grekland utropades som självständigt från det ottomanska imperiet. Firas med militärparader och flaggviftande barn.

Långfredag

(Rörlig helgdag, alltid en fredag). Påsken är den viktigaste helgen för de ortodoxa.Den grekiska påsken har ett eget kapitel.

Påskafton

(Rörlig helgdag, alltid en lördag). Påskdagen är en söndag, så det är en helgdag oavsett.

Annandag påsk

(Rörlig helgdag, alltid en måndag). Avslutar påsken.

1 maj: ”Labor Day”

Som vår förstamaj och Valborg på en och samma dag. Förutom demonstrationer (äger rum ofta i Grekland, så de brukar inte få så mycket uppmärksamhet) är det ”blomsterdagen”, då många kvinnor binder en krans av blommor och sätter i håret. Traditionellt ger sig familjerna iväg till någon by för att äta lunch tillsammans. Mycket trevligt.

Pingst

(Rrörlig helgdag, alltid en måndag) firas 50 dagar efter påsk. Precis som hos oss är denna kyrkliga helgdag en blandning av olika saker, som för de flesta bara innebär en extra ledig dag.

15 augusti: Jungfru Marias dag.

Detta är sommarens största festdag, bara påsken är viktigare i den ortodoxa kalendern. Mat, dryck, musik, dans, fyrverkerier… Greker från hela världen ska hem till sin by den här dagen för att fira. Det är fullt på vägar, hotell och båtar… Öar som har en kyrka dedikerad till Jungfru Maria ”Panagia” kan ha fler besökare den här dagen än de har på alla andra dagar sammanlagt. En av de mest kända är Nisyros.

28 oktober: Oxi-dagen.

Dagen då den grekiske premiärministern Ioannis Metaxas svarade nej på den italienska ambassadörens begäran att få skicka militär till Grekland för att ”skydda italienska intressen” i landet. Detta hände 1940 och egentligen svarade Metaxas “Alors, c’est la guerre!” (”Detta betyder krig!”) eftersom franska är det officiella diplomatspråket. Dagen firas med militärparader och flaggviftande skolbarn.

25 december: Juldagen.

Julen är inte en särskilt viktig helg i den ortodoxa kyrkan. Men julfirandet har vuxit till sig på senare tid, under inflytade av de miljoner greker som har emigrerat till USA, Kanada, Australien och Västeuropa. Det sägs också att det var Greklands första kung, Otto, som tog med sig julgranen och andra traditioner från sin födelsestad München.

26 december: Heliga guds moders dag. Liksom pingsten en dag då man firar lite av varje från berättelserna om Kristi födelse. För de flesta är det helt enkelt en extra ledig dag, liksom vår annandag jul.

Och så resten

Det är inte slut med det. Till att börja med har alla kyrkor ett skyddshelgon och alla helgon har en egen dag i kalendern. Den dagen firar församlingen, ofta genom att samlas för gudstjänst, mat, dryck, musik och dans. Därtill kommer alla andra dagar till minne av olika händelser. Här är de viktigaste:

Clean Monday

(Rörlig helgdag, alltid en måndag 40 dagar före påsk). Nu är karnevalsveckorna slut och nu inleds den 40 dagar långa fastan inför påskfirandet. Denna dag äter man det speciella brödet Lagana och flyger drake.

23 april: St. Georges dag

Eftersom det är många som heter Giorgos är detta en riktig festdag. Det finns många traditioner runtom i landet runt alla de kyrkor som har George som skyddshelgon. Ett exempel är Assi Gonia utanför Chania på Kreta. Där hålls tävling i fårklippning denna dag, förutom allt annat firande.

IMG_20160625_040448
Medgivadne: Vi har firat svensk midsommar i Grekland minst 15 gånger. Foto: John Göransson

24 juni: Klidonas

Det grekiska midsommarfirandet. Detta är Johannes Döparens födelsedag. Några av traditionerna: Alla flickor lägger en personlig ägodel i ett lerkrus, som fylls med vatten och täcks med rött tyg. Krukan ställs ut över natten och enligt sägnen så kommer de ogifta denna natt att drömma om sin framtida make. På Kvällen tänds eldar mitt på torgen. Alla kransar som bands 1 maj kastas på elden och sedan ska man hoppa över elden, som ger skydd mot ondska.

20 juli: Profeten Elias dag

Kyrkor uppkallade efter profeten Elias ligger ofta på en bergstopp, på många öar på öns högsta punkt. På denna dag ska man (mest ungdomar) ta sig upp till kyrkan, ofta är det en besvärlig vandring, med mat, vin och musik. Sedan övernattar alla under bar himmel och vandrar tillbaka nästa dag.

Den helige andens måndag

(Rörlig) Detta är sommarens näst största religiösa firande, som pågår fredag till måndag. Vilken helg det är beror på när påsken infaller. 2018 inträffade ”Helige andens måndag” 28 maj, 2019 inträffar den 17 juni. Den här helgen ska alla ut ur Aten till ”sina” öar för att fira. Dålig dag för tågluffare, eftersom båtar och hotell är knökfulla. Bra helg att besöka Aten, eftersom det är lugnt och stilla i stan.

17 november

Denna dag, som bara är helgdag i skolor och universitet, firas till åminnelse av studentupproret mot militärjuntan 1973. Ockupationen av Tekniska Högskolan i Aten slutade med att juntan sände in militär. 24 människor dödades. Alla skolor har stängt den här dagen och i Aten är går ett demonstrationståg från Tekniska Högskolan till den amerikanska ambassaden, eftersom USA och Storbritannien hjälpte Militärjuntan till makten.

Lokala festivaler

Lägg därtill alla lokala festivaler. Om man befinner sig i Grekland i två veckor eller mer är det nästan säkert att det är någon slags traditionellt firande någonstans i närheten. Då ska man försöka ta sig dit. Alla är välkomna, det bjuds ofta på mat och vin, det är alltid musik och dans. Folk är på sitt bästa humör, stolta över sina traditioner och sina byar.

Runt den lilla kyrkan Agia Kyriaki, Den heliga söndagen, laddar församlingen inför festen 7 juli. Kyrkan ligger i Chalepa på Kreta. Foto: John Göransson

En fest i Avlaki

En sommarkväll 2007 tog vi mopederna den smala slingrande vägen ner till Avlaki, en sedan länge övergiven hamn på Nisyros, för att delta i firandet av martyren St. Panteleimon i den lilla klosterkyrkan som bär hans namn.

Ute på gården var långborden dukade, hela ön var på plats. Getter var uppträdda på spett. Vi fick mat, vin och öl, kakor och konfekt. Våra vänner från familjen Mammis spelade fiol och bozouki, en orm av dansande drog mellan långborden.

Runtomkring var det kolmörkt och stilla denna julikväll. Ute på havet låg de stora färjorna som användes som tillfälligt hotell för några av de tusentals människor som kommit till grannön Tilos för att fira St. Pantelomeion.

Här var det nästan bara öbor. Vi var de enda som inte pratade grekiska. Vi fick hjälp av Gregorius, som hade återvänt till Grekland efter 20 år i Sverige. I stort sett alla våra vänner från ön var på plats, utom några bar- och tavernaägare som var tvungna att ta hand om turisterna inne i byarna. Firandet pågick till småtimmarna, men eftersom det var en lång och slingrig väg tillbaka bröt många upp framemot midnatt och fortsatte festen i huvudbyn Mandraki. Turisterna såg lite förvånade ut när det plötsligt, mitt i natten, ramlade in en hjord av uppspelta och uppklädda greker på barerna. Det var 27 juli och tre veckor kvar till Panagia Spillianis, den riktigt stora festen.

3 reaktioner till “Grekiska helgdagar och andra festligheter

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: