fbpx

Resa till Greklands ände

Vi hade pratat om det i många år. Ny skulle det bli av. Vi skulle ta oss till en av Greklans mest otillgängliga öar. Detta är så långt från All Inclusive det går att komma, trodde vi. Häng med på en tur till Antikythera!

antikythira_potamos_wp

Det är början av juli. Chania börjar fyllas på med skandinaviska turister, hettan är tryckande och vi börjar tröttna på trängseln. Det är dags att byta miljö ett tag och se  något nytt!

Några mil väster om Chania ligger hamnstaden Kissamos, Från hamnen i Kissamos går det många båtar till Balos, en av Kretas hårdexploaterade ”paradisstränder”. Dit längtar vi inte, men från samma hamn går två gånger i veckan en liten bilfärja via öarna Antikythera och Kythera till Gythio på Peleponnesos. Detta är bakvägen till och från Kreta, som väldigt få människor väljer. Färjan är livlina för de människor som bor på öarna och därför upphandlar staten trafiken. Som vanligt försvinner en del av pengarna någonstans på vägen och förbindelsen befinner sig i ständig kris.

Booking.com

Varje gång vi har pratat om att åka till Antikythera har något kommit i vägen. För det mesta är det de undermåliga båtförbindelserna som har ställt till det. Maskinfel, konkurs, strejk… alltid är det något. Denna gång tycks alla planeter och stjärnor stå i rätt läge, så vi tar fram en checklista. Bara några timmar senare är allt avprickat och vi är redo för avfärd.

  1. Hur tar vi oss dit? Från Chania till Kissamos tar man bussen. Det visar sig att Antikytheras hemida, som såg ut att vara gjord av en högstadieelev, inte längre existerar. Men grannön, storebror Kythera, har en hemsida med en liten avdelning om lillebror Antikythera. där hittar vi tidtabellen för färjan Ionis och får veta att vi kan åka ut på söndag 11.00 och hem på onsdag 21.25. Efter några förvirrade telefonsamtal och fruktlösa försök att boka online dirigeras vi till resebyrån på stora torget i Chania. Tio minuter senare och 40 Euro fattigare går vi ut med biljetterna i handen.
  2. Hur bor vi? Glöm bokningssajter och Airbnb. De har inte hittat hit. På hemsidan finns fyra telefonnummer till rumsuthyrare, det första går till det kommunala gästhuset, de tre andra är privata uthyrare. Vi börjar med gästhuset och slår omedelbart i språkbarriären. (Vi fick senare veta att det var fullbelagd av albanska vägarbetare.) Vi provar nästa nummer, där svarar en man som muntert meddelar att vi måste ringa nästa dag, eftersom han befinner sig till havs och har dålig tillgång till fakta i frågan. Vi ringer det tredje numret och får veta att vi är välkomna att ringa igen när vi kan prata grekiska. Vi ordnar ett konferenssamtal med en vän som hjälper oss att översätta. Vi konstaterar att rummet har för låg standard för oss och tackar alla inblandade för besväret. På det fjärde numret svarar en äldre man som ber om mitt telefonnummer. Jag har inga problem med grekiska siffor, så en stund senare ringer hans engelsktalande barnbarn från Aten. Saken är ordnad. Ett enkelt dubbelrum med privat bad och balkong för 50 Euro per natt. Rätt dyrt, men förhandlingsläget är begränsat.
  3. Hur kommer vi hem? Eftersom båten tillbaka till Kissamos kommer fram sent så står valet mellan att lägga 60 Eruo på en taxi tillbaka till Chania eller övernatta. Vi väljer det senare. Att hitta ett rum i Kissamos är inga problem, dubbelrum med frukost precis vid havet kostar lika mycket som taxin.

Nu är allt bokat och klart. Hela vår fyradagsutflykt kostar oss knappt 300 Euro.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: