fbpx

Lär dig Greklands historia genom dess gatunamn

Loading...
Loading...

Har du promenerat på en gata som heter Venizelou någon gång? Eller snedddat över Platia 1866? Kanske har du undrat vem denne Venizelos var och vad som hände 1866? Om du lär dig var gator och torg har fått sina namn ifrån så lär du dig massor om Greklands kultur och historia. Dessutom lär du dig att hitta, eftersom du kommer att pränta in alla gatunamn. Häng med på en vandrig genom Chania!

Jag nöjer mig med att berätta om gator uppkallade efter personer och historiska händelser. Många gator är uppkallade efter bibliska företeelser, verksamheter och saker, dem struntar vi i. Vill du veta mer om Chanias historia kan du läsa den här artikeln.

De här symbolerna är kopplade till artikeln:


Hamnen

Chanias venetianska hamn. Foto: John Göransson.

Vi börjar med den mest besökta delen av staden, som är den venetianska hamnen. På grekiska heter den Paliο Limani, som helt enkelt betyder betyder ”Gamla Hamnen”. Varje gata längs kajen har ett eget namn. Längst i väster ligger Akti Kontourioti (1). Akti betyder kust eller kaj. Gatan är uppkallad efter Pavlos Kountouriotis (1855 – 1935) , en grekisk amiral som blev Greklands första president 1924.

På andra sidan hamnbassängen har vi Akti Tompazi (2). Den är uppkallad eftetr Iakovos Tombazis (1782–1829), en grekisk skeppredare från Hydra som blev Greklands första amiral i i befrielsekriget mot turkarna  (1821-1829).

Den östligaste delen av den venetianska hamnen heter Akti Enoseos (3) och syftar på den rörelse, Enosis, som vill att alla områden som domineras av etniska greker ska inkorporeras i den grekiska nationen. Enosis fick sitt slut vid freden i Lousanne 1923 men det finns fortfarande många nationalister som drömmer om den. Det senaste försöket gjordes 1974, då den grekiska militärjuntan genom en statskupp på Cypern försökte få landet att bli en del av Grekland. Det slutade inte bra för juntan.

Utsikt från Venizelos gravplats ovanför Chania. Foto: John Göransson.

Vi går tillbaka västerut till det som förr var Chanias centrum, Sintrivanitorget (4), uppkallat efter den fontän som har stått där sedan Venetiansk tid. Originalet finns på det Arkeologiska museet. Torgets officiellla namn är Platia Elefteriou Venizelou (5), döpt efter Greklands ”landsfader” Elefterios Venizelos. Det var han som ledde kampen för att Kreta skulle bli en del av Grekland i början av 1900-talet. Han föddes i Chalepa strax öster om Chania och är begravd på Akrotirihalvön, med en hänförande utsikt över Chania. Han var den förste av fyra premiärministrar i familjen, den senaste heter Kyriakos Mitsotakis och är premiärminister sedan juli 2019.

Kastelliklippan

Trappa upp till Kastelliklippan. Foto: John Göransson.

Nu gör vi gör en avstickare uppför trappan till Kastelliklippan, den äldsta delen av Chania, med anor sedan förminoisk tid. Här hittar vi bland annat en gata som heter Skordilon (6). Skordilis var en av de tolv bysantinska adelsfamiljer som kom till Kreta på 1000-talet. Han fick ansvaret för Sfakia i söder. Sedan kommer vi till Kantanoleon (7), uppkallad efter George Kantanoleos, som gjorde uppror mot det venetianska styret 1527. Upproret slogs ner och venetianarna genomförde ett blodbad. Omkring 700 dödades och många av upprorsmakarna landsförvisades.

Splanzia

Vi går tillbaka ner till Sintrivani och viker in på Karaoli ke Dimitrou (8). Karaolis och Dimitrous var två unga gerillakrigare på Cypern som stred med EOKA mot britterna för att Cypern skulle förenas med Grekland. De avrättades av britterna 1955.

En bra bar på Karaouli ke Dimitrou. Foto: John Gööransson.

Vi fortsätter vår promenad genom Splanzia, som den östra delen av Gamla stan kallas. Här hittar vi den lilla gatan Gavaladon (9), uppkallad efter familjen Gavalades, en annan av de tolv adelsfamiljer som det bysantinska väldets kejsare skickade över till Kreta på 1000-talet. Det är en spännande historia som jag berör här.

Vi passerar en gata som heter Episkopou Chrisanthou (10). Den är uppkallad efter ärkebiskopen Chrysantos. (881 – 1949). Det finns mycket att berätta om honom, men han blev nationalhjälte när han tvingades avgå 1941 efter att ha vägrat svära in kollaboratören Georgios Tsolakoglou som premiärminister efter nazisternas ockupation. Tsakologlou har ingen gata uppkallad efter sig i Grekland.

Vi kommer fram till den stora bilgatan som korsar Splanzia, från norr till söder. Den heter Daskalogianni (11) och är uppkallad efter upprorsmannen Daskalogiannis (1730?-1771). Det finns många historier och myter om hans hjältemod, ungefär som vår Gustav Vasa. Han ledde ett uppror mot turkarna i Sfakia på södra Kreta 1770, men tillfångatogs, torterades och avrättades vid borgen Frangokastello 1771. Sfakia var en autonom del av Kreta, eftersom dess befolkning aldrig har givit efter för turkarna, eller för någon annan heller för den delen, vare sig förr eller senare.

Januarikväll på Chatzimichaili Daiani. Foto: John Göransson.

Vi vandrar uppför Daskaloggianni och passerar Splanziatorget, som också heter Platia 1821 (12). Det heter så eftersom det var 25 mars 1821 grekernas uppror mot det Ottomanska imperiet inleddes. Det är därför 25 mars är Greklands nationaldag.

Frangokastello. Foto: John Göransson.

Vi viker in till höger på Chatzimichaili Daliani (13), gågatan med alla tavernor. Chatzimichailis Dalianis (1775 – 1828) är nästan lika viktig för Kretas Historia som Daskalogianni. Ursprungligen från Epirus i norr kom han med 700 man till Sfakia i södra Kreta 1828 för att hjälpa till i upproret mot turkarna. Han lyckades erövra fortet Frangokastello från turkarna 13 maj, men pashan samlade ihop en armé på 8 000 man och efter flera dagars hårda strider tog han tillbaka fortet. Daliani och de flesta av hans soldater stupade i striderna. Slaget och de stupade har gett upphov till en legend som jag berättar om här.

Om man går ända upp till toppen av Daskalogiannis och tar till vänster hamnar man på Nikofouri Foka (13), som är uppkallad efter Nicephorus II Focas (912 – 969). Han var kejsare i det bysantinska imperiet och var den som 961 lyckades återerövra Kreta från det arabiska väldet.

Centrum

Santa Run Chania på Skalidi, vi närmar oss Platia 1866. Foto: John Göransson.

Nu lämnar vi Gamla Stan och ger oss upp i centrum. Först passerar vi Platia 1866 (14). Torget är döpt efter ett av de många upproren not det Ottomanska imperiet som ägde rum på 1800-talet. Detta var det största och det pågick mellan 1866 och 1869. Befrielsekrigarna trängde tillbaka turkarna, som förskansade sig bakom murana i Chania, Rethymnon, Agios Nikolaous och Heraklion. Till sist kunde det Ottomanska riket återta Kreta, men priset var att de grekiska invånarna i praktiken bestämde över ön.

Vi går huvudgatan Skalidi (15) österut till saluhallen, där vägen grenar ut sig. Till vänster ligger Sofokli Venizelou (16), döpt efter Sofoklis Venizelos (1894-1964) Han var premiärminister i Grekland i början av 50-talet och han var son till Eleftherios Venizelos.

Till höger går Tsanakaki (17), döpt efter en officer i den fria grekiska armén, som slogs mot nazisterna under ockupationen. Det är allt jag vet om honom.

Koum Kapi

Solnedgång vid Akti Miaolui, Koum Kapi. Foto: John Göransson.

Nu är det hög tid att vila benen med en kall öl. Varför inte gå ner till kajen i Koum Kapi, som heter Akti Miaouli (18)? Den är uppkallad efter Andreas Miaoulis (1769-1835), som egentligen hette Vokos i efternamn. Han kom från Hydra och ledde den grekiska flotta som stred mot turkarna till havs under frihetskriget på 1820-talet.

P.S. Vem gatan på den översta bilden är uppkallad efter? Jag har ingen aning. Jag tog bilden för att hitta till järnaffären. D.S.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: