fbpx

Grekiska öar: Samos

Loading...
Loading...

För 25 år sedan hoppade vi på en ospecificerad charter och landade på Samos dramatiska landningsbana (inget för flygrädda) för en tvåveckors båtluff. Vi hittade ett rum i Pythagorion, byn närmast flygplatsen. Det är (eller var) en idyllisk fiskeby med alldeles lagom mycket turister. Men egentligen var vi bara här för att kunna ta oss vidare med båt till Chios.

Vi badade på stranden närmast flygplatsen. När planen landade kändes det som om man skulle kunna sträcka upp handen och röra vid landningsställen. Det var inget fel på stranden, men lågflygande jetplan låter en del.

Pythagorion har fått sitt namn efter filosofen och matematikern Pythagoras, som föddes här 570 före Kristus. Han ligger bakom saker som Pythagoras sats, teorin om proportioner, teorin om att jorden är rund och upptäckten av planeten Venus. Ön är fullpackad av antika lämningar, som är uppsatta på UNESCO:s världsarvslista. Den mest kända är Eupalinos tunnel, en akvedukt byggd på 600-talet före Kristus. Vi gjorde den drygt 1 kilometer långa promenaden genom tunneln, det minns jag.

Den här bilden från Pythagorion blev en T-shirt när vi kom hem. Foto; John Göransson.

Jag snabbspolar. När vi kom tillbaka till Samos efter vår utflykt till Chios och Lesbos hamnade vi i öns huvudstad, som givetvis heter Samos. Därifrån tog vi bussen till Kokkari, öns strörsta turistort, som ligger bara en mil väster om Samos. Där hyrde vi varsin moped och gav oss ut på vägarna genom pinjeskogarna. Vi tog det försiktigt, detta var första gången hustrun själv körde moped i Grekland.

Jag ska berätta två historier från våra irrfärder på Samos.

”Do you have what we in Sweden call a skiftnyckel?”

Efter en lång tur över bergen, genom pinjeskogarna, kom vi tillbaka ner till havet, där en skumpig väg gick längs stranden. Vi körde väldigt långsamt, jag låg sist. Plötsligt gjorde hustruns moped en märklig manöver, hon hoppade av och mopeden lade sig på sidan. Det visade sig att framhjulet hade lossnat, eftersom bultarna inte var åtdragna. Det hade förmodligen bara hållits kvar av mopedens tyngd och det räckte med ett gupp för att hjulet skulle lossna.

Vi tackade Gud och försynen för den låga farten, hustrun hade klarat sig utan en skråma. Men nu stod vi här med en obrukbar moped. Vad göra?

Bara en liten bit därifrån låg ett litet båtvarv, där ett par öbor var fullt upptagna med att reparera en båtmotor. Jag gick dit och kunde efter ett inledande ”Kali mera?” inte låta bli att ställa den episka frågan ”Do you have what we in Sweden call a skiftnyckel?”*

Efter en lite bättre beskrivning av läget följde varvsarbetarna med oss till den fallna mopeden och kort därefter var den lagad. Av detta lärde vi oss att alltid kolla att allt är åtdraget innan vi ger oss iväg med hyrda fordon.

Tråkigt nog körde hustrun omkull i en tvär kurva på väg tillbaka till Kokkari. Farten var låg, men om man kör moped i shorts och t-shirt får man rejäla skrubbsår. De här var så rejäla att hon fick uppsöka läkare. Det var den första av tre mopedolyckor som ledde till kroppskada under våra år som scooterister i Grekland. Numera cyklar vi.

*Det var Björn Borgs legendariske tränare Lennart Bergelin som först ställde fråganDo you have what we in Sweden call a skiftnyckel?, när hans hyrbil någon gång på 70-talet fick motorproblem någonstans på den franska landsbygden. Vittnen var Björn Borg och en fotograf från Expressen. http://www.grodor.se/spxbergelin.html

”Kokonari! Oxi, den Kokonari!”

Vi älskade Pesto Genovese. På här tiden var det svårt att i Sverige få tag på den nödvändiga ingrediensen pinjenötter, så vi använde ofta substitut som valnötter och mandlar. Här måste det finnas, tyckte vi, eftersom halva ön var täckt med pinjetallar. Vår grekiska var på denna tid helt obefintlig, men vi släpade med oss ett lexikon. Orden pinjenötter fans inte där, men det gjorde ordet tall.

När vi nästan hade gett upp försöken att göra oss förstådda gick vi in i en butik i Samos stad. Nu skulle vi inte ge oss. Den gamla damen bakom disken visade stort tålamod när vi med en blandning av olika betoningar och uttal på ordet tall (pefko), charader och Cluedo försökte illustrera ordet pinjenöt. Till slut sken hon upp och utbrast ”Aaa! Kokkonari!” Vi blev förstås överlyckliga. Äntligen! ”Oxi. Den kokkonari!”* Hon förklarade att det helt enkelt inte var säsong för pinjenötter och att det därför var omöjligt att få tag på några. Numera finns pinjenötter i nästan varenda butik, i såväl Stockholm som Chania.

Tråkigt nog har de stora skogsbränderna på Samos 2000, 20016 och 2018 förstört en stor del av pinjeskogen och förändrat landskapet på ön. Frågan är hur mycket som kommer att finnas kvar efter den värmebölja som väntas drabba Grekland sommaren 2019.

*I Tage Danielssons film ”Picassos Äventyr” från 1978 finns en scen där Picasso (Gösta Ekman) försöker fråga sin hyresvärdinna om det finns vatten på rummet. Se den här:

Vi kommer förmodligen inte att återvända till Samos, det var den ö som intresserade os minst av de tre öar (Samos, Chios och Lesbos) vi besökte under vår båtluff för 25 år sedan. Skadorna efter olyckan med mopeden tog lång tid att läka och förstörde ganska orättvist vårt minne av ön. Den var mycket vacker, vi lever på minnena av en ö täckt med pinjetallar, där turismen var vad vi i Sverige brukar kalla ”lagom”. Numera dricker vi ofta vin från Samos. Deras vin deux är i absolut världsklass.

Pythagorion för 25 år sedan. Foto: John Göransson.

5 reaktioner till “Grekiska öar: Samos

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: