fbpx

Ett rum med utsikt

Loading...

En halvtimme med buss från Chania till hamnen i Kissamos. Två timmars väntan i hamnen. Två timmars båtresa. Sedan rullar vi av våra cyklar på Antikythera, Greklands stillsammaste ö.

Till en början förbannar vi vårt beslut att ta med cyklarna. Vägen från hamnen till hotellet är för brant och värden Kalkanakos möter oss med sin lilla bil. I stället för att njuta av utsikten från hans baksäte får vi kämpa oss uppför den branta backen i lunchhettan. Sen visas vi genvägen ner till byn och den består av trappsteg. Cyklarna var helt meningslösa!

Hamnen i Potamos. Foto: John Göransson

Vi äter lunch på den kombinerade butik/taverna som är huvudbyn Potamos medelpunkt. Vi serveras get, potatis och sallad, allt smakar utmärkt. Vid bordet intill sitter ett gäng grekiska gubbar och dricker öl, i varierande grad av berusning. Efter en stund börjar utfrågningen. Varifrån kommer ni? Vad tycker ni om vår ö? Är ni gifta? Vad tycker ni om att dricka?

Butik och taverna. Foto: John Göransson.

Efter en kort diskussion bestämmer sig gubbarna för att de har druckit tillräckligt för en söndagslunch och vandrar iväg. Vi anar att vi kommer att träffa dem igen mycket snart. Vi köper med oss lite vatten och andra förnödenheter och klättrar tillbaka till hotellet.

Vårt rum är mycket enkelt. Men vi har kylskåp, dusch, balkong, korsdrag och mobiltäckning, så vi klarar oss.

Och vi har utsikt. Kanske den vackraste utsikt vi har haft från ett hotellrum.

Ett rum med utsikt. Foto: John Göransson.

Efter en dusch och en tupplur är det dags att ta reda på om det verkligen var helt meningslöst att ta med cyklarna. Det var det inte. Det finns gott om utmärkta vägar som leder till stränder, antika byggnader, vackra kyrkor och mer utsikt. Ön är liten, så efter en timme på cyklarna har vi sett havet i alla väderstreck. Alternativet är att gå, det hade tagit minst tre timmar.

Antikythera är som en pocketversion av en grekisk ö. Här finns polisstation, sjukstuga, museum, butik/taverna, flygplats (bara för helikopter) och en hamnbassäng som är så liten att besättningen på färjan var märkbart nervös när fartyget vände i den. Det var inte många meter kvar till klipporna.

Polishuset på ön med 40 invånare. Foto: John Göransson.

Här är omkring 40 personer bofasta. De flesta är gamla, men vi träffar också barnfamiljer och några ungdomar. Samt katter. Väldigt många katter.

Vår första dag på ön avslutas med ouzo på balkongen, efter en enkel måltid i byn. Allt vi hör är havet. Här finns inget trafikbuller, inga diskotek, inga skrålande turister. Stillheten fungerar som sömnmedel, så vi är i säng före midnatt. Vi har tre dagar kvar på ön. Vi kommer att ta det väldigt lugnt. Och njuta av utsikten.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: