fbpx

Grekland lånade till minusränta

Loading...

Det fortsätter att ljusna för Grekland. Härom dagen kunde landet låna en halv miljard euro och betala minus 0,01 procent i ränta. Det betyder att långivarna betalar för att låna ut pengar till Grekland.

Klockan i baren har stannat på 22 juni 2018. Foto: John Göransson.

Den 22 juni förra året lämnade Geekland officiellt nödlåneprogrammet och kunde för första gången sedan 2014 låna pengar på den reguljära lånemarknaden, i stället för att få nödlån av EU och IMF. Efter regeringsskiftet i juli har räntan på statens lån stadigt tickat nedåt och nu blev det alltså för första gången minusränta på lån med 13 veckors löptid. Grekland tog också upp lån med 10 års löptid till en ränta på 1,5 procent.

”Nu kan vi börja betala tillbaka de dyra lånen till IMF (Internationella Valutafonden)”, sade premiärminister Koriakis Mitsotakis.

Räntan på lånen till IMF ligger på i genomsnitt 4,9 procent, medan Grekland nu kan få tioårslån till 1,5 procents ränta. Om Grekland kan lösa IMF-lånen i förtid minskar de sin årliga räntekostnad med drygt 70 miljoner euro, motsvarande 760 miljoner kronor.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: